Premier Charles Michel (MR) is in Rusland om te werken aan een betere verstandhouding met dat land. Hij sprak met premier Dmitri Medvedev (JR). Vlaams Belang-Kamerlid Filip Dewinter riep vorige week nog op tot betere relaties met Rusland en een einde aan de economische sancties.

Premier Charles Michel (MR) sprak in Rusland met premier Dmitri Medvedev (JR). Medvedev verwijst naar de “sterke diplomatieke contacten” tussen de twee landen. “Ik ben ervan overtuigd dat België in staat is om een rol te spelen in het verbeteren van de relaties met de EU en het imago van Rusland“, luidt het verder. Later zal Michel ook met president Vladimir Poetin spreken.

Betere relaties met Rusland

Er werd vooral over de economische belangen gesproken. Zo verwees Michel naar het belang van Rusland voor de Antwerpse diamantsector en onze energie-aanvoer. Medvedev had het van zijn kant over de Belgische farmaceutische bedrijven en onze spitstechnologie. “De ontmoeting  moet de positieve dynamiek in onze handelsrelaties versterken”, schrijft Michel op Twitter. “Ondanks de verschillen, is Rusland ook een partner in de strijd tegen terrorisme.”

Die rol van bruggenbouwer kan ertoe dienen om de relaties tussen de EU en Rusland terug op te bouwen. Binnen de EU is er steeds meer vraag naar een terugkeer naar betere relaties met Rusland. Zo zou de nieuwe Franse president Emmanuel Macron (LREM) daar ook een voorstander van zijn, zonder dat openlijk toe te geven.

Sancties

Daarnaast werd er ook “zonder taboes” over de sancties gesproken. Die werden vorige maand voor nog eens zes maanden verlengd. Toch denkt Michel dat er daarrond een nieuwe dynamiek op gang is gekomen. Niemand binnen de EU zou echt gelukkig zijn met die sancties, desondanks blijven alle lidstaten daar tot nu toe aan volhouden. “Het is wel een noodzakelijke eerste stap om daarover te beginnen spreken”, zegt een hooggeplaatste diplomaat aan de Standaard. 

Filip Dewinter, Kamerlid voor het Vlaams Belang, riep na een pro-Russische conferentie vorige week premier Charles Michel (MR) op “om druk op de ketel [te] zetten door een resolutie in te dienen in het parlement – hopelijk met zo veel mogelijk collega’s – om de anti-Russische sancties af te schaffen”, aldus de Vlaams Belang’er. “Die sancties zijn niet alleen nutteloos, voor zover ze ooit nut hebben gehad, maar ze schieten hun doel volkomen voorbij. Ons land exporteert vooral fruit en groenten naar Rusland”.