Nabij de snelwegparking aan de E-40 te Groot-Bijgaarden, in Vlaams-Brabant, zijn afgelopen nacht politie-agenten aangevallen door een troep transitmigranten met stokken. De migranten, afkomstig uit Oost-Afrika, werden betrapt terwijl ze trachtten in te breken in vrachtwagens om naar het VK te trekken. De politie werd omsingeld en moest een waarschuwingsschot afvuren. 16 illegale migranten werden opgepakt. Twee agenten raakten hierbij gewond.

Overlast door transitmigranten nabij de snelwegen in het VK is veelvoorkomend. Het is courant dat truckchauffeurs geïntimideerd worden door geweld, maar het recente anti-politiegeweld door de migranten is zorgwekkend, zo zegt politiewoordvoerder Peter De Waele op Radio 1: “Pas toen de agenten een schot in de lucht vuurden, kon men de menigte onder controle krijgen”.

Routinecontrole wordt grimmig

Na een routinecontrole op een snelwegparking werd een vijftal migranten betrapt terwijl ze in een vrachtwagen inbraken. De migranten sloegen op de vlucht, maar kwamen terug met versterking, gewapend met stokken. Wanneer de politie hun eigen wapenstokken trok, “kwamen er een 40-tal gewapende migranten uit de bossen”, aldus De Waele. De politie werd omsingeld en moest een waarschuwingsschot vuren. Zestien migranten werden opgepakt nadat de politie versterking kreeg. Twee agenten raakten gewond tijdens de schermutseling.

“Het baart ons grote zorgen dat niet alleen de agressie naar de vrachtwagenchauffeurs verhoogt, maar ook de politie haar wapenstok moet gebruiken”, zo waarschuwt De Waele verder op Radio 1“Het is nu al twee keer op korte tijd dat de politie haar wapen moet gebruiken en in de lucht moet schieten in dergelijke situaties. Ik kan ook met zekerheid zeggen dat onze mensen dit niet lichtzinnig deden, maar dat de dreiging zo groot was en de agenten niet anders meer konden”.

Eerder dit jaar werden nog 36 transitmigranten opgepakt nabij snelwegen in Oost- en West-Vlaanderen. Veelal gaat het niet om asielzoekers, maar om gelukzoekers uit Zwart-Afrika op weg naar het VK. De migranten die gisteren werden opgepakt beweren uit Ethiopië, Eritrea en Soedan te zijn, allemaal landen in Oost-Afrika.