De nieuwssite Politico.eu heeft een lijst gepubliceerd van twaalf mensen die van 2018 een puinhoop kunnen maken. Ook bekroond met die twijfelachtige eer is de liberale ex-premier en huidig fractieleider van de liberalen in het Europees Parlement Guy Verhofstadt.

Politico stelt dat het het lijstje “gewoon voor het plezier” maakte. Toch verwacht de nieuwssite dat de personen in de lijst het komende jaar mensen “zullen doen verlangen naar het afgelopen jaar”. Een van die personen is dus Guy Verhofstadt.

“Kwaadaardige Vlaamse kerstman”

Volgens Politico “mag de Belgische afgevaardigde dan wel de kunst van de soundbite onder de knie hebben”, toch moet hij voorzichtig zijn “zijn hand als de ‘chief Brexit negotiator’ van het Europees Parlement niet te overspelen”. De nieuwssite wijst erop dat het Parlement geen formele rol heeft in de Brexitonderhandelingen, buiten een stemming na afloop.

“Als er één ding is waar het Parlement goed in is”, schrijft Politico. “Dan is het wel een klein scheurtje nemen in een politiek proces, om daar geleidelijk een wig in hameren om zijn eigen macht uit te breiden.” Daarbij wordt verwezen naar de “aandachttrekkende maar uiteindelijk zinloze” stemmingen over Brexit in 2017.

Politico waarschuwt dat Verhofstadt in 2018 “een kwaadaardige Vlaamse Kerstman” dreigt te worden door herhaaldelijk het geassocieerd staatsburgerschap ter sprake te brengen. Hij zou op die manier valse hoop geven aan de Britse ‘remainers’. “De kans dat dit gebeurt blijft nihil vanwege de EU-wetgeving en tal van praktische details”, legt Politico uit. “Guy, wees die kerel niet: Stop met het uitschrijven van cheques die niet gedekt worden door jouw democratisch mandaat!”

Arlene Foster

Ook Arlene Foster van de Noord-Ierse Democratic Unionist Party (DUP) zou volgens Politico roet in het eten kunnen gooien tijdens de Brexitonderhandelingen. Haar partij heeft het bijvoorbeeld zeer moeilijk met het statuut van de Noord-Ierse grens met Ierland.

De DUP is een protestantse en unionistische partij. Dit wil zeggen dat zij bestaan uit zogenoemde Noord-Ierse loyalisten zich niet willen afscheuren van het Verenigd Koninkrijk maar er verder deel van willen uitmaken. Hiertegenover staan de Noord-Ierse katholieke republikeinen, die streven naar een aanhechting met Ierland.

Andere personen in de lijst zijn onder meer Satoshi Nakamoto – uitvinder van de blockchain-technologie achter bitcoin -, Meghan Markle – verloofde van de Britse prins Harry -, Ajit Pai – de voorzitter van de Federal Communications Commission (FCC), die de ‘netneutraliteit’ afschafte -, Rupert Murdoch – de Australische mediamagnaat -, de Italiaanse oud-premier Silvio Berlusconi – die mogelijk ‘kingmaker’ zal worden in de aankomende Italiaanse verkiezingen -, de ‘wraakbrigade’ van #MeToo en “bijna iedereen die betrokken is bij de Amerikaanse ‘midterm’-verkiezingen”.

10 REACTIES

  1. Eigenlijk is er niets nieuws onder de zon. Vriend Guy heeft immers overal waar hij doende was een puinhoop en lege portefeuilles achtergelaten.
    Vandaar ook zijn vlucht naar Europa waar hij eens te meer doet waar hij goed in is: Sinterklaas spelen op andermans kosten en produceren van gebakken lucht. Met als hoogtepunt het op de barricades springen samen met de Oekraiense nationalisten – daar ging het blijkbaar naar zijn oordeel dan niet om “losgeslagen nationalisme”.

  2. Gieke de leugenaar . Doet meestal het omgekeerde van wat hij zegt te gaan doen ! (Burgermanifest IV (2006): Pleidooi voor een open samenleving (geschreven door Noël Slangen, Dirk Verhofstadt en Koert Debeuf)) en zadelde ons op met een regularisatie (migrantenstemrecht dankzij een tussenkomst van oud-PVV-voorzitter Willy Declerq) waar we nog altijd de gevolgen van dragen. Is op goede weg om de kalief te worden van een Europees kalifaat . Britten hebben
    dit juist op tijd beseft. Een puinhoop is het al.