In Kortrijk liggen plannen op tafel om er de grootste moskee van Vlaanderen te vestigen, al dan niet met minaretten. Met een grootte van 5.210 vierkante meter wordt de moskee 8 maal groter dan de huidige moskee. De inwoners van Kortrijk willen hier echter eens stokje voor steken en willen door middel van een petitie de stillegging van het project afdwingen.

Kortrijk telt zo’n 75.000 inwoners, waarvan er ongeveer 5.000 moslim zijn. Deze moslims kunnen tot op heden terecht in de moskee Atakwa, maar die moskee zou nu te klein geworden zijn. Bovendien is de Atakwa moskee niet erkend en werd in 2009 een negatief advies gegeven voor staatsveiligheid omdat er geradicaliseerd zou worden. Enkele jaren later vertrokken minstens 2 Kortrijkse moslims naar Syrië om er te strijden voor het kalifaat van Islamitische Staat.

Grootste moskee van Vlaanderen

De moslimgemeenschap in Kortrijk wil nu een grotere moskee in hun stad. Om die droom waar te maken kochten ze een groot gebouw in de Brugsesteenweg. “Het pand is acht keer zo groot als het huidige gebedshuis”, aldus gemeenteraadslid Mohamed Ahouna (Open Vld). “Of er een minaret op komt, weten we nog niet. Ook de inrichting gebeurt met eigen middelen.” Met een grootte van maar liefst 5.210 vierkante meter zou het de grootste moskee van Vlaanderen worden.

De moslimgemeenschap wilde liefst zo snel mogelijk hun nieuwe moskee gebruiksklaar hebben. Hun droom om de moskee begin 2017 te openen, bleek te ambitieus. Momenteel bevindt er zich nog een Bio Planet in het gebouw, maar die zal binnenkort verhuizen. Verwacht wordt dat de nieuwe moskee begin 2019 operationeel zal zijn. Ze zullen opnieuw proberen een erkenning te krijgen, wat dus niet lukte met de huidige moskee.

De inwoners van Kortrijk staan echter niet te springen voor de nieuwe “megamoskee”. Als het van hen afhangt, komt er helemaal geen moskee. Daarom werd een petitie gestart om het project stil te leggen. “Wij eisen dat het stadsbestuur van Kortrijk eindelijk luistert naar de bevolking, stopt met deze moskee te steunen en alles in het werk stelt om dit project onmiddellijk stil te leggen”, klinkt het.