Parket: Messentrekker Gent is Afghaan met psychische problemen

19
3714

Het parket geeft mee dat de Afghaan die gisterenavond in het station Gent-Sint-Pieters werd neergeschoten door de politie “ernstige psychische problemen” heeft, zo citeert VRT NWS. Verder geeft het Openbaar Ministerie mee dat de man geen gekende achtergrond had als moslimextremist. Men sluit een terreurpiste voorlopig uit.

Wanneer een man gewapend met een mes gisteren op de spoorwegpolitie te Gent afstormde, werd hij neergeschoten in het been. Volgens getuigen zou de man hierbij “Allahu akbar!” hebben geroepen. De aanvaller werd nadat hij werd neergeschoten naar het ziekenhuis vervoerd en is nu volgens parketwoordvoerster An Schoonjans buiten levensgevaar.

Kogel in het been

Volgens getuigen kwam gisteren tussen 20 en 21 uur een man met een mes de centrale hal van Gent-Sint-Pieters binnen. De man liep meteen af op de aanwezige agenten en negeerden hun bevelen om zijn mes te laten vallen. De politie openende na herhaalde waarschuwingen tweemaal het vuur. De dader werd hierbij één maal in het been geraakt. Daaropvolgend werd de man naar het ziekenhuis gebracht, zo geeft Schoonjans mee.
“Hij verkeerde in levensgevaar, maar hij is intussen geopereerd en het levensgevaar is geweken”, aldus de persmagistraat.

Het parket stelde tegenover BELGA dat er twee onderzoeken werden opgestart.
“Zoals gebruikelijk zijn er twee procedures opgestart: een onderzoek naar de feiten
die de man gepleegd heeft, en een onderzoek naar het schietincident (om na te gaan of de agenten rechtmatig hun wapen gebruikten, red.). Het lab, het afstappingsteam, de ballistisch deskundige en de wetsgeneesheer onderzoeken de feiten”, aldus Schoonjans. Niettemin ondersteunen de eerste camerabeelden de piste van wettige zelfverdediging door de agenten in kwestie.

(Lees verder onder de tweet.)

Onduidelijk motief voor messentrekker Gent

Na het incident kwam het lab van de federale politie ter plaatse voor een sporenonderzoek. Verder werden de camerabeelden van het station opgevraagd en is er een wapendeskundige aangesteld. Wat het motief van de dader was – en of de aanval met een terroristisch oogmerk geschiedde – is vooralsnog onduidelijk. Men heeft de verdachte nog niet kunnen ondervragen. “Het motief is nog niet duidelijk”, communiceert de persmagistraat. “Dat wordt volop onderzocht, samen met de precieze omstandigheden van de feiten”, aldus nog Schoonjans.

Men sluit inmiddels wel een terreurmotief voorlopig uit. De man zou ernstige psychische problemen hebben, maar geen gekende achtergrond van radicalisering. Tegenover SCEPTR stelde een getuige wel dat de man tijdens zijn aanval “Allahu akbar!” riep. De Afghaan – van 28-jarige leeftijd – had een wettige verblijfsvergunning.

De feiten doen denken aan een incident van eind afgelopen zomer. Toen werd tevens een man – Ayaanle Haashi – neergeschoten wanneer hij met een steekwapen ordehandhavers trachtte aan te vallen. Ook hij riep “Allahu akbar!” tijdens zijn aanval. Het betrof een Somaliër van gelijkaardige leeftijd (30). Volgens aanvankelijke berichtgeving en communicatie vanwege politici had Haashi evenzeer geen islamistische achtergrond, maar achteraf bleek alsnog dat de man een moslimextremist was.

(Lees verder onder de tweet.)

Terreurniveau lager

Minister van Binnenlandse Zaken, Jan Jambon (N-VA), reageerde iets na de feiten op Twitter dat de mensen van de Spoorwegpolitie al zijn steun hebben. “Parket onderzoekt wat zich in het station precies heeft afgespeeld”, stelt de minister verder.

De timing van de aanval is opvallend. Maandag verlaagde OCAD (Orgaan voor de Coördinatie en de Analyse van de Dreiging), het orgaan dat terreurdreigingen bijhoudt, nog het dreigingsniveau in ons land voor het eerst sinds november 2015. Dit van 3 (ernstig) naar 2 (gemiddeld).

Dit zou een impact hebben op de militairen in het straatbeeld, behalve waar niveau 3 blijft gelden. Dat bevestigde ook reeds eerste minister Charles Michel (MR), bij wiens regering de finale verantwoordelijkheid over de inzet van de soldaten ligt. Gent-Sint-Pieters is evenwel een van de weinige grote treinstations in België waar geen soldaten patrouilleerden tijdens de vorige terreurniveaufase.

19 REACTIES

   • Toch straf dat het parket van Gent op basis van een gesprek met huisgenoten een medische diagnose kan stellen.
    Los van het geswans van deze magistraten – een diagnose stellen zonder doktersopleiding is strafbaar.

   • Ik vind dat ook straf.
    Maar er is één uitzondering op de regel dat je dokter moet zijn om een medische diagnose te mogen stellen.
    Die is gebasserd op de volkswijsheid: It takes one to know one…

  • Ik heb in de branche gewerkt, er komen honderden getraumatiseerde mensen binnen, uit landen waar al jaren een burgeroorlog aan de gang is. Er is maar marginale psychologische screening. Het strafste geval is dit van “Barones Bot”, die honderdvijftig kindsoldaten naar België loodste zonder enige begeleiding. Dit was de bron van de zwarte jeugdbendes die Brussel overhoop haalden. Die “Gutmenschen” worden stilaan een plaag, die moet bestreden worden met juridische middelen.

 1. Het goedpraten kan beginnen

  Kennis van Afghaan die agenten bedreigde in
  station Gent: “Seraj was een vriendelijke man. Ik vrees dat zijn stoppen
  zijn doorgeslagen. Een wanhoopsdaad”

  https://www.hln.be/nieuws/binnenland/kennis-van-afghaan-die-agenten-bedreigde-in-station-gent-seraj-was-een-vriendelijke-man-ik-vrees-dat-zijn-stoppen-zijn-doorgeslagen-een-wanhoopsdaad~abd9299fa

  Hij keek naar mijn dochter precies alsof hij zijn eigen kinderen er in herkende.

  • “Hij keek naar mijn dochter precies alsof hij zijn eigen kinderen er in herkende” zegt Gutmensch Bracke, om even later op te merken dat men niet kan weten wat er in iemands hoofd omgaat. Inderdaad meneer Bracke, ik zou maar opletten met de Gutmensch uit te hangen. Het gaat hier waarschijnlijk om een geval van “suicide by cop”, door de “soldaten” van de ongelovigen aan te vallen, wilde hij zijn plaats bij de 72 hemelse maagden verzekeren. Waar gaan we naartoe?

 2. De mainstream pers probeert het weeral goed te praten. Stel je voor dat de dader een autochtoon zou geweest zijn, dan zou men niet spreken over een ‘verward’ persoon. Ik word ziek van deleugenaars van de maintstream pers. Waarom vluchten Aghanen niet naar dat deel van hun land dat wel veilig is verklaard, of naar die tientallen andere veilige landen die tussen zijn land en ons land liggen? Al die Afghanen zijn economische immirganten. Stuur ze terug naar het veilige deel van Aghanistan. Dit is ons land en zij hebben hier niets te zoeken

 3. Moest ik een migrant of bij uitbreiding elke allochtoon een mep verkopen dan ben ik de grootste racist én rechtse zak die er rondloopt. Omgekeerd hebben ze een “psychisch” probleem, zijn ze gefrustreerd ( al dan niet vanwege racisme) en/of verward…Misschien als ik er ” Jezus is groot ” bijroep dat ik toch nog een kans maak ?

 4. Zeg niet terrorist maar man met psychische problemen voor een persoon die een aanslag probeert te plegen. Zeer leuk. De nieuwe generatie terroristen hoeft niet langer verantwoording af te leggen voor de strafrechter. De overheid gaat ze toevertrouwen aan een psychiater. Een kleine vraag.Waarom heeft minister Van de put (N-VA) geen psychiaters op terroristenjacht naar Syrië en Irak gestuurd ipv de Belgische Luftwaffe?

 5. Intussen zitten weer ongeveer 600 economische gelukszoekers in Station Noord.

  Hebben de Gutmenschen hun gasten buitengesmeten?

  Ik stel voor om de financieringsstromen van de NGO’s na te kijken.

  Wat u nog moet weten:

  “Rond het middaguur is het centrum – gratis ter beschikking gesteld door verzekeraar AXA – nog grotendeels leeg.”

  https://www.tijd.be/politiek-economie/belgie-federaal/Aantal-transmigranten-verdubbeld/9975516?ckc=1