Een verkrachting en moord op een 6-jarig meisje hebben een golf van verontwaardiging in Pakistan doen opwellen. Na meerdere betogingen en rellen, waarbij twee doden vielen, doet een bijzonder senaatscommissie nu een voorstel om daders van dergelijke misdaden publiekelijk op te hangen.

Zainab Ansari, het dode meisje in kwestie, verdween begin dit jaar toen ze op weg was naar een koranklas. Haar oom, bij wie ze verbleef, trok direct naar de politie. Het was echter pas toen de familie van Ansari zelf camerabeelden vond van Ansari en een onbekende man, dat de zaak werd uitgeklaard. Ansari werd enkele dagen na haar verdwijning dood aangetroffen op een vuilnisbelt in de buurt. Ze was verkracht, gefolterd en gewurgd. Nadat dit nieuws uitkwam, welden overal in het land rellen en betogingen op. De manifestanten vonden/vinden dat de overheid zich te passief opstelt en willen strengere straffen voor daders.

Senaatscommissie Pakistan zet eerste stap

Een bijzonder commissie in de senaat heeft nu een wetsvoorstel ingediend waardoor veroordeelde pedoseksuelen (opnieuw) publiekelijk opgehangen kunnen worden. Het gaat over daders die kinderen onder de 14 verkrachten of ontvoeren.

Rehman Malik, de voorzitter van de speciale commissie rond Binnenlandse Zaken, zei dat een amendement op een bestaande wet reeds werd goedgekeurd door zijn committee en nu voor de senaat moet komen. Het amendement brengt aan dat “eenieder die een persoon onder [de leeftijd van veertien] ontvoert opdat deze persoon kan vermoord worden of het voorwerp worden van ernstig lijden […] of de lusten van een persoon, zal gestraft worden met de dood”. Vooraleer het voorstel wet wordt, moeten de senaat en het Hogerhuis van het Pakistaans parlement het voorstel nog goedkeuren.

(Lees verder onder de tweet/video.)

Een verdachte voor de moord op Ansari – een 23-jarige man genaamd Imran Ali – is intussen aangehouden. DNA-bewijs en een leugendetectortest wijzen beiden in zijn richting. Ali zou reeds bekend hebben en verbonden zijn aan zeven andere gelijkaardige verkrachtingen en moorden.

ADVERTENTIE