Een drugsbende is eerder deze week vrijuit gegaan omdat een DVD met bewijsmateriaal – audiobestanden van telefoontaps – niet kon afgespeeld worden. “Maar de DVD was wel degelijk leesbaar”, luidt het. Het Openbaar Ministerie gaat nu in beroep. Het is niet de eerste maal dat verdachten van zware criminele feiten vrijuit gaan door geklungel met schijfjes bewijsmateriaal.

Doordat een dvd met bewijsmateriaal gisteren niet in de Brusselse correctionele rechtbank kon afgespeeld worden, ging een vermoedelijke drugsbende vrijuit. De DVD zou toch leesbaar geweest zijn, maar de rechtbank beschikte niet over het juiste programma om de bestanden te laten beluisteren. Pas gisteren konden mensen van de politie het juiste programma installeren en de DVD afspelen. Het parket gaat nu in beroep tegen de vrijlating.

Onontvankelijk

“Er zou een verkeerd programma gebruikt zijn om de bestanden correct af te spelen”, zegt Edward Landtsheere, woordvoerder van de Federale Overheidsdienst Justitie tegenover BELGA. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld), ter vervanging van Justititeminister Koen Geens (CD&V), bevestigde dit in de Kamer gisterenmiddag: “De DVD was wel beluisterbaar, maar er werd een verkeerd programma gebruikt”.

Een nader onderzoek door de FOD Justitie verklaart de Kafkaiaanse rechtstoestanden ietwat: “Uit dat onderzoek blijkt dat de dvd wel degelijk leesbaar was. Op de dvd staan de telefoontapbestanden én het programma waarmee men de bestanden kan uitlezen”, zegt Landtsheere. “[Door een] verkeerd programma [te gebruiken] om de bestanden correct af te spelen, [kon men] slechts één stem in het gesprek […] horen […] en [waren] de gesprekken niet correct geordend. Toen de politiediensten werden verwittigd van dat probleem, hebben ze de rechtbank gevraagd om het correcte programma te gebruiken voor het afspelen van de bestanden.”

Kafka²

Echter, rechtbankvoorzitter Luc Hennart, bij wiens rechtbank de schuld wordt gelegd, nuanceert de zaken enigszins ten aanzien van BELGA. Hennart stelt dat de rechtbank woensdag IT’ers van de FOD Justitie zou hebben laten komen, die een hele namiddag geprobeerd hebben de dvd te doen afpelen. De rechter vroeg om de juiste software te laten installeren, maar men ging hier niet op in, aldus Hennart. Pas na de vrijspraak kwam iemand van de politie om het juiste programma te installeren.

Maar alsof de hele situatie niet absurd genoeg is, ontkent Landtsheere dat FOD Justitie is tussengekomen en wijst hij de vinger terug. “Er was in dit dossier geen bijkomende tussenkomst gevraagd aan de FOD Justitie”, aldus de FOD Justitie-woordvoerder. “In september 2017 voorzag de FOD Justitie wel al een bijkomende computer voor de correctionele griffie te Brussel. Deze computer […] heeft alle standaardprogramma’s die toelaten om video- en audiomateriaal af te spelen. De FOD Justitie betreurt dat zij in dit geval niet op de hoogte werd gesteld door de rechtbank.”

Niet eerste maal

Het lijkt moeilijk te geloven, maar het voorval is geen unicum. Vorig jaar verzamelde het parket van Halle-Vilvoorde zeven maanden lang naar bezwarend materiaal tegen Ibrahim A., de leider van een mensensmokkelbende. De bezwarende telefoontaps had men toen ook op een DVD bewaard. Maar die raakte men simpelweg kwijt. Gevolg: de allochtone bandiet werd vrijgesproken wegens geen bewijs. Twee dagen later vond men alsnog het schijfje… op de griffie, waar het moest liggen om als bewijslast te tellen. Ook toen ging het parket in beroep.

(Lees verder onder de tweet.)

Het geklungel met DVD’s is opvallend. Sinds vorig decennium hebben computergebruikers met een internetverbinding de mogelijkheid om via programma’s als Dropbox bestanden in de ‘cloud’ te bewaren. Dat is het tegenovergestelde van lokale, fysieke opslag zoals een DVD of CD-ROM. Zo kunnen bestanden online bewaard worden en niet worden kwijtgespeeld.

In oktober kon dan weer een Irakese mensensmokkelaar nog op vrije voeten blijven tot zijn uitspraak doordat zijn aanhoudingsbevel tot voorhechtenis te laat was ondertekend. Dit omdat er geen rekening was gehouden door de onderzoeksrechter met het winteruur.

7 REACTIES

  1. Laten we de de verloning van de minister van justitie en magistraten herbekijken. We betalen ze een basisloon van 1500 euro per maand en supplementen volgens prestatienormen. Volgens John Crombez kan een mens normaal leven met een inkomen van 1500 €/maand. Zal wel, in de periferie is de standaard huishuur 900 à 1000 euro.

  2. Het zal wel puur juridisch kloppen, maar de belastingbetalende burger heeft van langs om meer zijn buik vol van al die juridische “spitsvondigheden”, procedurefratsen en het melken van de staatskas door Pro Deo’s van allerlei pluimage. Vroeg of laat veroorzaken die prutsers met hun gekke pakjes, hun voor de burger onbegrijpelijk “idioticon” en hun wereldvreemde kijk op wat recht is, of zou moeten zijn, een aardverschuiving. Van langs om meer hebben de mensen het over de “krombank” als ze de rechtbank bedoelen.

  3. Of al die flapdrollen (m/v) die bij het belgisch klassegerecht rondstruinen nu echt ter kwader trouw zijn zullen we wel nooit zeker weten , dit soort staat in de staat controleert immers zichzelf en wil niemand rekenschap verschuldigd zijn . Aan deze zichzelf god wanende oenen is de beschaving blijkbaar aan 200 km per uur voorbij geraasd zonder hun ook maar het minste te raken . Afgeven op bananenrepublieken en tot op het bot corrupte landen waar ook ter wereld helpt in deze niet veel aangezien het hier nog slechter is .