Afgelopen nacht werden opnieuw 8 illegale Eritreeërs betrapt die hadden ingebroken in een vrachtwagen. Ze hadden de inhoud van de vrachtwagen – blikjes bier – al flink doen slinken en waren behoorlijk dronken. Toch wisten enkelen nog te ontkomen toen de politie hen aantrof. Het probleem dreigt uit de hand te lopen. Politie en vrachtwagenchauffeurs eisen maatregelen.

Transitmigranten – veelal illegalen die het Verenigd Koninkrijk willen bereiken – die in vrachtwagens proberen in te breken of vrachtwagenchauffeurs aanvallen zijn de laatste weken en maanden schering en inslag rond onze autosnelwegen. Vrijdagnacht werd een politiepatrouille nog aangevallen door een groep van een 40-tal migranten, gewapend met knuppels en ijzeren baren, nadat ze eerder enkele illegalen betrapten die probeerden in te breken.

Eritreeërs

Afgelopen nacht werden opnieuw illegalen betrapt die hadden ingebroken in een vrachtwagen. Een vrachtwagenchauffeur verwittigde vanop een parking in Rotselaar de politie nadat hij mannen in zijn vrachtwagen hoorde kruipen. De politie kwam ter plaatse en trof 8 Eritreeërs aan in de laadruimte van de vrachtwagen. De Eritreeërs hadden al een deel van de voorraad van de vrachtwagen – blikjes bier- afhandig gemaakt en waren naar verluid behoorlijk dronken.

Een deel van de illegalen kon gearresteerd worden, de rest kon ontkomen en vluchtte de bossen in, waar ze een spoor van lege bierblikjes achterlieten. De federale politie bevestigt de arrestatie, maar wilde niet veel informatie kwijt. “Behalve dan dat het om mensen uit Eritrea”, zegt de woordvoerder van de federale politie. “Ze waren in een met bier geladen vrachtwagen geklommen en hadden al heel wat blikjes opgedronken.”

Maatregelen

De politievakbonden zijn het steeds erger wordende probleem meer dan beu en eisen dan ook maatregelen van de regering. “Het kan toch niet dat we sommige transmigranten tot tien keer toe oppakken en altijd opnieuw moeten laten lopen met een zoveelste bevel om het land te verlaten. Dat is heel frustrerend voor de betrokken agenten”, klinkt het. Ook Tom Van Grieken (Vlaams Belang) uitte al zijn ongenoegen omtrent dit lakse beleid.

Ze vragen staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) dan ook om strenger op te treden tegen betrapte illegalen. “Ik hoop dat bevoegd staatssecretaris Theo Francken dat voorrecht serieus zal inperken: Eén bevel om het grondgebied te verlaten en wie dat negeert meteen onderbrengen in een gesloten centrum”, aldus Vincent Houssin van politievakbond VSOA. “Het probleem groeit ons over het hoofd.”

Vrachtwagenchauffeurs eisten maanden geleden al maatregelen voor de “toenemende agressie jegens chauffeurs”. “De migranten gooien obstakels op de weg, kruipen in je lading en breken in je cabine. Het is levensgevaarlijk”, aldus initiatiefnemer Jacques van der Linden. “Ik heb het idee dat niemand zich erom bekommert en de overheid ons in de steek laat.”