In Polen wordt aan een wetsvoorstel gewerkt dat het strafbaar maakt om te suggereren dat Polen verantwoordelijkheid draagt voor de Holocaust. Na kritiek op de wet gaat het land akkoord om gesprekken te voeren met Israël over het voorstel.

Volgens de Israëlische premier Benjamin Netanyahu (Likoed) zijn Polen en Israël akkoord om gesprekken te voeren over de voorgestelde wet. Netanyahu zou gebeld hebben met de Poolse premier Mateusz Morawiecki (PiS), nadat hij eerder de Israëlische ambassadeur in Warschau de opdracht had gegeven om de grieven over te brengen aan de Poolse regering. In het verleden noemde de Israëlische premier de wet al “ongefundeerd”.

‘Poolse vernietigingskampen’

Polen van zijn kant vindt dat de wet verkeerd geïnterpreteerd wordt. In een verklaring zei de Poolse regering dat de wetgeving tot doel had te voorkomen dat het Poolse volk of de Poolse staat de schuld kregen van nazi-misdaden. Het Poolse Nationale Herdenkingsinstituut (IPN) zegt dat Polen in het verleden herhaaldelijk werd voorgesteld als bondgenoot van Hitler, waardoor het noodzakelijk was om zijn reputatie te beschermen.

Het wetsvoorstel, dat vrijdag door het lagerhuis van het Poolse parlement werd aangenomen, zou het gebruik van zinnen als ‘Poolse vernietigingskampen’ strafbaar stellen met maximaal drie jaar gevangenisstraf. Om wet te worden moet het wetsvoorstel, dat nog gewijzigd kan worden, door de Senaat en de Poolse president Andrzej Duda (PiS) worden goedgekeurd.

Yad Vashem, het Holocaustherinneringscentrum van Israël, zei dat de term ‘Poolse vernietigingskampen’ een historisch onjuiste voorstelling van zaken zou zijn. Maar het wetsvoorstel zou anderzijds “de historische waarheden met betrekking tot de hulp die de Duitsers van de Poolse bevolking kregen kunnen doen vervagen”.

10 REACTIES

  1. het gros der Polen had een vreselijke pest aan Joden, discrimineerden hen vreselijk. Polen waren zeer trouwe aanhangers van de Katholieke kerk . Volgens deze kerk waren/zijn Joden de moordenaars van Christus. Joden zonderden zich enorm af (ghetto’s), maakten zich kennelijk onbemind op vele manieren. Dit wisten de Duitsers heel goed. In Duitsland zelf was de haat tegen de Joden -behalve bij de trouwe nazi’s – en zelfs dan nog, niet zo sterk. In Polen waren haat en antisemitisch sentiment bijzonder groot. De Duitsers vermoedden -dat bleek juist- dat het gros der bevolking hen niet zou beletten de Joden uit te roeien. Zelf zouden Polen het waarschijnlijk niet doen, maar wanneer anderen het deden, waren zij meteen van die Christus moordenaars af. Twee ‘belangen’ werden verenigd: nazis konden hun plannen uitvoeren, en de Polen… straften de ‘moordenaars, oogluikend toekijkend. Het waren uiteraard Duitse vernietigingskampen in Polen.

      • De dag dat de joden erkennen of toegeven dat zij verantwoordelijk zijn voor het opstarten van de goelag kampen.Hebben ze recht van spreken.Nu zijn ze gewoon hypocriet.

      • De waarheid kan kwetsen maar Solzjenitsyns ideeën en gevoelens over Joden in Rusland – met Russen in de rol van slachtoffers van de Joden – zullen een onlosmakelijk deel van het nationale erfgoed blijven vormen.

      • Ook een joods auteur,Sever Plocker, schreef over dat thema. De Franstalige titel luidt:”Les juifs de Staline” uitgave 2006. Israël deed er toen alles aan om de verspreiding te verhinderen. Het is trouwens een publiek geheim dat (russische) joden een prominente politieke rol speelden tijdens en na de russische revolutie in Rusland.