Afgelopen weekend zijn in wellicht duizenden brievenbussen in Vlaanderen propagandaboeken gebust. Het betreft boeken met een anti-Koerdische en fel pro-Turkse boodschap, uitgegeven door een controversiële sekteleider. De Koerdische Arbeidspartij (PKK), met wie de Turkse staat in gewapende strijd is verwikkeld, wordt erin omschreven als een terreurgroep die een communistische dictatuur in gans de wereld wil installeren.

In minstens Genk, Hasselt en Wilrijk zijn honderden pro-Turkse pamfletten rondgedeeld. De brochure, uitgegeven in boekvorm, richt zich vooral tegen de PKK en de Koerdische onafhankelijkheidsstrijd. Opvallend, hoewel de brochure zich beroept op wetenschappelijkheid, valt het ook de evolutietheorie van bioloog Charles Darwin aan. De samenvatting van het boek sluit fel af met “Wij zeggen dit tegen de PKK: wij hebben geen centimeter land om weg te geven. Ons doel is de plaag van het communisme tot zwijgen te brengen door de uitoefening van anti-darwinistische en anti-materialistische activiteiten waar Lenin zo voor vreesde.”

De verantwoordelijke schrijver van het pamflet is Adnan Oktar, een bekende nationalistische en islamistische publicist uit Turkije. Oktar is niet zonder controverse. Hij raakte in het verleden verwikkeld in een cocaïne-schandaal en wordt door critici benoemd als sekteleider en televangelist. Oktar is woonachtig in Istanboel, maar de verantwoordelijken voor de brochurebedeling in Vlaanderen blijven voorlopig onbekend.

Onbekende groep achter massale bedeling propaganda

In verschillende Vlaamse steden loopt echter een onderzoek naar de feiten. In Genk werden volgens onze bronnen in minstens meerdere appartementen in de Genkse Molenstraat brochures met propaganda gebust. “Wij hebben melding gekregen van de folder”, zo vertelt men op de communicatiedienst van politiezone CARMA (waar Genk onder valt). “Wij doen voorlopig onderzoek om te achterhalen van waar het komt”.

Foto: SCEPTR. De onsubtiele achterflap van het boek.
Foto: SCEPTR. De onsubtiele achterflap van het boek.

Maar ook in Hasselt zijn verschillende propagandabrochures in brievenbussen gedeponeerd. “Wij hebben afgelopen weekeinde drie meldingen gekregen”, zo bevestigt Dorine Baens, woordvoerder voor de politie van Hasselt, aan SCEPTR. “Afgelopen november hadden we een gelijkaardig incident in Zonhove en toen konden we twee personen op heterdaad betrappen. Boeken in brievenbussen steken is op zich niet strafbaar, maar we gaan ook de inhoud onderzoeken naar eventuele oproepen tot geweld of xenofobie. Op basis van dat onderzoek zullen we zien of we verder gaan of niet.”

Onze redactie verkreeg tevens tips vanuit Aalst en Mechelen, al kon de politie dit nog niet bevestigen. Eerder vandaag verscheen ook al berichtgeving over hetzelfde feit in Wilrijk. De Antwerpse politie volgt die zaak van nabij op, “deels uit bezorgdheid voor een volgende escalatie tussen Turken en Koerden in de stad”, zo beschrijft ATV.

Het kabinet van Liesbeth Homans (N-VA), Vlaams minister voor Gelijke Kansen en Integratie, laat weten dat het “een goeie zaak is [dat] het pamflet […] blijkbaar geschreven [is] in het Nederlands”, aldus Homans. “zo kan iedereen onmiddellijk lezen welke idiote uitspraken er in beschreven staan. […] Ik ben blij dat de […] politie onmiddellijk een onderzoek gestart is om na te gaan of er sprake is van strafbare feiten. Als minister van onder andere Integratie blijf ik herhalen dat we niet kunnen tolereren dat er buitenlandse conflicten in Vlaanderen geïmporteerd worden en dat bevolkingsgroepen tegen elkaar worden opgezet.” Het kabinet van Zuhal Demir (N-VA), de federale evenknie van Homans en zelf van Koerdische afkomst, laat weten “vertrouwen te hebben in het politie-onderzoek”.

Koerden en Turken

Turken en Koerden leven al geruime tijd op gespannen voet met elkaar. Dit zeker na de aanvang van het Afrin-offensief door het Turks leger in het noorden van Syrië tegen de Koerdische YPG eerder deze maand. Spanningen tussen de twee volkeren worden geregeld geëxporteerd naar andere landen, onder meer in Europa.

Zo vond er een fikse vechtpartij plaats in Antwerpen afgelopen oktober tussen Koerden en Turken in de Brederostraat. 47 mensen werden toen bestuurlijk aangehouden. In maart vorig jaar braken er dan weer rellen tussen de twee etnische groepen uit aan de Turkse ambassade in Brussel.

9 REACTIES

 1. Wat Darwin te maken heeft met de PKK is mij een raadsel. Wat leven we toch in een wondere wereld met die culturele verrijking die de traditionele partijen organiseerden door hier de Turkse logica binnen te brengen. Waarlijk Lenin zou er grijs haar van krijgen. Te gek om los te lopen.

 2. Harun Yahya,zoals Oktar ook genoemd wordt, is populair onder westerse moslimjongeren. Zijn
  ideologie is ultraconservatief, antisemitisch en antiwesters. Ook heeft het veel raakvlakken met christelijk creationisme. Oktar gelooft niet in de gebeurtenissen op 11 september, Darwin en ontkent de Holocaust. In Turkije heeft de prediker goede banden met president Erdogan. Ook heeft hij een eigen televisiezender, het controversiële A9. De aanhangers van Yahya zijn fel tegen homoseksualiteit. Enkele jaren geleden hebben zijn aanhangers in het westen ook haatflyers over Homo’s verspreid. Het blijkt dat “Harun Yahya” gebruik maakt van chantagepraktijken om vrouwen aan de organisatie te binden en te “plukken”. Hiervoor werd hij recent veroordeeld in Istanboel (Mag gedurende 6 maand geen contact hebben met twee meisjes van 17 en 19 j, Indien wel riskeert hij 10 dagen cel. Wat hem onderscheidt van de meeste imams, is dat Oktar voorstander is van bloot. Zijn volgelingen bestaan vooral uit met siliconen opgepompte barbiepoppen, die hij liefkozend ‘katjes’ noemt. Een groot deel van zijn programma’s gaat over hoe mooi hij en zijn volgelingen zijn. Elk compliment, of eigenlijk vrijwel
  iedere zin, wordt gevolgd door een İnşallah (Bij gods wil) of Maşallah.(moge god u beschermen)
  Adnan Oktar is de beruchtste sekteleider in Turkije. Hier voert hij pure haat propaganda voor
  Erdogan ingevolge de oorlog in Syrië tegen de koerden. Oppakken samen met zijn volgelingen en uitzetten. Want die horen hier niet thuis .

  http://www.hurriyetdailynews.com/istanbul-court-issues-restraining-order-against-televangelist-adnan-oktar-after-fathers-application-125976