Supermarktketen Lidl heeft in haar promotie opnieuw beeldmateriaal gebruikt waarbij een kruisbeeld fotografisch is verwijderd. “Niet door ons aangepast”, klonk het aanvankelijk. Maar na een verdere navraag is het kruis op de foto toch afgesneden door Lidl. Dit “omwille van praktische redenen inzake afmetingen”. Nochtans is er op de prent in kwestie flink wat ruimte over. Het multinationale bedrijf laat echter wel weten bereid zijn om het gegeven recht te zetten. De budgetketen kwam vorig jaar nog in een stormpje terecht. Dit nadat het bedrijf kruisbeelden van Griekse kerkkoepels weg had bewerkt op de verpakkingen van Griekse producten.

In Ternat, in Vlaams-Brabant, is zowel de Sint-Gertrudiskerk – die dateert uit de late middeleeuwen – als een Lidl-filiaal te vinden. De stevige kerktoren van de Sint-Gertrudiskerk is zodanig iconisch dat Lidl ervoor koos om een foto ervan in de inkomhal van het plaatselijk filiaal te plaatsen. Een gebruik dat de keten in heel wat nieuwe filialen toepast. Echter, de supermarkt koos ervoor om een foto te gebruiken van de Sint-Gertrudiskerk waarbij het kruisbeeld op de spits van de toren verwijderd is.

Tot voor kort was de mooie Sint-Gertrudiskerk van Ternat afgebeeld in de inkomhall van de Lidl van dezelfde gemeente. De…

Publiée par Roeland Van Walleghem sur vendredi 12 janvier 2018

Lidl: “Toevallig”

“Ik kom af en toe in de Lidl, maar onlangs zag ik wel iets heel vreemd”, zo vertelt Luc S., een Lidl-klant uit Ternat. “Toen ik onlangs het filiaal bezocht, trof ik de kerk van Ternat aan op de muur en bleek het kruis te zijn verwijderd. Dat kan toch niet?” Ook op sociale media zijn gelijkaardige boze berichten te vinden.

“Om onze plaatselijke filialen aan te kleden gebruiken wij foto’s van bezienswaardigheden uit de buurt. Maar wij gebruiken hiervoor stockbeelden. En wij passen die niet aan”, zo vertelt woordvoerder Isabelle Colbrandt aan SCEPTR aanvankelijk. Echter, na een vervolgvraag naar het fotostockbedrijf blijkt de foto dan toch bewerkt. “De foto van de kerk in Ternat werd bovenaan ingekort om inkaderingsredenen”, aldus opnieuw Colbrandt. “Hierbij werden de windwijzer en het kruisbeeld verwijderd. Maar dit gebeurde niet met opzet en is toevallig. Bij ons is iedereen welkom. Als de inwoners van Ternat dat willen, passen we zeker onze inkomhal aan.”

Nochtans, een snelle blik op de inkomhal in de Lidl van Ternat wijst uit dat er nog flink wat afstand is tussen het einde van de sticker en de top van de toren. Maar een bezoek aan het filiaal te Hamme lijkt het verhaal van Colbrandt echter te bevestigen. In deze Lidl – die de de Sint-Pietersbandenkerk gebruikt om de inkomhal te verfraaien – is wel een kruisbeeld te vinden aan de bovenkant van de kerktoren op de halmuur.

(Lees verder onder de foto.)

Foto: SCEPTR. De inkomhal van de Lidl in Hamme.
Foto: SCEPTR. De inkomhal van de Lidl in Hamme.

Griekenlandhetze

Vorige zomer kwam de van oorsprong Duitse supermarktketen in het oog van de storm terecht. Dit omdat op de verpakking van onder meer de Lidl-moussaka Griekse kerkkoepels te zien waren waarvan de kruisen vakkundig waren weggewerkt. “Het is een schande dat Lidl voor foto’s op haar Griekse producten de kruisbeelden uit de landschappen wist. Nochtans een deel van het landschap en de cultuur”, zei een klant toen bij RTL info. De budgetketen – die veel allochtone en islamitische klanten telt – liet toen weten dat men “het gebruik van religieuze symbolen [mijdt], omdat we geen enkel geloof willen uitsluiten”.

(Lees verder onder de tweet.)

Nadat de Facebookpagina van de winkelketen overstroomde met negatieve reacties en zelfs de Grieks-Orthodoxe Kerk excuses eiste, verontschuldigde Lidl zich. “Het spijt ons oprecht”, luidde het toen“Het is duidelijk dat er een fout gemaakt werd.”

17 REACTIES

  • Eén keer vergissen o.k, excuses aangeboden en rechtgezet (?) o.k maar een tweede keer dezelfde “vergissing” maken na al de heisa die er ontstaan was na de eerste keer is geen vergissing meer maar dat noem ik moedwil.
   Als ze de kerk van Ternat willen gebruiken in hun inkomhal dat ze deze dan ook gebruiken in heel hun glorie en niet zoals zij denken die te moeten gebruiken. Dat ze er een zak spruiten of bussel prei op schilderen dan is het probleem gewoon opgelost. Dit is gewoon provoceren wat Lidl doet, aftasten tot hoever ze kunnen gaan tot er reactie op komt en dan iets uit hun mouw schudden al excuus dat kant noch wal raakt. Moedwil noem ik dit.

   • Het artikel in Sceptr geeft zelf aan dat het waarschijnlijk om een technische kwestie gaat. Indien het bewust gedaan is, is uw verontwaardiging terecht. Indien (zoals Sceptr zelf beweert) het om een technische kwestie gaat, is de titel van dit artikel tendensieus.

 1. Ik ga Lidl schriftelijk verwittigen dat wanneer ze nog zo een manipulatie doen, ik hun winkel links zal laten liggen, ook al ligt die op een tweehonderd meter van mijn huis. En in Delhaize kom ik nog in uiterste zelden, nadat ik zag dat ze, godverdomme, halal-producten verkopen!

 2. DAt is het juist. Ik denk helemaal niet dat het een technische kwestie was. Nu de kruistekens weg, en binnen 20 jaar wij weg. Alleen maar omdat de linkse patijen nieuwe kiezers invoert van buiten Europa. Beetje bij beetje word onze cultuur en eigenheid van ons land gewist. En als wij protesteren dan worden wij voor de zot gehouden door linkse anti-blanke instellingen zoals de Vrt. Dit is gewoon racisme tov het blanke ras.

 3. Ik , onnozele hals , dacht dat bigamie (persoonlijk verkies ik de meer aangepaste term veelwijverij) en pedofilie bij wet verboden waren , maar wat blijkt , de grootste pleitbezorgers en bedrijvers van deze wansmakelijke vuiligheid krijgen het in onze westerse wereld steeds meer voor het zeggen , tot in het absurde . Na het verwijderen van het kruis op de mijter van Sinterklaas , het verbod om een kerstmarkt nog zo te noemen , dat heet nu officieel wintermarkt , zijn nu na de onzin van Inbev om zijn kerstbier in het vervolg “winterbier” te noemen en het laag bij de grond gekruip van Lidl , hoogstwaarschijnlijk de kerkstraat , de kloosterstraat , het patersplein , het hemelrij(c)k en alle andere benamingen die refereren naar de concurentie aan de beurt .