Nadat de nieuwe redacteur Sociale Media van de VRT, Jihad Van Puymbroeck, op sociale media stevig wat kritiek en racistische commentaren kreeg, verdedigt de openbare omroep haar aanstelling. Ook een aantal N-VA’ers reageren positief op de aanwerving van Van Puymbroeck

Gisteren schreef SCEPTR dat de nieuwe redacteur Sociale Media van de VRT eerder werkzaam was als communicatiemedewerker bij het Minderhedenforum en nauwe banden had met Groen. Het bericht veroorzaakte een grote respons waarbij een aantal Twittergebruikers haar een gebrek aan “onpartijdigheid” verweten. Naast een hele reeks steunbetuigingen, waren er ook heel wat racistische opmerkingen.

“Beste kandidate”

Vandaag belichtte Tim Pauwels, de ombudsman van de VRT, de zaak. In zijn stuk op de site van VRT NWS schrijft hij dat Van Puymbroeck “is aangeworven voor haar competenties inzake sociale media”. “Dat is gebeurd na een lange, open procedure met 120 kandidaten waaruit ze naar boven kwam als de beste kandidate. Ik was niet op het sollicitatiegesprek maar er wordt me gezegd dat er heel duidelijk is geëist dat ze alle engagementen zou stopzetten en zich onpartijdig zou opstellen”, schrijft de ombudsman.

Pauwels stelt verder – net zoals de VRT eerder al tegenover SCEPTR communiceerde – dat Van Puymbroeck niet voor een politieke redactie gaat werken. “Jihad Van Puymbroeck ging sowieso achter de schermen werken. Haar taak is om het journalistiek werk van anderen te laten leven op sociale media”. Van Puymbroeck zou overigens niet de eerste persoon met een politieke achtergrond bij de VRT zijn. “Eén van onze collega’s kwam uit de Volksunie en is intussen fractiewoordvoerder van de N-VA-Kamerfractie. Op zijn werk viel nooit iets aan te merken. Pol Van Den Driessche switchte wel vaker tussen politiek en journalistiek. Bij VRT NWS is de regel al generaties lang dezelfde: wie bij VRT NWS begint, laat zijn bagage achter aan de ingang. Wie dat niet kan, moet ander werk zoeken”, schrijft Pauwels op de site van VRT NWS.

Francken: “Iedereen verdient een tweede kans”

In een ver en minder ver verleden had Van Puymbroeck stevige kritiek op de N-VA. Doch, staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Theo Francken (N-VA), wenst haar veel succes met haar nieuwe job. “Iedereen verdient een tweede kans”, stelt hij in een tweet. Ook ombudsman Tim Pauwels schrijft dat “er […] weinig mensen [zijn] die in hun leven nooit domme dingen doen. Het gaat om tweets van jaren geleden, maar als je bij VRT NWS werkt, moet er geen vlag aan je deur hangen. Daarom heeft Jihad Van Puymbroeck haar oude tweets ontoegankelijk gemaakt”.

Ook Kamerlid voor N-VA, Valerie Van Peel, is het eens met Pauwels. “Meningen mag je bekampen, ook in deze. Maar een enthousiaste jonge vrouw als Jihad Van Puymbroeck wens ik in de eerste plaats succes met de nieuwe job. Ik had ook al een mening toen ik nog journalist was, dat zat nooit in mijn werk.” 

Naargeestige reacties

De ombudsman van de VRT stipt verder nog aan dat de VRT voor heel de Vlaamse gemeenschap werkt. “Maar sommige naargeestige reacties maken mij niet trots op ons Vlaamse maatschappelijke debat. Een jongedame van 23 is begonnen aan een baan achter de schermen op VRT NWS. Zullen we even wachten met veroordelen?”. Niettemin stelt hij dat Van Puymbroeck “onpartijdigheid erg au sérieux” moet nemen. “Maar onder die voorwaarde zou ik ook één van de meest intelligente mensen van Vlaanderen willen citeren: Bart De Wever. Hij zei ooit : ‘De karavaan trekt voorbij’”, aldus de ombudsman.

https://sceptr.net/campaigns/doneer/donate/

28 REACTIES

 1. En gezien het gif dat ze in het verleden spuide is het erg onwaarschijnlijk dat ze nu plots de reine maagd van Vlaanderen wordt.
  Trouwens – wie zei nu weer dat de NVA moedig, doortastend en rechtlijnig is. Dat hebben we bij deze gemerkt.

   • Gelukkig heeft zij in de nationale pers in het lang en breed haar excuses ervoor aangeboden, is het niet ?
    Of, moest ze het niet gedaan hebben, heeft Svenneke Gats de directie om uitleg gevraagd ? O, nee – dat doet ie alleen met katholieken.

 2. Hoe kan je nu, ongeacht of je je persoonlijke overtuigingen aan de voordeur afgeeft, bij de vrt met haar groen-rode doctrine, “neutraal” zijn? Als ze niet dezelfde stijl van het “huis” zal volgen en mee uitdraagt in haar werking zal ze niet lang mogen meespelen.

 3. Stel dat ze vijf jaar geleden een aantal islamkritische boodschappen had verstuurd via Twitter. Stel dat ze geen lid van Groen maar van Vlaams Belang was. Zou de VRT zo iemand op vergelijkbare wijze verdedigen? Ik vraag het me af.

 4. Natuurlijk gaat het helemaal niet om dat meisje. Ik kan me voorstellen dat als ik op mijn zeventiende of achttiende had getweet, ik wellicht ook meningen had verkondigd waarvoor ik me nu zou schamen. Jonge mensen — dit is een algemeenheid — zijn nu eenmaal dom en naïef. Waar jongeren hun onnozelheden vroeger slechts in beperkte kring verkondigden, en de tijd hadden om ze te ontgroeien, worden ze nu publiek gemaakt op het internet en kunnen ze iemand de rest van zijn volwassen leven achtervolgen.

  Het gaat om de vooringenomenheid bij de openbare omroep en de inconsequente houding waarbij sommigen wel en anderen geen tweede kans wordt gegeven. Ik herinner me dat enkele maanden geleden een jongeman een smakeloze fotoshop maakte over een linkse activiste. Hij werd door N-VA onmiddellijk uit de partij gezet. Verdiende hij geen tweede kans?

  • Hij werd achteraf kennelijk bovendien nog dermate gepest, gekloot, gejudast en gecouilloneerd dat hij uit het leven stapte !

 5. Tim Pauwels, Ombudsman VRT:

  “VRT NWS blijft de omroep van de Vlaamse gemeenschap. Dat is een gemeenschap die al jaren op het kruispunt van Europa leeft en doortrokken is van handel, de havens en de zee. Het is een cultuur die perfect combineerbaar is met een migratieachtergrond of eender welk geloof.”

  O, ja? ‘Perfect combineerbaar’? Met ‘eender welk geloof’? Bedankt om me daarvan op de hoogte te brengen, Tim. Ik dacht trouwens dat het oordeel dat [onze] cultuur ‘perfect combineerbaar is met (…) eender welk geloof’ voortkomt uit een bepaald wereldbeeld en niet helemaal verenigbaar is met de aanspraak op journalistieke neutraliteit. Maar wie ben ik? Misschien wel een ‘naargeestig’ type, zo iemand die je met schaamte vervult over het niveau van het Vlaamse maatschappelijke debat.

 6. Voor een links bastion volstaat het dus dat (extreem) linkse activisten beloven (links-)braaf te zullen zijn.

  Rechtse mensen daarentegen worden voor veel minder activisme zonder weerwoord ontslagen.

  Heeft links dubbele standaarden?

 7. … waaruit ze naar boven kwam als de beste kandidate.


  Te oordelen naar het taalgebruik dat de jongedame hanteerde en nog hanteert steeds zijn de VRT-normen om “de beste” te selecteren maar van bedenkelijke kwaliteit. Of om het recht voor de raap te stellen, platvloers taalgebruik wordt blijkbaar door de VRT als de hoogste kwaliteit aanzien.
  En het spijt mij, maar de felicitaties van de Theo zijn misplaatst. De VRT valt niet onder zijn bevoegdheid, hij heeft er niets mee te maken, dus deontologischerwijze had hij afzijdig moeten blijven. Immers, als beleidsvoerder moet men in staat zijn zijn mond te houden wanneer het nodig is, en blijkbaar heeft de Theo lak aan deze kwaliteit.

  En ten tweede, en om die reden

 8. Dat is gebeurd na een lange, open procedure met 120 kandidaten waaruit ze naar boven kwam als de beste kandidate.


  Wat mij mateloos stoort is de bovenstaande leugen zo groot als een huis.
  De jongedame werd verkozen in een achterkamertje omwille van haar politieke stellingsnames, en al de rest is je reinste prietpraat. Zoals trouwens door de zogenaamde ombudsman impliciet wordt toegegeven middels zijn verwijzing naar andere politieke benoemingen.
  Bovendien, en mijns inziens het belangrijkste, door deze handelswijze werden 119 andere kandidaten benadeeld. Iets waar noch de Theo noch de nva graten blijken in te vinden, en dat is voor mij bepaald wel een ontgoocheling.

 9. N-VA doet hier weer een spagaat. Enerzijds keurt Siegfried Bracke de aanwerving van juffrouw Moslimagressie Van Puymbroek af, anderzijds feliciteert Theo Francken deze jihadiste. De CD&V heeft in deze spagaatpartij haar meester gevonden.

  • Typisch voor bazenpoepperspartij NV-Asociaal, VOKA’S onderdanig butlers, cfr Twitterofiel Theofiel Xenofiel’s conqesuent “harde” taal en zijn inconsequent xenofliel sleur-ze-maar-binnen wanbeleid ! Bartje De Pezewever houdt in zijn rechterhand een paraplu vast om Theo Twittet te beschutten en in zijn linker een glas Immo-Cola-Zero….

 10. Ok. Volgende keer een veelbelovende medewerker van het Vlaams Belang aan de beurt. Ik vermoed dat daar ook competente mensen zijn, die zich politiek neutraal kunnen opstellen. Diversiteit hoort het motto te zijn in de VRT.

 11. Zou het om een transgender gaan want in één van die tweets stelde die persoon onomwonden ; “men kluuutteee” ?

 12. Vermeende “racistische opmerkingen” ???? Indien deze aantijging niet kan gestaafd worden met een vonnis/arrest ter zake, dan kan er gedagvaard worden op grond van “Laster & Eerroof” !

 13. Hoe je het ook keert of draait de NVA zijn en blijven de kampioenen van de jassendraaiers , duizendmaaal erger dan eender welke andere traditionele politieke rattenclub , de volksunie inbegrepen . Ik kan alleen maar hopen dat de mensen zich later op het jaar al deze smerige hocus pocus zullen herinneren als ze in het stemhokje staan en voor EEN keer eens de juiste mensen zullen verkiezen .

Comments are closed.