Nadat de nieuwe redacteur Sociale Media van de VRT, Jihad Van Puymbroeck, op sociale media stevig wat kritiek en racistische commentaren kreeg, verdedigt de openbare omroep haar aanstelling. Ook een aantal N-VA’ers reageren positief op de aanwerving van Van Puymbroeck

Gisteren schreef SCEPTR dat de nieuwe redacteur Sociale Media van de VRT eerder werkzaam was als communicatiemedewerker bij het Minderhedenforum en nauwe banden had met Groen. Het bericht veroorzaakte een grote respons waarbij een aantal Twittergebruikers haar een gebrek aan “onpartijdigheid” verweten. Naast een hele reeks steunbetuigingen, waren er ook heel wat racistische opmerkingen.

“Beste kandidate”

Vandaag belichtte Tim Pauwels, de ombudsman van de VRT, de zaak. In zijn stuk op de site van VRT NWS schrijft hij dat Van Puymbroeck “is aangeworven voor haar competenties inzake sociale media”. “Dat is gebeurd na een lange, open procedure met 120 kandidaten waaruit ze naar boven kwam als de beste kandidate. Ik was niet op het sollicitatiegesprek maar er wordt me gezegd dat er heel duidelijk is geëist dat ze alle engagementen zou stopzetten en zich onpartijdig zou opstellen”, schrijft de ombudsman.

Pauwels stelt verder – net zoals de VRT eerder al tegenover SCEPTR communiceerde – dat Van Puymbroeck niet voor een politieke redactie gaat werken. “Jihad Van Puymbroeck ging sowieso achter de schermen werken. Haar taak is om het journalistiek werk van anderen te laten leven op sociale media”. Van Puymbroeck zou overigens niet de eerste persoon met een politieke achtergrond bij de VRT zijn. “Eén van onze collega’s kwam uit de Volksunie en is intussen fractiewoordvoerder van de N-VA-Kamerfractie. Op zijn werk viel nooit iets aan te merken. Pol Van Den Driessche switchte wel vaker tussen politiek en journalistiek. Bij VRT NWS is de regel al generaties lang dezelfde: wie bij VRT NWS begint, laat zijn bagage achter aan de ingang. Wie dat niet kan, moet ander werk zoeken”, schrijft Pauwels op de site van VRT NWS.

Francken: “Iedereen verdient een tweede kans”

In een ver en minder ver verleden had Van Puymbroeck stevige kritiek op de N-VA. Doch, staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Theo Francken (N-VA), wenst haar veel succes met haar nieuwe job. “Iedereen verdient een tweede kans”, stelt hij in een tweet. Ook ombudsman Tim Pauwels schrijft dat “er […] weinig mensen [zijn] die in hun leven nooit domme dingen doen. Het gaat om tweets van jaren geleden, maar als je bij VRT NWS werkt, moet er geen vlag aan je deur hangen. Daarom heeft Jihad Van Puymbroeck haar oude tweets ontoegankelijk gemaakt”.

Ook Kamerlid voor N-VA, Valerie Van Peel, is het eens met Pauwels. “Meningen mag je bekampen, ook in deze. Maar een enthousiaste jonge vrouw als Jihad Van Puymbroeck wens ik in de eerste plaats succes met de nieuwe job. Ik had ook al een mening toen ik nog journalist was, dat zat nooit in mijn werk.” 

Naargeestige reacties

De ombudsman van de VRT stipt verder nog aan dat de VRT voor heel de Vlaamse gemeenschap werkt. “Maar sommige naargeestige reacties maken mij niet trots op ons Vlaamse maatschappelijke debat. Een jongedame van 23 is begonnen aan een baan achter de schermen op VRT NWS. Zullen we even wachten met veroordelen?”. Niettemin stelt hij dat Van Puymbroeck “onpartijdigheid erg au sérieux” moet nemen. “Maar onder die voorwaarde zou ik ook één van de meest intelligente mensen van Vlaanderen willen citeren: Bart De Wever. Hij zei ooit : ‘De karavaan trekt voorbij’”, aldus de ombudsman.

ADVERTENTIE