De Nederlandse publieke omroep NOS zal niet langer het woord ‘blank’ gebruiken. In de plaats zal het gewag maken van ‘witte’ mensen. “Blank roept associaties op met rein en schoon”, klinkt het immers.

De beslissing komt er nadat er dinsdag heel wat negatieve reacties werden geuit op sociale media naar aanleiding van een NOS-artikel over Zimbabwe. NOS had het namelijk over ‘witte boeren’ die van hun land werden weggejaagd door regeringsmilities. “We gebruiken bij voorkeur wit in berichten omdat blank in tegenstelling tot zwart een positieve connotatie heeft”, zo schrijft NOS-hoofdredacteur Marcel Gelauff nu in een mededeling.

Witte boeren krijgen land terug: pr-stunt of een nieuw Zimbabwe?

Het is een probleem in Zimbabwe: witte boeren die van hun land werden gejaagd door milities van de regering. Nu is er een nieuwe president. Hij gaf deze witte boer zijn land terug. Is dat een pr-stunt of waait er een nieuwe wind? → https://nos.nl/l/2213399

Publiée par NOS sur mardi 23 janvier 2018

“Een tegenstelling”

De omroep communiceert verder dat “van een verbod [op] het gebruiken van het woord blank […] geen sprake” is. Wel dat men “bij voorkeur wit in berichten [gebruikt] omdat blank in tegenstelling tot zwart een positieve connotatie heeft. En dat doen we met name bij nieuws waarin het over de tegenstelling met zwart (of de relatie tussen wit en zwart) gaat. Blank roept associaties op met rein en schoon en zwart is dat dan blijkbaar niet.”

De Volkskrant, een ander Nederlands medium, liet reeds eind 2016 weten het woord ‘blank’ te zullen mijden ten voordele van ‘wit’. En die krant motiveerde deze beslissing een stuk meer verregaand: “‘Blank’ is net als ‘neger’ besmet met het koloniale verleden”, zo stond te lezen“Argumenteren dat de termen neutraal zijn […] minimaliseert of ontkent een bevlekte geschiedenis van slavernij, overheersing en uitbuiting van gekleurde door witte mensen”, zo citeerde NOS twee studenten “die komaf willen maken met ‘neokoloniaal taalgebruik'” in een opiniestuk in Knack. Bovendien vond men bij de Volkskrant het woord ‘wit’ een logischer antoniem van ‘zwart’.

Newspeak

Het fenomeen van politieke correctheid maakt wel meer slachtoffers in het woordenboek. Dit in de opdracht om zo weinig mogelijk zaken als beledigend of discriminerend te laten ervaren. Zo werd een kreupele opeenvolgend een ‘gehandicapte’, een ‘invalide’, een ‘mindervalide’ tot het huidig gangbare ‘persoon met een fysieke beperking’.

Ook het woord ‘allochtoon’ is intussen naar de prullenmand verwezen door verschillende redacties en besturen. Ironisch, want dat woord werd in de jaren ’70 ingevoerd omdat ‘immigrant’ als te pejoratief werd ervaren. En het woord ‘immigrant’ was dan weer net in het leven groepen om de beladen geworden term ‘gastarbeider’ te vervangen. Vandaag heeft men het in de politiek correcte pers en politiek veelal over een ‘persoon met migratie-achtergrond’.

39 REACTIES

  • De elite is mentaal ziek. Je moet al heel comfortabel in je zetel zitten om van dergelijke dingen je prioriteit te kunnen maken. Er is 1 goede zaak voor de elite aan deze discussie, ze hebben het nog slecht niet. Misschien hebben we een nieuw 1789 nodig. En een nieuwe verlichting. Dat laatste staat als een paal boven water.

 1. T.a.v Jonas Naeyaert. U schrijft “personen met een fysieke beperking”, maar in nieuwspraak valt het “fysieke” weg, en heet dat nu “personen met een beperking”. Ikzelf behoor tot deze laatste groep: ik heb een beperking, nl. een financiële beperking, want ik kan me niet ALLES permitteren wat mijn hartje lust.

  • Je hebt een punt. Hoe kijk je zelf aan tegen jouw beperking. In zelfbeklag? Opstandig? Berustend? Optimistisch? Realistisch? Een waaier van mogelijkheden. Ongeacht wat de reden is, laten we inzetten op het weerbaar en zelfredzaam maken van mensen. Ze in het moeras van hulpeloosheid achterlaten en hen dan wat kruimels toegooien is geen goed idee. Ik neem aan dat je heel goed met jouw beperking kan omgaan. Ik probeer dat ook te doen. En het lukt.:-).

 2. Dat sommige woorden beter niet meer gebruikt worden is de evidentie zelf .
  Het probleem is echter dat men telkens zo’n lullige uitleg verzint bij het waarom niet meer gebruiken van een bepaald woord dat je bijna zou gaan geloven dat dit uitsluitend een bezigheid is voor achterlijke flapdrollen .
  Ook kan men zich niet van de indruk ontdoen dat er steeds weer zeer behoedzaam om het – door hun zelf in het leven geroepen -probleem wordt heen gefietst . Angstvallig vermijden dat het in de verste verte strookt met de waarheid en vooral zeker de dingen niet bij naam noemen . Een tip misschien voor al die journalisten en anderen die daar mee bezig zijn : verander uw eigen naam in “LUL DE BEHANGER” .

 3. “IK BEN BLANK EN DAAR BEN IK FIER OP !” want ik ben immers niet besmet met politiek-correct gedegenereerde Oikofobie-virus. Zo bewijs ik dankbaar respect aan mijn (voor)ouders. Het Blanke Ras (“etnhie” in PoCo-bargoens wartaal) mag fier zijn op wat ze gepresteerd hebben in de wereldgeschiedenis. Dat mag het gele ras terecht eveneens. 60 jaar geleden leerden wij al als scholier hoeveel mensenrassen (“etnies”) er zijn ; blanken (stamboek-Europeanen) , gelen (Verre-Oosterlingen), roden (Indianen, autochtone Amerikanen), zwarten (Afrikaanse negers) en bruinen (Papoea’s, Maori, Aboriginals). Nu proberen PoCo-gobsedeerden ons wijs te maken dat er maar één enkel mensenras zou zijn, terwijl er maar één enkele mensenSOORT is overgebleven want Neandertalers e.a. hebben evolutionair aan het kortste eind getrokken. Laat uw dus niks wijsmaken door nieuwlichters, LINKSologen die zich vaak camoufleren als “anthroplogen” , “sociologen” of “politicologen” om hun PoCo-ideologie als “wetenschap”(sic) gecamoufleerd op de PoCo-Vogelenmarkt te versjacheren. Uiteraard, gretig slobberend uit de ruif der Overheid, nolens volgens gevuld door Economisch Productieve Belastingbetalende Burgers, die de klos zijn.