In een zeldzame aankondiging, gericht aan “alle Koreanen in binnen- en buitenland” roept Noord-Korea op tot een “doorbraak” tot eenmaking, zonder de hulp van andere landen. Dat meldde de Noord-Koreaanse staatsmedia op donderdag. 

Voorts werd aan alle Koreanen opgeroepen om “contacten, reizen en samenwerking tussen Noord- en Zuid-Korea te bevorderen”. Er werd aan toegevoegd dat de Pyongyang elke obstructie van de eenmaking van het Koreaanse schiereiland zal “verpletteren”.

Eenmaking

De aankondiging, die na een bijeenkomst van de regering werd gepubliceerd, zei tevens dat Koreanen daadkrachtig zullen moeten optreden om de acute militaire spanning te verminderen en een vreedzaam klimaat op het Koreaanse schiereiland te creëren.

De militaire spanning op het Koreaanse schiereiland is een “fundamenteel obstakel” voor de verbetering van de Koreaanse betrekkingen en de eenwording, zo luidde de mededeling van het officiële Noord-Koreaanse persagentschap. Gezamenlijke militaire oefeningen met “buitenlandse machten” zijn volgens Pyongyang niet bevorderlijk gebleken voor de ontwikkeling van banden tussen Noord- en Zuid-Korea.

Noord-Korea verstrekte geen details over de redenen van de bijeenkomst, maar in de verklaring werd gezegd dat deze bedoeld was om de opmerkingen van Kim Jong-Un over de hereniging, in zijn nieuwjaarsverklaring, te ondersteunen. Volgens de verklaring is dit jaar voor zowel Noord- als Zuid-Korea betekenisvol, aangezien het 70 jaar geleden is dat Noord-Korea werd opgericht, terwijl Zuid-Korea volgende maand de Olympische Winterspelen organiseert.

Olympische winterspelen

Begin dit jaar kwam de Zuid-Koreaanse voorspelling van het ‘ministerie van Eenmaking’ uit: Noord-Korea wou aan de tafel zitten met het Westen. Specifiek liet de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un weten in een nieuwjaarstoespraak dat zijn land wou deelnemen aan de Olympische Winterspelen in Pyeonchang, in het zuidelijke deel van het Koreaanse schiereiland. Zuid-Korea ging hier graag op in, en beide staten bereikten een vroegtijdig akkoord vandaag.

Na gesprekken tussen beide partijen, die doorgingen in de gedemilitariseerde zone te Panmunjom, werd duidelijk dat Noord-Korea een “hooggeplaatste delegatie” zal sturen. Het gaat om onder meer reporters, atleten en zelfs supporters.

Het heropenen van gesprekken kan faciliterend werken voor een eventuele dooi tussen het agressieve Noord-Korea en het Westen. Opvallend: eind vorig jaar voorspelde het Zuid-Koreaanse ‘ministerie van Eenmaking’ nog dat Noord-Korea aan tafel zou willen gaan met het Westen in een prognose-inlichtingenrapport. Tijdens de aankondigingen van de gesprekken werd geopperd dat er ook zou kunnen gepraat worden over het kernprogrammavan Noord-Korea, maar dat lijkt voorlopig nog niet aan de orde te zijn.

3 REACTIES

  1. Noord Korea zit dan ook volkomen aan de grond en de huidige toestand is gewoon niet meer houdbaar. Er is van alles tekort ; voedsel, brandstof, medicijnen, elementaire grondstoffen enz…De orthodoxe communisten aldaar hebben ook kunnen vaststellen hoe het in China is verbeterd sinds het loslaten van de Maoistische doctrine. Aan alle dictaturen komt ooit een eind, de ene kan het langer uithouden dan de andere, maar we hebben er de laatste 30 jaren teveel, vooral linkse zien ten ondergaan om te mogen veronderstellen dat Noord Korea een uitzondering zal zijn.