Noord-Korea heeft gebruik gemaakt van de ‘rode telefoon’ die Noord-Korea en Zuid-Korea in verbinding stelt. Dat is relatief uniek. De laatste maal dat de lijn tussen de communistische dictatuur in het noorden en Zuid-Korea werd gebruikt dateert van twee jaar geleden. De nieuwe opening komt er nadat alleenheerser Kim Jong-un begin deze week liet weten dat Noord-Korea graag atleten wil sturen naar de Winterspelen in Zuid-Korea volgende maand.

Omstreeks 15u00, Koreaanse tijd gaf Kim Jong-un het bevel om de communicatielijn met Seoul te heropenen. Inzet hiervan is het zenden van Noord-Koreaanse atleten naar de Winterspelen in Pyeongchang, Zuid-Korea, volgende maand.

Olympische vredesboodschap?

Het Zuid-Koreaanse Ministerie van Eenmaking bevestigde dat de communicatie precies om 15u00 doorging. “We hebben de communicatielijn gecontroleerd en we staan in contact met elkaar”, aldus een persmededeling van het Ministerie dat het Noord-Koreaanse vraagstuk behandelt. Het heropenen van de telefoonlijn betekent dat er opnieuw op elk moment communicatie mogelijk is.

Het communistische Noord-Korea liet maandag bij monde van dictator Kim Jong-un weten dat zijn land graag wil deelnemen aan de Olympische Winterspelen die volgende maand doorgaan in Pyeongchang, Zuid-Korea. Zuid-Korea liet gisteren weten hierop te willen ingaan. De gesprekken zouden kunnen doorgaan op 9 januari en zijn reeds overlegd met de VS. Dat wist de Zuid-Koreaanse minister van Eenmaking Cho Myong-gyon gisteren te vertellen. Deze zei ook dat andere zaken naast de Olympische Spelen zouden kunnen besproken worden, zoals het agressieve kernprogramma van Noord-Korea.

Het heropenen van de ‘rode telefoon’ kan faciliterend werken voor deze gesprekken. Opvallend: eind vorig jaar voorspelde het Zuid-Koreaanse ‘ministerie van Eenmaking’ nog dat Noord-Korea aan tafel zou willen gaan met het Westen in een prognose-inlichtingenrapport.

Oorlogstaal

Kim Jong-un liet maandag dan wel een zeldzame opening naar Zuid-Korea toe, maar dat weerhield de communistische leider niet om toch agressieve taal te gebruiken. Zo zei Kim Jong-un niet alleen dat hij wil verder gaan met het “massa-produceren” van kernwapens, maar tevens dat hij beschikking heeft over een knop om kernkoppen af te vuren naar het Westen.

Amerikaans president Donald Trump liet die uiting echter niet over zijn kant gaan en dreigde ermee dat de VS en hijzelf ook over zo’n knop beschikken, maar dat deze functioneert en “veel krachtiger” werkt. Verder spotte Trump met de gebrekkige voedselvoorziening die het communistische regime in Noord-Korea regelt. Een rapport uit 2010 van Amnesty International maakte duidelijk dat heel wat Noord-Koreanen gras en boomschors moeten eten om de honger tegen te gaan, ook al is dit weinig tot niet voedzaam.

Ondanks de mogelijke openingen tot dooi in de relatie tussen Noord-Korea en het Westen, blijven de verschillende militaire veiligheidsmaatregelen aangehouden. Eerder in 2017 communiceerde het Zuid-Koreaanse Ministerie van Defensie nog dat het vier eenheden ging instellen onder een nieuw commando. Deze eenheden hun doel zijn “de kern- en raketdreiging van Noord-Korea afschrikken en beantwoorden”. Ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson liet eind 2017 met betrekking tot de Noord-Koreaanse dreiging begrijpen dat de Amerikaanse “militaire voorbereiding sterk staat en het volle spectrum van militaire antwoorden in paraatheid is”.

1 REACTIE