Noord- en Zuid-Korea bereiken akkoord over Winterspelen

0
664

De communistische dictatuur van Noord-Korea zal een delegatie van atleten en reporters sturen naar haar zuidelijk buurland voor de Winterspelen. Deze gaan dit jaar – binnen enkele weken – namelijk door in het Zuid-Koreaanse Pyeonchang. Het is de eerste maal in een flinke twee jaar dat de twee landen – formeel nog steeds in oorlog – samen zaten om te praten.

Begin dit jaar kwam de Zuid-Koreaanse voorspelling van het ‘ministerie van Eenmaking’ uit: Noord-Korea wou aan de tafel zitten met het Westen. Specifiek liet de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un weten in een nieuwjaarstoespraak dat zijn land wou deelnemen aan de Olympische Winterspelen in Pyeonchang, in het zuidelijke deel van het Koreaanse schiereiland. Zuid-Korea ging hier graag op in, en beide staten bereikten een vroegtijdig akkoord vandaag.

Unieke gesprekken blijken vruchtbaar

Na gesprekken tussen beide partijen, die doorgingen in de gedemilitariseerde zone te Panmunjom, werd duidelijk dat Noord-Korea een “hooggeplaatste delegatie” zal sturen, zo noteert ook VRT NWS. Het gaat om onder meer reporters, atleten en zelfs supporters.

Het heropenen van gesprekken kan faciliterend werken voor een eventuele dooi tussen het agressieve Noord-Korea en het Westen. Opvallend: eind vorig jaar voorspelde het Zuid-Koreaanse ‘ministerie van Eenmaking’ nog dat Noord-Korea aan tafel zou willen gaan met het Westen in een prognose-inlichtingenrapport. Tijdens de aankondigingen van de gesprekken werd geopperd dat er ook zou kunnen gepraat worden over het kernprogramma van Noord-Korea, maar dat lijkt voorlopig nog niet aan de orde te zijn.

Oorlogstaal

Kim Jong-un liet vorige week maandag dan wel een zeldzame opening naar Zuid-Korea toe, maar dat weerhield de communistische leider niet om toch agressieve taal te gebruiken. Zo zei Kim Jong-un niet alleen dat hij wil verder gaan met het “massa-produceren” van kernwapens, maar tevens dat hij beschikking heeft over een knop om kernkoppen af te vuren naar het Westen.

Amerikaans president Donald Trump (Rep.) liet die uiting vorige week echter niet over zijn kant gaan en dreigde ermee dat de VS en hijzelf ook over zo’n knop beschikken, maar dat deze functioneert en “veel krachtiger” werkt. Verder spotte Trump met de gebrekkige voedselvoorziening die het communistische regime in Noord-Korea regelt. Een rapport uit 2010 van Amnesty International maakte duidelijk dat heel wat Noord-Koreanen gras en boomschors moeten eten om de honger tegen te gaan, ook al is dit weinig tot niet voedzaam. En ook Amerikaans vice-president Mike Pence (Rep.) herhaalde gisteren nog het Amerikaanse voornemen om Noord-Korea nucleair te demilitariseren.

Ondanks de mogelijke openingen tot dooi in de relatie tussen Noord-Korea en het Westen, blijven de verschillende militaire veiligheidsmaatregelen aangehouden. Eerder in 2017 communiceerde het Zuid-Koreaanse Ministerie van Defensie nog dat het vier eenheden ging instellen onder een nieuw commando. Deze eenheden hun doel zijn “de kern- en raketdreiging van Noord-Korea afschrikken en beantwoorden”.

Ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson liet eind 2017 met betrekking tot de Noord-Koreaanse dreiging begrijpen dat de Amerikaanse “militaire voorbereiding sterk staat en het volle spectrum van militaire antwoorden in paraatheid is”.