In Frankrijk was oudejaarsnacht een aaneenschakeling van brandstichtingen, aanvallen tegen de politie, achtervolgingen, rellen en andere gewelddadige incidenten.

De Franse krant Le Figaro kon een rapport inkijken, waarin een gedetailleerde opsomming gemaakt wordt van de vele incidenten die zich in de nacht van oud op nieuw in Frankrijk afspeelden. Men ontdekt wat men onder een “feestelijke avond” verstaat in de regio Île-de-France, waar de meeste incidenten zich afspeelden.

https://twitter.com/AlertesInfos/status/947922263483043841

Parijs

De lynchpartij van twee agenten in Champigny wordt ook vermeld, maar met een paar regels lijkt dat slechts een detail. Het rapport van 17 bladzijden spreekt in de regio Île-de-France van 213 aanhoudingen, 168 personen die in hechtenis werden genomen, 163 voertuigen die in brand werden gestoken, 18 vuilnisbranden en 25 afgevuurde projectielen op de politie, waaronder 6 mortieren. Er is sprake van 3 gewonde agenten.

Voorts staat in het rapport dat in Parijs, op de hoek van de Avenue des Champs-Élysées en de rue Balzac, de mobiele gendarmes zeven illegale Afghanen hebben gearresteerd die blikjes in een menigte gooiden. De Afghanen werden onder administratief voorarrest geplaatst. Er is ook melding van een man die werd neergestoken toen hij wilde ingrijpen bij een gevecht. Een serveerster werd aangerand op de rue de Lappe.

Buitenwijken

In de buitenwijken wordt er gewag gemaakt van een hele lijst aan vernielingen, gewonden en arrestaties. Er is sprake van een achtervolging van een auto met vier mannen en een aanvalshond aan boord. Toen de auto tot stilstand kwam, moest men de hond afmaken omdat hij een politieagent aanviel. In de auto werd 20 gram hasj aangetroffen.

In de buitenwijken werd de politie ook meermaals opgeroepen om in te grijpen bij brandstichtingen, waarop de veiligheidsdiensten in een hinderlaag gelokt werden en omsingeld werden door een menigte. Een gelijkaardig incident gebeurde met Nieuwjaar in Brussel.

Het verslag maakt enkel gewag van de incident in Île-de-France, om en rond Parijs dus. Intussen is er een ander, meer uitgebreid, rapport afgeleverd op het ministerie van Binnenlandse Zaken. Daarin staan drie keer meer incidenten opgelijst dan in het rapport over Île-de-France.