Nieuwjaar in Brussel: massaal brandstichtingen en rellen

26
7445

In verschillende Brusselse gemeenten hebben relschoppers gisteren op nieuwjaarsnacht de buurt onveilig gemaakt. Auto’s werden in brand gestoken, de politie en brandweer bekogeld met stenen, en er werd zelfs geprobeerd brand te stichten in een politiecommissariaat. In totaal moest de brandweer 134 keer uitrukken.

Brussel was de laatste weken meermaals het toneel van rellen. Begin november zetten Marokkaanse jongeren Brussel op stelten nadat Marokko zich plaatste voor het WK voetbal. Enkele dagen later zochten allochtone jongemannen de confrontatie met de politie op nabij het Muntplein en een week later schopten opnieuw relschoppers keet in Brussel na een uit de hand gelopen betoging van de Congolese gemeenschap.

Molenbeek, Schaarbeek, Anderlecht

Ook gisteren, op nieuwjaarsnacht, ging het mis in het Brusselse. Vooral in Sint-Jans-Molenbeek werd lelijk huisgehouden. Commissaris Johan Berckmans spreekt van groepjes jongeren die naar hartelust onder andere verschillende auto’s in brand staken. Toen de hulpdiensten ter plaatse kwamen, werden ze steevast bekogeld met stenen en andere projectielen. Meerdere politievoertuigen en brandweerwagens liepen daardoor schade op.

Niet alleen Molenbeek werd geteisterd door reljongeren. Ook andere Brusselse gemeenten zoals Haren, Schaarbeek en Anderlecht moesten het ontgelden. In Haren stak men het politiecommissariaat in brand, in Schaarbeek werd er vuurwerk afgeschoten in de richting van de politie en ook in Anderlecht werden verschillende auto’s in brand gestoken. De Brusselse brandweer moest maar liefst 134 keer uitrukken.

“In totaal hebben onze mensen veertien gerechtelijke arrestaties verricht”, aldus politiewoordvoerster Ilse Van De Keere. “Vier personen zijn ter beschikking gesteld van het parket. Drieëntwintig mensen werden administratief aangehouden, voornamelijk voor openbare dronkenschap en verstoring van de openbare orde.”

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) reageerde ontsteld op de nieuwe rellen in Brussel. “Wat in Brussel gebeurd is, kan echt niet door de beugel”, aldus minster Jambon op Twitter. Daarnaast bedankte hij de hulpdiensten die “vaak in moeilijke omstandigheden lijf en leden riskeren”.

26 REACTIES

  1. Wat in Brussel vannacht gebeurd is, kan echt niet door de beugel (dixit Jan Jambon). Comment: Wat niet door de beugel kan is de straffeloosheid die in Brussel sinds de jaren 1970 overheerst bij de amokmakers en vandalen. De epidemie van geweld zet zich gewoon verder van de ene generatie op de andere. Het stelselmatig verschonen van het daderprofiel “allochtoon” door “jongeren” is ook niet van aard om de daders te responsabiliseren. Het leidt tot een chronisch gebrek aan normenbesef en geeft een gevoel van morele straffeloosheid bij deviante allochtonen.

  2. Als jullie denken dat het hier in België erg is….ik was met oud op nieuw in Nederland, the far west, in Utrecht alleen werden 20 auto’s in brand gestoken. U leest goed..in Utrect alleen. Veiligheidsdiensten worden aangevallen en bekogeld door vooral allochtonen. Dit probleem moet op EUROPEES vlak aangepakt worden met een goed georganiseerd en verstrengd terugkeerbeleid op Europees niveau én transparant voor de bevolking.

    • Van de EU moeten wij niet teveel verwachten, het is juist dankzij de Neo-Liberale EU BoBo`s dat de grenzen zijn open gezet.Een citaat van,van Coudehove-Kalergy, een grondlegger van ALDE (de liberale EU club).De toekomstige mens zal van gemengd ras zijn. Hedendaagse rassen en klassen zullen geleidelijk verdwijnen als gevolg van ruimte, tijd en het verdwijnen van vooroordelen. Het Euraziatische-negro ras van de toekomst, dat zal lijken op de oude Egyptenaren, vervangt de verscheidenheid van volkeren met een verscheidenheid aan individuen.

  3. Niet teveel zorgen maken over dat “Bruxelles”. Ze oogsten daar wat al jarenlang gezaaid wordt.
    Hopelijk moet de Vlaamse belastingbetaler niet opdraaien voor de aangerichte schade ? Want daarvoor willen “les Francophones” nog wel eens een vriendelijke blik naar de Vlamingen werpen. Voor de rest breng ik die Brusselse toestanden onder in de rubriek : “Nieuws uit het buitenland !”.

  4. Onderhavig straatterrorisme vereist een daadkrachtige politieke repliek: strenge gevangenisstraffen en zware boetes + voor de daders-recidivisten met vreemde nationaliteit verwijdering van ons grondgebied als ongewenste vreemdelingen. Betreft het minderjarige recidivisten dan mogen de burgerlijk verantwoordelijke personen (bv ouders) hun jonge wolven vergezellen naar de heimat van oorsprong. Hiervoor is wel een regering vereist die geleid wordt met een figuur als Charles De Gaulle en niet uit defaitisten à la Pétain of Merkel.