Nieuwjaar in Brussel: massaal brandstichtingen en rellen

0
6978

In verschillende Brusselse gemeenten hebben relschoppers gisteren op nieuwjaarsnacht de buurt onveilig gemaakt. Auto’s werden in brand gestoken, de politie en brandweer bekogeld met stenen, en er werd zelfs geprobeerd brand te stichten in een politiecommissariaat. In totaal moest de brandweer 134 keer uitrukken.

Brussel was de laatste weken meermaals het toneel van rellen. Begin november zetten Marokkaanse jongeren Brussel op stelten nadat Marokko zich plaatste voor het WK voetbal. Enkele dagen later zochten allochtone jongemannen de confrontatie met de politie op nabij het Muntplein en een week later schopten opnieuw relschoppers keet in Brussel na een uit de hand gelopen betoging van de Congolese gemeenschap.

Molenbeek, Schaarbeek, Anderlecht

Ook gisteren, op nieuwjaarsnacht, ging het mis in het Brusselse. Vooral in Sint-Jans-Molenbeek werd lelijk huisgehouden. Commissaris Johan Berckmans spreekt van groepjes jongeren die naar hartelust onder andere verschillende auto’s in brand staken. Toen de hulpdiensten ter plaatse kwamen, werden ze steevast bekogeld met stenen en andere projectielen. Meerdere politievoertuigen en brandweerwagens liepen daardoor schade op.

Niet alleen Molenbeek werd geteisterd door reljongeren. Ook andere Brusselse gemeenten zoals Haren, Schaarbeek en Anderlecht moesten het ontgelden. In Haren stak men het politiecommissariaat in brand, in Schaarbeek werd er vuurwerk afgeschoten in de richting van de politie en ook in Anderlecht werden verschillende auto’s in brand gestoken. De Brusselse brandweer moest maar liefst 134 keer uitrukken.

“In totaal hebben onze mensen veertien gerechtelijke arrestaties verricht”, aldus politiewoordvoerster Ilse Van De Keere. “Vier personen zijn ter beschikking gesteld van het parket. Drieëntwintig mensen werden administratief aangehouden, voornamelijk voor openbare dronkenschap en verstoring van de openbare orde.”

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) reageerde ontsteld op de nieuwe rellen in Brussel. “Wat in Brussel gebeurd is, kan echt niet door de beugel”, aldus minster Jambon op Twitter. Daarnaast bedankte hij de hulpdiensten die “vaak in moeilijke omstandigheden lijf en leden riskeren”.

ADVERTENTIE