Vandaag raakte bekend dat Jihad Van Puymbroeck de nieuwe redacteur Sociale Media is geworden bij de VRT. Aan SCEPTR laat de woordvoerder van VRT weten dat Van Puymbroeck al haar politieke engagementen heeft stopgezet. “Ze maakt ook geen deel uit van een politieke of duidingsredactie. Dit is dus geheel in lijn met onze deontologische code”.

Niettemin vallen er met betrekking tot mevrouw Van Puymbroeck enkele vragen te stellen. Zo stelde ze in één van haar tweets dat Bart De Wever haar aan Hitler deed denken. “Zo zijn manier van praten”, voegde ze er in 2012 nog aan toe. Meer recenter becommentarieerde de redacteur Sociale Media de heisa omtrent de ontslagen Unia-juriste Rachida Lamrabet als volgt: “Ik ben precies een aflevering van Game of Thrones aan het zien en N-VA-speelt de hoofdrol”.

Innige banden met Groen

Naast de eerder aangehaalde uitspraken had de nieuwe redacteur Sociale Media een innige band met de progressieve partij Groen. Zo stelde Groen-fractieleider Kristof Calvo al eens in de plenaire vergadering dat mensen zoals Jihad “de weg” tonen. Ook was Van Puymbroeck eerder bestuurslid bij Groen Beveren.

Zo viel er op de website van Groen Beveren te lezen dat Jihad Van Puymbroeck eerder werkte als “communicatie- en persmedewerker bij het Minderhedenformum. Als een van onze jongste krachten bij Groen Beveren is politiek voor haar geen ver-van-mijn-show. Drie jaar lang heeft ze [zich] ingezet als adviseur bij de Vlaamse Jeugdraad waar ze de stem van kinderen en jongeren heeft vertegenwoordigd. Daarnaast liep ze ook stage bij de federale fractie van Groen. Haar engagement en interesse in de politiek zet ze nu graag verder bij Groen Beveren”. 

“In alle eerlijkheid: Politieke voorkeur of pollitieke voorgeschiedenis mag niet meespelen voor een aanwerving bij de VRT”, stelt Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken in een reactie aan SCEPTR. “Bekwaamheid en neutraliteit is het belangrijkste. Al ben ik er wel van overtuigd dat ze zich snel thuis zal voelen in het linkse VRT-huis. Verder maak ik me geen illusies over nog minder berichtgeving over het Vlaams Belang. Ons nog meer doodzwijgen dan nu wordt moeilijk, zelfs voor de VRT (cynisch)”.

Groene oververtegenwoordiging in ‘De zevende dag’

Het is niet de eerste keer dat er vragen rijzen omtrent de neutraliteit van de VRT. Zo plaatste communicatiewetenschapper en ex-VUB-professor Frank Thevissen in het verleden al vragen bij de berichtgeving van de VRT in verband met de rellen in Molenbeek. Terwijl VTM NIEUWS een jonge man liet zien die een stoel naar de politie gooide, bracht VRT NIEUWS hier geen beelden van.

Doch, ook met betrekking tot de vertegenwoordiging van partijen in het actualiteitenprogramma de Zevende Dag vallen er vragen te stellen. Zo valt het op dat de drie traditionele partijen – Open Vld, CD&V en sp.a – plus Groen in verhouding met de resultaten van de Vlaamse verkiezingen meer aan bod komen dan N-VA, Vlaams Belang en PVDA. Vooral met betrekking tot Vlaams Belang en PVDA is het verschil opmerkelijk. Waar Groen met een verkiezingsresultaat van 6,1 procent op maar liefst 9 procent vertegenwoordiging kon rekenen, kon het Vlaams Belang met een verkiezingsresultaat van 4,1 procent op maar 2 procent vertegenwoordiging rekenen. De PVDA daarentegen kwam in het najaar van 2017 zelfs niet aan bod.

https://sceptr.net/campaigns/doneer/donate/
 • Patrick Van Belle

  De VRT onpartijdig das een billen kletser,ge moet eens naar de ZEVERENDE dag kijken op zondag die hebben hun eigen regering GROEN ROOD en soms eens een beetje BLAUW.

  • Dirk Julius Vandessel

   Idem dito op het PoCo- kransje “de Afspraak” ; een bonte verzameling van PoCo pipo’s & pipa’s.

 • Kriskras

  Zo moest de openbare omroep in een reactie aan SCEPTR het antwoord schuldig blijven op de vraag of deze aanwerving wel conform de deontologisch code is.


  Kortom, geen openlijke politieke benoemingen meer maar politiek gekonkel in een VRT-achterkamertje. Dan ware de openlijke politieke benoeming toch te verkiezen indien zou worden vastgehouden aan het voortbestaan van de VRT.
  Terloops, en voor diegenen van slechte wil, de minister bevoegd voor het opruimen van de VRT-stal is Sven Gatz. Wel is er minstens een interpellatie van Svennyboy aan de orde.

  • Stapper

   Bovendien moest men eerst, voor de politieke benoeming, langs het vast wervingssecretariaat passeren. Heb zelf meegemaakt dat de gedoodverfde kandidaat zakte voor de schriftelijke proef.

  • Stapper

   Heeft Svenny boy iets gedaan aan de augiasstal ? Hij was rood als gat van een aap toen ie bij VU-ID zat, was rood als ‘t gat van nen aap bij Spirit en is op zijn plaats bij de kameleons van de vld. Die gaat zijn geestesgenoten niets doen. Maar uiteindelijk is Geert Burger als minister president mee verantwoordelijk. Maar als minister van Media heeft die ook niets gedaan.
   Ze dronken een glas, lieten een plas en alles verrotte verder zoals het was.
   PS in 70 landen bestaat radio Maria. Alleen in Vlaanderen zijn ze hun FM licentie kwijt – niet relevant voor Svenny.

   • Dirk Julius Vandessel

    Radio Maria is glukkig nog wel op DAB+ te beluisteren.

   • Stapper

    heb begrepen dat RM in beroep is gegaan. Voor mij is het onbegrjipelijk – deze radio leefde van de giften van luitsteraars (geen reclame) en speelde vaak mooie en goede klassieke muziek.

 • Hans Vanderghote

  Als je ziet hoe het de socialisten vergaat, na hun decennialange oververtegenwoordiging op de publieke omroep, kun je dit alleen maar een hoopgevende aanstelling noemen!

 • Sandor Oder

  Anti-Israël, anti-N-VA, progressief, pro-Groen en onbekwaam om correct Nederlands te schrijven: ze lijkt me inderdaad een ideale kandidaat voor een job bij de VRT.

  • Dirk Julius Vandessel

   Ja maar dan NIET op onze kosten van de belastingsbetalers ! Waarom wordt de V(?)RT geen “betaal televisie” van het betweterig gifGROENe ECO-fascisme en van de graaiende caviaarsossen ?

  • niets blijft duren

   De kern van de zaak is de problematische relatie van de VRT tot de waarheid. Voor de VRT is die waarheid ondergeschikt aan haar maatschappelijke utopieën. Nog niet zo lang geleden was dat het communistische arbeidersparadijs, vandaag is dat open grenzen en de superdiverse multiculturele samenleving. Botst die droom op de realiteit en komt hij in gevaar, dan nemen ze de toevlucht tot angst en misleiding.

   • Philippe De Vleeschouwer

    Daar ga ik volledig mee akkoord. In het VRT nieuws worden soms bewust leugens verkondigd. Björn Soenens de voormalig hoofdredacteur die ze naar de VS hebben verbannen spant voor mij hierin de kroon.
    Hij verkondigde op het VRT nieuws dat Michael Flynn had toegegeven dat hij de opdracht had gekregen van Trump (als hij nog kandidaat was) om contact te zoeken met de Russen. Dit was een bericht die door een journalist van ABC was gelanceerd.
    Kort daarop bleek dit niet te kloppen en had ABC die journalist op non-actief gezet. Flynn had eigenlijk gezegd dat hij de opdracht had gegeven als Trump al president-elect (tussen winnen van verkiezingen en eedaflegging) was.
    Maar uren daarna bleef Soenens die leugen nog verkondingen.
    Het is toch vreemd dat ik die rechtzetting via ABC e.a. wel had gezien en een journalist die ABC als bron gebruikt niet.
    Nooit is er een rechtzetting gekomen of iets dergelijk.
    Voor mij mogen ze die ganse nieuwsredactie eens serieus herstructureren.
    Ik ben geen Trump aanhanger, maar juist is juist.

   • Dirk Julius Vandessel

    Inderdaad, Trumpofoob Soenens, WEERAL ene uit Gent(se), excelleert in een totaal gemis aan objectief-correcte rapporterIng door politiek-correcte anti-Trump desinformatie per scheepslading.

   • Philippe De Vleeschouwer

    Dan nog te zwijgen van die andere Amerika correspondent Michiel Vos (Nederlander) Die is zelfs getrouwd met de dochter van Nancy Pelosi (voormalig DEMOCRATISCH voorzitter van het huis van afgevaardigden en Clinton aanhanger) Objectiviteit gegarandeerd!
    In Nederland was er een tijdje terug een heel interessant debat over de betrouwbaarheid van de mainstream media. Eén van de deelnemers was Journalist Willy Van Damme. Die heeft daar een mooi verhaaltje verteld over Rudi Vranckx.
    https://www.youtube.com/watch?v=TIr3IhJwI54&t=824s

  • Kritische Geest

   Allemaal jeugdzonden, zegt Joël. Ook die doortocht bij Groen dus. Toch?

   En intussen is de hashtag #jesuisjihad.. een feit. ;-))) Hilarisch. Met Joël is altijd lachen.

   • Dirk Julius Vandessel

    Bedoelt gij Joel D.C. die PoCo-schrijvelaar van het gauchistisch lage opLAGE gazetteke “DE GISTEREN” ? Die acrobaat “modereerde”(sic) eens een deb

   • Kritische Geest

    Jeugdzonden van Jihad VP die door de VRT onder de mat worden geveegd.

    https://twitter.com/PhRoose/status/950503590510186498

    Anderen worden voor een like ontslagen. VRT werft dit soort volk aan.

  • Kritische Geest

   Het zou mooi zijn mochten de tweets van Jihad_VP kunnen teruggevonden worden via archiveringssites. Iemand?

   Het gerucht doet de ronde dat bij personeelsselectie wel n’s gebruik wordt gemaakt van dat soort tools.

  • Kritische Geest

   Het eerste ‘wapenfeit’ van Jihad_VP op Radio1?

   Op radio 1 stond – na een wekenlange sluiting van haar forum – plots weer één artikel gedurende 15 uur open voor commentaar:
   Vanmorgen werd het na drie commentaren wv twee ong. 15-16 u geleden en een commentaar van mij terug dichtgezet.

   Was het open zetten en terug dicht zetten het eerste ‘wapenfeit’ van social media redacteur Jihad_VP?

 • Sandor Oder

  Ter zijde: mensen zouden minder tijd moeten besteden aan televisiekijken. Probeer eens een goed boek te lezen. Misschien iets van de Oudheid: Aristoteles, Sofokles, Aeschylus, Livius, Suetonius. Geeft veel meer plezier en voldoening dan passief de ondermaatse producties ondergaan die de hedendaagse middelmaat voorschotelt. Eigenlijk zou Sceptr ook een sectie moeten ontwikkelen met boekrecensies.

  • Polaris

   Dit is een zeer goed idee !

  • Dirk Julius Vandessel

   Juist, maar intussen niet vergeten dat in een overwegend Rechts Vlaanderen met overwegend debiet aan “Rechts” belastingsgeld een Linkse minderheid continu gauchistische desinformatie propaganda mag BLIJVEN uitkotsen. Is het u ook al opgevallen dat het links-georienteerd journaille daar bijna allemaal uit Gent en omgeving afkomstig zijn en dat als vermeende “experten” bijna enkel en alleen LINKSologen van de Gentse Log univ mogen komen opdraven, telkens weer, let er eens op ! Net of er zouden geen andere univs in Vlaanderen zijn !

   • filips bossuyt

    Prof van Ranst is ook een fanatieke sos.
    Een haat prof. Als de griep op komst is ,is Van Ranst op de vrt buis.

   • Leo Van Rillaer

    Wordt altijd aangekondigd als de “griepcommissaris”. Lijkt mij zo’n typische titel uit de vroegere DDR-tijd.

   • R.V.

    BDW basher van Ranst. Als hij durfde dan zou hij vertellen dat de griep van rechts komt.

  • Philippe De Vleeschouwer

   Voor iemand die graag naar een scherm kijk heb ik ook een paar tips om hun wereldlijke kennis te vergroten.
   Voor mensen die interesse hebben in geopolitiek heb je op youtube CaspianReport, MoFreedomFoundation, GeopoliticalFutures (George Friedman), Robert Kaplan,…
   Als je geen vertrouwen hebt in ons financieel systeem is Jim (James) Rickards de moeite waard. GoldSilver (Mike Maloney) heeft ook een aantal schitterende filpjes.
   Wel altijd zelf blijven denken natuurlijk. Niemand heeft over de ganse lijn gelijk.
   Daarnaast zijn Noam Chomsky, Yanis Varoufakis,Karel Van Wolferen mensen met interessante meningen die je op youtube kan zien.

   • hendrik1730

    I am with you.

 • Dirk Julius Vandessel

  Subsidiekraan DICHT naar de sossenrode propagandatoeter S.R.T. die het nu zover drijft een fanatieke gifGROENe ECO-fasciste aan te werven met als voornaam “Jihad” ; “nomen est omen”.
  Republiek Vlaanderen Vrijstaat wordt ONS land en geen kalifaat kolonie van Mecca waar in de media , met ONS belastingsgeld gesponsord ,een “Jihad” kan woeden !

 • Magdalena Vervoort

  Als ‘Jihad Van Puymbroeck’ een normale naam is voor een moslima, dan ook volgende namen: ‘Onthoofding Van Puymbroeck’, ‘Verkrachting Van Puymbroeck’, ‘Bommengordel Van Puymbroeck’, ‘Terrorisme Van Puymbroeck’, ‘Clitoridectomie Van Puymbroeck’… allemaal gerelateerd aan de islam. Dit heet dan de ‘multiculturele verrijking van onze Vlaamse naamgeving’.

  • Dirk Julius Vandessel

   U vergeet “Intifada”, “Steniging” en dergelijke andere welluidende “voornamen”….want “Diversiteit is een verrijking” luidt het PoCo-propaganda adagium. Naar het crapuleus gedrag van sommige “jongeren”(ge weet wel !) tijdens recente rellen in het Brusselse en het Antwerpse te oordelen zou het soms eerder een “verzeiking” kunnen wezen….

  • rogier

   dit zegt ook alles over de personen die haar die naam gegeven hebben.

 • Dirk Julius Vandessel

  “Ze was communicatiemedewerkster bij het Minderhedenforum” vermeldt het artikel ! Hoe lang moeten wij ,autochtonen , nog de pure & onversneden autochtonofobe discriminatie van overheidswege dulden dat er WEL een “Minderhedenforum” op subsidies getrakteerd wordt maar autochtonofoob discriminatoir geen “Meerderhedenforum” ? Politiek-correct gedegenereerden hebben dan bovendien nog de arrogante pretentie om dergelijke autochtonofobe discriminatie te camoufleren als “positieve actie”(sic). Wat zou er dan zo “positief”(sic) zijn om autochtonen zo flagrant voor te trekken ten nadele van gediscrimineerde autochtonen ? Wegens onze numerieke meerderheid wordt er bij ons, autochtonen door de Overheid het hoogste debiet aan allerlei belastingen afgetapt, afgeperst en afgetroggeld, kennelijk om dan zo flagrant autochtonofoob discriminatoir behandeld heu “mishandeld” te worden door de diezelfde Overheid. Dus WEL subsidies voor volkomen OVERbeschermde minderheden via een “Minderhedenforum” maar geen cent subsidie voor de flagrant achteruitgestoken meerderheid via enig “Meerderhedencentrum” ? “Politiek-correcte stank als autochtone dank” vanwege het politiek-correct ontaard Systeem, ONTHOUDEN IN HET STEMHOKJE !

 • rogier

  en al de homo,s die de linkse media bevolken, als de moslims in de meerderheid zijn , wat niet zo lang meer gaat duren, denk ik aan het liedje,, vluchten kan niet meer,,. zijn die echt zo naief , kijk naar Iran .

  • Dirk Julius Vandessel

   “Muzelmannen” en “Cloacaduikende sluitspiertoeristen” waar zouden die in symbiose kunnen gaan leven ? Op Terra Bis in de Nevelen van Andromeda zou het mogelijk zijn…

  • Remo Pideg

   Iran heeft thans in het diepste geheim middellange afstandsraketten op de EU en in het bijzonder Brussel gericht, naast de Verenigde Staten. Waarom het EU Junkie-virus (computervirus uit de 90 jaren die com en exe bestanden door mekaar smijt) almaar meer islamitische asielzoekers die vaak criminele aanleg hebben, naar onze contreien lonkt wordt stilaan verklaarbaar.

 • Dirk Julius Vandessel

  “Blitzkrieg Van Puymbroek” werd weerhouden wegens niet Link(s) genoeg zeker,?

 • Kritische Geest

  Dus dit soort volk wordt aangeworven door de VRT? Ongelooflijk. De VRT is nog lager gevallen dan ik dacht. Hoe veel honderden miljoenen belastinggeld jassen die er jaarlijks door?

  VRT van mijn Kluuuteee?

  https://twitter.com/PhRoose/status/950503590510186498

  • Dirk Julius Vandessel

   Maar die “Jihad” zou vrouwelijk zijn en bij ons autochtonen hebben enkele de mannen Kluuuuteee” . Of het bij allochtone vrouwen anders is weet ik niet , ik heb nog nooit mijn sponde gedeeld met een allochtone. Al zou dit wel eens per PoCo-Oekaze een gedecreteerde verplichting kunnen worden indien het islamofiel gifGROENe ECO-fascisme aan de macht zou komen.

 • rogier

  ik dacht dat jihadi,s werden opgesloten om te deradicaliseren, of naar irak gestuurd om berecht te worden.

 • Kritische Geest

  Deze is echt goed!! “ochot 18 jaar oud”. Was ze meerderjarig ja of nee?

  Bent u voor of tegen het verlagen van de kiesleeftijd tot 16 jaar? Want u lijkt te suggereren dat mensen als Jihad_VP daar niet echt klaar voor zijn….

  Anderen worden voor een like ontslagen….

  En unia heeft nog bemiddeld toen een rechtse door een milieuvereniging ontslagen werd om politieke redenen, terwijl ze heel tevreden waren over die man.

  https://twitter.com/mstamper/status/950476096503537665

 • Jantje

  Alsof je (politieke) manen afleggen van een leeuw een hinde maakt… het koppeke verandert niet zulle

 • roliboli

  Volgens Tim Pauwels (nieuwsombudsman vrt) is Jihad Van Puymbroeck aangeworven voor haar competenties betreffende sociale media. Dat is gebeurd na een lange, open procedure met 120 kandidaten waaruit ze naar boven kwam als de beste kandidate. Ik was niet op het sollicitatiegesprek maar er wordt me gezegd dat er heel duidelijk is geëist dat ze alle engagementen zou stopzetten en zich onpartijdig zou opstellen. Volgens Tim Pauwels betekent
  jihad ‘streven’. Jihad heeft wel meerdere betekenissen zoals ‘strijd die moslims voeren tegen
  tegenstanders’, ‘Heilige Oorlog’, `inzet voor je geloof`,’ (Arabisch: `strijd`, ook geschreven als djihaad) Heilige oorlog uit naam van de islam gericht tegen ketters en aanhangers van andere godsdiensten. Van minimaliseren gesproken. Is het deontologisch verantwoord een niet neutrale dame zoveel mediamacht te geven? Media dienen om juiste informatie en feiten te geven aan
  zijn volgers. Een mening zal de volger zelf wel maken. De volger verwacht neutraal correct nieuws. Volgens mij heeft deze dame zeker een eigen mening en is dus niet neutraal.

 • Dirk Julius Vandessel

  Zou het om een transgender gaan vrmits die persoon twitterde “NV-A van mijn KLUUTEEE” ?