Vandaag raakte bekend dat Jihad Van Puymbroeck de nieuwe redacteur Sociale Media is geworden bij de VRT. Aan SCEPTR laat de woordvoerder van VRT weten dat Van Puymbroeck al haar politieke engagementen heeft stopgezet. “Ze maakt ook geen deel uit van een politieke of duidingsredactie. Dit is dus geheel in lijn met onze deontologische code”.

Niettemin vallen er met betrekking tot mevrouw Van Puymbroeck enkele vragen te stellen. Zo stelde ze in één van haar tweets dat Bart De Wever haar aan Hitler deed denken. “Zo zijn manier van praten”, voegde ze er in 2012 nog aan toe. Meer recenter becommentarieerde de redacteur Sociale Media de heisa omtrent de ontslagen Unia-juriste Rachida Lamrabet als volgt: “Ik ben precies een aflevering van Game of Thrones aan het zien en N-VA-speelt de hoofdrol”.

Innige banden met Groen

Naast de eerder aangehaalde uitspraken had de nieuwe redacteur Sociale Media een innige band met de progressieve partij Groen. Zo stelde Groen-fractieleider Kristof Calvo al eens in de plenaire vergadering dat mensen zoals Jihad “de weg” tonen. Ook was Van Puymbroeck eerder bestuurslid bij Groen Beveren.

Zo viel er op de website van Groen Beveren te lezen dat Jihad Van Puymbroeck eerder werkte als “communicatie- en persmedewerker bij het Minderhedenformum. Als een van onze jongste krachten bij Groen Beveren is politiek voor haar geen ver-van-mijn-show. Drie jaar lang heeft ze [zich] ingezet als adviseur bij de Vlaamse Jeugdraad waar ze de stem van kinderen en jongeren heeft vertegenwoordigd. Daarnaast liep ze ook stage bij de federale fractie van Groen. Haar engagement en interesse in de politiek zet ze nu graag verder bij Groen Beveren”. 

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken

“In alle eerlijkheid: Politieke voorkeur of pollitieke voorgeschiedenis mag niet meespelen voor een aanwerving bij de VRT”, stelt Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken in een reactie aan SCEPTR. “Bekwaamheid en neutraliteit is het belangrijkste. Al ben ik er wel van overtuigd dat ze zich snel thuis zal voelen in het linkse VRT-huis. Verder maak ik me geen illusies over nog minder berichtgeving over het Vlaams Belang. Ons nog meer doodzwijgen dan nu wordt moeilijk, zelfs voor de VRT (cynisch)”.

Groene oververtegenwoordiging in ‘De zevende dag’

Het is niet de eerste keer dat er vragen rijzen omtrent de neutraliteit van de VRT. Zo plaatste communicatiewetenschapper en ex-VUB-professor Frank Thevissen in het verleden al vragen bij de berichtgeving van de VRT in verband met de rellen in Molenbeek. Terwijl VTM NIEUWS een jonge man liet zien die een stoel naar de politie gooide, bracht VRT NIEUWS hier geen beelden van.

Doch, ook met betrekking tot de vertegenwoordiging van partijen in het actualiteitenprogramma de Zevende Dag vallen er vragen te stellen. Zo valt het op dat de drie traditionele partijen – Open Vld, CD&V en sp.a – plus Groen in verhouding met de resultaten van de Vlaamse verkiezingen meer aan bod komen dan N-VA, Vlaams Belang en PVDA. Vooral met betrekking tot Vlaams Belang en PVDA is het verschil opmerkelijk. Waar Groen met een verkiezingsresultaat van 6,1 procent op maar liefst 9 procent vertegenwoordiging kon rekenen, kon het Vlaams Belang met een verkiezingsresultaat van 4,1 procent op maar 2 procent vertegenwoordiging rekenen. De PVDA daarentegen kwam in het najaar van 2017 zelfs niet aan bod.

ADVERTENTIE