150.000 euro voor een pilootproject toegewezen aan een bevriende relatie bij Groen. Dit bedrag betreft nóg een vermoedelijke sjoemelfactuur die Het Laatste Nieuws oprakelde van Tom Meeuws, thans alsnog kandidaat voor ‘Samen’, de linkse kartellijst in Antwerpen van Groen en sp.a. Meeuws wou gisteren ontslag nemen als kandidaat na duistere onthullingen over Meeuws’ loopbaan bij De Lijn, waar hij van 2012 tot 2015 lokale directeur was en vreemde facturen indiende. Het sp.a-bestuur weigerde echter dat ontslag, maar nu duikt opnieuw bezwarende informatie op. In de pers en op sociale media groeit de vraag: Hoe lang houdt men dit vol bij sp.a en Groen? Groen houdt op dit moment een nationale crisisraad over de kwestie.

Enkele uren voordat Meeuws’ ontslag ging aankondigen legde Het Laatste Nieuws Meeuws opnieuw een verdachte factuur uit Meeuws zijn directietijd bij De Lijn voor. Gisterenochtend kwamen al twee verdachte facturen naar boven ter totale waarde van bijna 800.000 euro. Door opdeling van de bedragen werd controle van de Raad van Bestuur ontweken, en op de koop toe bleken een paar deelbedragen al vóór het aangaan van een contract betaald.

Nieuw sjoemelfactuur Meeuws: 151.523 euro

151.523 euro, dat is het nieuwe gefactureerde bedrag aan De Lijn Antwerpen dat bovendrijft. Ontvanger is een zekere Luc Lamote, voorzitter van Groen Senioren Antwerpen. Wat blijkt? Voor dit bedrag klopte Lamote in 2015 zelf aan bij De Lijn Antwerpen en zijn vriend, Meeuws. Of Lamote met zijn bvba Verstandige Klap geen opleidingsproject kon starten?

“Ik was met pensioen als directeur van een technische school en had een idee om private opleidingen te organiseren”, zo vertelt de ecologist en ondernemer aan Het Laatste Nieuws. “Ik contacteerde de mensen in mijn netwerk. Daar hoorde Tom Meeuws bij. Ik heb een voorstel gedaan en toen zijn er gesprekken gestart met De Lijn. Meeuws was daarbij betrokken.”

Ook hier splitste Meeuws factuur op

Aanvankelijk was er het idee om jonge scholieren via opleiding en ervaring een weg te doen vinden naar een technische job bij De Lijn. Dat plan werd echter vervangen door een meer simpel en intern traject, uitsluitend voor De Lijn-medewerkers. Meeuws keurt het goed en noemt het een ‘pilootproject’. Het project loopt na een 6 maanden af in augustus 2015 en kost een ruime 150.000 euro. Het betreft de (vier) opleidingen zelf, handleidingen, werkingskosten en een slordige 12.000 euro “voor de opbouw van een kenniscentrum”.

En ook hier werd het bedrag in kleinere delen opgedeeld. In maar liefst 20 delen dan nog wel. Directeurs van De Lijn hoeven maar bedragen te melden en een fiat te krijgen van de Bestuursraad vanaf 67.000 euro. Hoe dan ook, de Raad van Bestuur wist van niets tot juli 2015. Pas dan, al drie maanden nadat Meeuws gedwongen ontslag nam wegens de andere sjoemelfacturen, ontdekte de Raad van Bestuur dat er een uitbesteding werd gedaan die “weer niet [is] gelopen volgens de procedures”. Maar onder het contract komen met de bvba van de groene Lamote, lukt niet en De Lijn laat de opleiding met tegenzin aflopen en erna uitdoven.

Meeuws werd gisterenmiddag door Het Laatste Nieuws met de neus op de derde factuur gedrukt. Meeuws vroeg even bedenktijd: “U zal dat in mijn toestand wel begrijpen, toch?”. Even later stuurde Meeuws echter een sms: “Geen verdere commentaar”. Iets voor 20u00 gisteren lekte dan uit dat Meeuws ontslag zou nemen als Samen-kandidaat. Nog wat later werd dit bevestigd, maar finaal weigerde het sp.a-partijbestuur Meeuws’ zijn ontslag. Opvallend: partijvoorzitter John Crombez (sp.a), die sinds het begin van zijn ambt ijvert voor een schone sp.a, zou wel ingestemd hebben met het ontslag.

Gisterenavond haalde Crombez in het VRT-programma De Afspraak nog uit naar N-VA en Marc Descheemaeker (bestuursvoorzitter van De Lijn en N-VA’er) als “enige die dingen kan gelekt hebben”. Groen houdt nu een nationaal crisisberaad over de zaak-Meeuws.

6 REACTIES