Dinsdagavond viel een Afghaan met een mes agenten van de spoorwegpolitie aan in het station van Gent-Sint-Pieters. Ondanks dat getuigen de dader “Allahu akbar!” hoorden roepen, werd een terreurmotief al snel uitgesloten door het parket dat communiceerde dat de dader “ernstige psychische problemen” heeft. Maar dat blijkt nu toch niet te kloppen, nu hij psychisch in orde is verklaard door zijn advocaat, Ercan Tok. Een terreurmotief sluit Tok wel nog steeds uit.

Afgelopen dinsdag viel een Afghaan (28) om onbekende redenen twee agenten in Gent aan met een mes. Getuigen hoorden de man “Allah akbar!” roepen terwijl hij dreigend met een mes rondliep. Na meerdere waarschuwingen schoten de aangevallen agenten de man neer in het been. De man was levensgevaarlijk gewond, maar na intensieve zorgen in het ziekenhuis van Gent verkeerde de dader niet langer in levensgevaar.

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken

Messentrekker Gent formeel aangehouden

Even was er sprake van dat de aanvaller “ernstige psychische problemen” had. Daarom had het parket een psychiatrisch onderzoek aangevraagd. Maar momenteel is hij psychisch in orde, zo stelt de advocaat van de dader, Ercan Tok: “Mijn cliënt is geschrokken van de feiten. Hij had niet de bedoeling om iemand te kwetsen”, zo citeert VRT NWS Tok. Ondanks dat de Afghaan geen psychische problemen heeft, verzocht toch Tok een bijkomend psychiatrisch onderzoek. “Hij heeft zijn verklaringen kunnen afleggen en een bijkomend onderzoek zal het dossier vooruit helpen”. Tok sluit terrorisme als motief evenwel uit.

Nu de Afghaan is ondervraagd, is hij aangehouden voor poging tot doodslag en verboden wapenbezit. Dat besliste de bevoegde onderzoeksrechter.

De feiten doen denken aan een incident van eind afgelopen zomer. Toen werd tevens een man – Ayaanle Haashi – neergeschoten wanneer hij met een steekwapen ordehandhavers trachtte aan te vallen. Ook hij riep “Allahu akbar!” tijdens zijn aanval. Het betrof een Somaliër van gelijkaardige leeftijd (30). Volgens aanvankelijke berichtgeving en communicatie vanwege politici had Haashi evenzeer geen islamistische achtergrond, maar achteraf bleek alsnog dat de man een moslimextremist was.

(Lees verder onder de tweet.)

Terreurniveau 2

De timing van de aanval was opvallend. Maandag verlaagde OCAD (Orgaan voor de Coördinatie en de Analyse van de Dreiging), het orgaan dat terreurdreigingen bijhoudt, nog het dreigingsniveau in ons land voor het eerst sinds november 2015. Dit van 3 (ernstig) naar 2 (gemiddeld).

Dit zou een impact hebben op de militairen in het straatbeeld, behalve waar niveau 3 blijft gelden. Dat bevestigde ook reeds eerste minister Charles Michel (MR), bij wiens regering de finale verantwoordelijkheid over de inzet van de soldaten ligt. Gent-Sint-Pieters is evenwel een van de weinige grote treinstations in België waar geen soldaten patrouilleerden tijdens de vorige terreurniveaufase.

ADVERTENTIE