Bijna 60.000 migranten vroegen het afgelopen jaar asiel aan in Griekenland, omgerekend zo’n 8,5% van het totaal aantal asielaanvragen in 2017 in Europa. Bovendien is Griekenland ook het land met het hoogste percentage asielzoekers per inwoner. “Een disproportioneel percentage”, klinkt het bij de asieldienst in Griekenland.

Sinds de explosie van de vluchtelingencrisis in 2015 dragen Griekenland en Italië de grootste last van de migratiestroom vanuit het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Griekenland is dan ook een groot voorstander van het beruchte herverdelingsplan van de Europese Commissie dat lidstaten moest dwingen om vluchtelingen op te nemen. In Oost-Europa verzet men zich echter fors tegen het plan.

“Disproportioneel percentage”

Het afgelopen jaar vroegen maar liefst 58.661 migranten asiel aan in Griekenland, omgerekend zijn dat meer dan 160 asielaanvragen per dag. Daarmee vertegenwoordigt Griekenland zo’n 8,5% van alle asielaanvragen (bijna 700.000) in 2017 in de Europese Unie. Met een bevolking van 11 miljoen inwoners heeft het ook het hoogste percentage asielzoekers per inwoner. “Een disproportioneel percentage”, aldus de asieldienst in Griekenland.

In juli kwamen er gemiddeld 87 mensen per dag op de Griekse eilanden aan, augustus schoot dat aandeel omhoog tot gemiddeld 156 per dag. Het dagelijkse gemiddelde steef verder tijdens september en oktober, tot maar liefst 214 per dag. Grieks minister van Migratie Ioannis Mouzalas waarschuwde eerder al dat de situatie oncontroleerbaar dreigt te worden.“We zouden graag meer terugkeerders zien, want dat zou de orde wat herstellen”, aldus Mouzalas.

Burgemeesters, ambtenaren en inwoners van Griekse eilanden trokken eind vorig jaar ook al aan de alarmbel. Ze trokken naar Athene waar ze bij het ministerie van Migratie protesteerden tegen de overbevolking en onhoudbare toestand op de eilanden. Migrantenkampen zitten er overvol en rellen, brandstichtingen of geweld zijn er schering en inslag.