Een Marokkaanse vrouw heeft klacht ingediend bij Gelijkekansencentrum Unia tegen een bakkerij omdat het gebakjes verkoopt met de naam ‘negerkop’. “Dat dit anno 2018 nog kan”, reageert de vrouw boos. De bakkerij benadrukt dat het gebak al minstens 90 jaar zo heet, maar ze toch bereid zijn een naamsverandering door te voeren.

Een ‘negerkop’ is een traditioneel gebakje overgoten met chocoladesaus. Een Marokkaanse vrouw kocht – naar eigen zeggen zonder de naam ervan te kennen – enkele negerkoppen, waarna ze thuis vaststelde dat ze negerkoppen gekocht had. Onaanvaardbaar volgens de vrouw, dus besloot ze klacht in te dienen bij Centrum voor Gelijke Kansen Unia.

Kwetsend

“Toen ik de taartjes kocht in de winkel, stonden er geen naamkaartjes bij”, vertelt de vrouw aan Het Nieuwsblad. “Maar nadien zag ik op mijn rekening wel dat enkele van mijn gebakjes de naam ‘negerkop’ hadden. Dat dit anno 2018 nog kan. Enkele kleurlingen waarmee ik via mijn job in contact kom, waren er ook niet goed van.” Verontwaardigd diende ze klacht in tegen bakkerij Vangrootloon – waar ze de negerkoppen had gekocht.

Bij bakkerij Vangrootloon waren ze zich niet bewust van het feit dat de naam van het gebak mogelijk mensen zou kwetsen. “Het is een gebakje dat al 90 jaar zo heet. Het is eigenlijk een typische bakkersterm, dus niet iets wat we zelf bedacht hebben”, aldus Jan Massa. “We hebben er nooit bij stilgestaan dat we er iemand mee zouden kwetsen. Voor ons is het gewoon een traditionele naam.”

(Lees verder onder de Tweet)

https://twitter.com/bdlumey/status/958617365926895616

Nieuwe naam

Toch zullen de traditionele negerkoppen van naam veranderen. “We willen niemand kwetsen. We gaan klanten oproepen om een fijne nieuwe naam te bedenken. De tien beste inzendingen krijgen allemaal gratis koffie en gebak.”

Op sociale media kwamen tal van reacties van mensen die vinden dat de negerkoppen moeten blijven. “Maar we willen niemand voor de borst stoten. Het product blijft gewoon hetzelfde. En wie in onze winkels ‘negerkoppen’ blijft bestellen, zullen we zonder problemen verder helpen”, aldus Jan Massa.

28 REACTIES

  • Wat is er in godsnaam racistisch aan het woord neger ?
   Het zijn zelfs de moslims die negers zien als minderwaardig. Kijk maar naar Libie.
   Over de rijke geschiedenis van de islamitische slavenhandel zullen we maar zwijgen zeker.

   • Je kan zelfs zeggen dat sommige arabieren op dat vlak hun tradities in ere houden.
    Nog altijd verkopen ze mensen als slaven. Zoals u zei in Lybië, maar tot voor kort ook in Syrië.
    Daarnaast worden in de golfstaten ook vaak mensen uit Bangladesh, Nepal, e.a. als slaven ingezet. Men maakt hen mooie beloftes, maar eens ze ginder aankomen worden hun papieren afgenomen en worden ze ingezet als slaven.
    Nu ja de koran keurt ook slavernij goed. Want in de koran staat dat een man 4 vrouwen mag hebben en een onbeperkt aantal slavinnen. Dus slavernij wordt goedgekeurd.
    Als moslims hier dan een beetje rond te pot komen draaien en zeggen dat dit veroudert is en blablabla verkopen ze bullshit. Want dan komen ze eigenlijk zeggen dat de woorden van de Allah veroudert zijn. Het is alles of niets.

 1. Hoe diep moeten wij nog door het slijk? Wel ik niet. Negers zijn negers. Zwarten zijn zwarten. Witten zijn witten. Blanken zijn blanken.

 2. Waar bemoeit die Marokkaanse zich eigenlijk mee? Marokkanen behoren niet tot de negroïde rassen. Toch? De relatie die Marokkanen met negers hadden, is dat zij die zwarte mensen vingen om ze als slaven te verkopen aan Arabieren en Blanken. Maar als die dame zichzelf als een negerin beschouwt, mij niet gelaten. Gaan kinderen nu ook een klacht indienen tegen “kinderkopjes”? Door wie, wanneer en waarom werd er trouwens verordend dat “neger” een taboe-woord zou zijn?

  • Door de slavernij vind je onder de Maghrebijnen een brede waaier van genetische fenotypen. Zwart-afrikaans, Indisch, maar ook best wat blank bloed trouwens, met dank aan de Barbarijse zeerovers die tijdens de middeleeuwen de Europese kusten afschuimden op zoek naar slaven.

   • Juist. 20 jaar (1997) geleden zong Jef Elbers al “Mohammed Ambras” nog te vinden op youtube, zoek het maar eens op. Het PoCo-Parket dagvaardde hem, plus een VB-politicus daarvoor, maar de Rechter volgde de Procureur NIET en beiden werden ervoor vrijgsproken op 6 dec 2000. DIe Mohammed Ambras van 20 jaar geleden heeft kennelijk inmiddels als Mohammedjes Ambraskes gekregen, te oordelen naar de crapuleuze vandalen rellen in Brussel van november laatstleden.

 3. En Unia, uw weet wel, dat instituut dat mensen v-e-r-b-i-n-d-t, kan weer verdeeldheid zaaien. Geen enkele kans laten ze voorbijgaan om mensen tegen mekaar op te zetten. En dan zouden ze nog de term ‘samen’ claimen. Zucht.

 4. Dit is echt een ziekte aan’t worden!!!!!! En wanneer gaan ze RESPECT hebben voor onze waarde en normen? Achterlijke mensen…

 5. En nu mengt ook Wouter Van Bellinghen zich in het debat. Van hem begrijp ik dat, want hij heeft zelf een typische negerkop, en hij wauwelt daarbij een soort negertjesvlaams. Misschien worden binnenkort ook croissants verboden, omdat dit een religieus symbool is van de Turken, die na de pandoering die ze voor Wenen kregen, door de christelijke coalitie als gebakje werd nagemaakt om triomfantelijk opgegeten te worden.

 6. In Duitsland moest het kruis van de rechtbankmuur omdat een of andere Afghaan de aanblik van een symbool van een andere religie blijkbaar geestelijk niet aankon. Lidl censureert kruisbeelden van zijn foto’s. En nu mogen negerkopjes na negentig jaar ook ineens niet meer. Het regent weer eens capitulaties aan het multicultuurfront. Een Dame Blanche zal binnenkort ook verboden worden zeker, wegens te sexistisch en te blank?

 7. Wie heeft haar eigenlijk gevraagd om naar belgie te komen , als het haar hier niet aanstaat kan ze nog altijd ophoepelen , het probleem is echter dat ze zulke kutwijven zelfs in hun eigen land niet meer terug willen. Geef ze eens ongelijk .

 8. De echte benaming is “negerinnentetten” , DAT is de echte benaming, objectief-correct gesproken zonder politiek-correcte censuur. Die bakker kan die politiek-correct geobsedeerde vrouw toch laten dagvaarden voor “Laster & Eerroof”. Politiek-correct gedenereerde gazettenpraat schrijvelaars en PoCo-hoernalisten der audio-visuele media proberen ons tevergeefs te dwangvoederen dat de notie “neger” immers “racistisch”(sic) zou zijn en hersenloze PoCo-geëndoctrineerden slikken dit. De objectief-correcte betekenis van het begrip “neger” vindt u zonder politiek-correct ontaarde schroom in de Dikke Van Dale. Daar staat tot spijt van elke PoCo pipo/pipa die het benijdt ; “neger = lid van een van de zwarte rassen die oorspronkelijk uit Afrika afkomstig zijn”, DAT staat er !

 9. Ik vrees dat Vangrootloon maar beter zijn tent dicht doet . Door zo te reageren (lees de broek te laten zakken) zal hij nog maar moeilijk kunnen functioneren . Produkten waar eventueel alcoholische drank of produkten afkomstig van dieren zijn verwerkt , paaseieren , kerstgebak , driekoningentaarten , sinterklaasgoed , verkoop tijdens de ramadan , een moSSlim heeft altijd wel iets om over te zeiken . Het gaat er helemaal niet om over wat kan of mag , het gaat er alleen over wie hier beslist wat wel of niet kan of mag .Hier is maar een maar dan wel een heel duidelijk antwoord mogelijk : “ROT OP , GA IN JE EIGEN LAND LOPEN MEKKEREN TEGEN VAN ALLES EN NOG WAT .”

Comments are closed.