Een Marokkaanse vrouw heeft klacht ingediend bij Gelijkekansencentrum Unia tegen een bakkerij omdat het gebakjes verkoopt met de naam ‘negerkop’. “Dat dit anno 2018 nog kan”, reageert de vrouw boos. De bakkerij benadrukt dat het gebak al minstens 90 jaar zo heet, maar ze toch bereid zijn een naamsverandering door te voeren.

Een ‘negerkop’ is een traditioneel gebakje overgoten met chocoladesaus. Een Marokkaanse vrouw kocht – naar eigen zeggen zonder de naam ervan te kennen – enkele negerkoppen, waarna ze thuis vaststelde dat ze negerkoppen gekocht had. Onaanvaardbaar volgens de vrouw, dus besloot ze klacht in te dienen bij Centrum voor Gelijke Kansen Unia.

Kwetsend

“Toen ik de taartjes kocht in de winkel, stonden er geen naamkaartjes bij”, vertelt de vrouw aan Het Nieuwsblad. “Maar nadien zag ik op mijn rekening wel dat enkele van mijn gebakjes de naam ‘negerkop’ hadden. Dat dit anno 2018 nog kan. Enkele kleurlingen waarmee ik via mijn job in contact kom, waren er ook niet goed van.” Verontwaardigd diende ze klacht in tegen bakkerij Vangrootloon – waar ze de negerkoppen had gekocht.

Bij bakkerij Vangrootloon waren ze zich niet bewust van het feit dat de naam van het gebak mogelijk mensen zou kwetsen. “Het is een gebakje dat al 90 jaar zo heet. Het is eigenlijk een typische bakkersterm, dus niet iets wat we zelf bedacht hebben”, aldus Jan Massa. “We hebben er nooit bij stilgestaan dat we er iemand mee zouden kwetsen. Voor ons is het gewoon een traditionele naam.”

(Lees verder onder de Tweet)

https://twitter.com/bdlumey/status/958617365926895616

Nieuwe naam

Toch zullen de traditionele negerkoppen van naam veranderen. “We willen niemand kwetsen. We gaan klanten oproepen om een fijne nieuwe naam te bedenken. De tien beste inzendingen krijgen allemaal gratis koffie en gebak.”

Op sociale media kwamen tal van reacties van mensen die vinden dat de negerkoppen moeten blijven. “Maar we willen niemand voor de borst stoten. Het product blijft gewoon hetzelfde. En wie in onze winkels ‘negerkoppen’ blijft bestellen, zullen we zonder problemen verder helpen”, aldus Jan Massa.