De spoorwegpolitie heeft dinsdagavond een man neergeschoten. Dit aan het station Gent-Sint-Pieters. De verdachte zou gewapend geweest zijn met een mes. Het parket heeft aan Het Nieuwsblad bevestigd dat er “een ernstig incident” plaatsvond. Ook de NMBS meldt op Twitter een schietincident. De politie heeft de situatie onder controle en volgt de zaak op ter plaatse. 

Op sociale media wordt gezegd dat de dader – een Afghaan met een witte tulband “Allahu akbar!” zou hebben geroepen. Dit is echter nog niet formeel bevestigd, maar werd wel ook door een getuige verteld aan SCEPTR. De ordediensten sluiten voorlopig terreur echter uit. De man heeft geen gekende achtergrond in moslimradicalisme, maar zou wel psychische problemen hebben.

Man in levensgevaar

“De man liep eerst luid scanderend het station binnen”, vertelt een student. De verdachte zou hierdoor de aandacht van de spoorwegpolitie getrokken hebben. “Daarna trok hij een mes en hield het in de lucht. Toen de politie de man gebood zijn mes neer te leggen, weigerde hij”. De agenten hebben hierna de man tweemaal in het been geschoten. De camerabeelden die reeds werden geraadpleegd bevestigen dat de agenten wettige zelfverdediging hanteerden.

Tegenover Het Nieuwsblad stelt parketwoordvoerster An Schoonjans dat er “een schietincident [is] gebeurd in het station van Gent-Sint-Pieters. De spoorwegpolitie heeft gevuurd op een man met een mes”. Schoonjans gaf aan SCEPTR nog mee dat de Afghaan in kwestie “verkeerde in levensgevaar, maar […] intussen [is] geopereerd [waardoor] het levensgevaar is geweken”

De hoofd- en zij-ingang (aan de oude tramtunnel) werden deze nacht afgesloten. Reizigers konden echter wel naar buiten en buiten langs de Voskenslaan en Sint-Denijslaan. Reizigers ondervonden geen hinder, zo vertelde ook NMBS-woordvoerder Dimitri Temmerman.

Jambon: “Steun aan de politie”

Minister van Binnenlandse Zaken, Jan Jambon (N-VA), reageerde iets na de feiten op Twitter dat de mensen van de Spoorwegpolitie al zijn steun hebben. “Parket onderzoekt wat zich in het station precies heeft afgespeeld”, stelt de minister verder.

OCAD (Orgaan voor de Coördinatie en de Analyse van de Dreiging), het orgaan dat terreurdreigingen bijhoudt, verlaagde gisteren het dreigingsniveau in ons land voor het eerst sinds november 2015. Dit van 3 (ernstig) naar 2 (gemiddeld). Dit zou een impact hebben op de militairen in het straatbeeld, behalve waar niveau 3 blijft gelden. Dat bevestigde ook reeds eerste minister Charles Michel (MR) gisteren, bij wiens regering de finale verantwoordelijkheid over de inzet van de soldaten ligt.