Op een gezamenlijke persconferentie in Parijs heeft de Franse president Emmanuel Macron tegen zijn Turkse collega Erdogan gezegd dat Turkije momenteel geen kans maakt op EU-lidmaatschap. 

Macron zei dat het tijd was om een einde te maken aan de hypocrisie door te doen alsof er vooruitgang kan geboekt worden in de toetredingsonderhandelingen tussen Turkije en de EU.  “Wat de relatie met de Europese Unie betreft, is het duidelijk dat de recente ontwikkelingen en keuzes geen vooruitgang mogelijk maken in het huidige proces”, aldus Macron.

Fundamentele verschillen over mensenrechten

Anderzijds zei Macron wel dat het belangrijk was om nauwe banden met Ankara te onderhouden. Hij opperde dat het ogenblik misschien is aangebroken om een soort partnerschap, in plaats van een volwaardig lidmaatschap, te bouwen dat de Turkse bevolking alsnog in Europa zou verankeren.

Macron haalde aan dat er, sinds de zuiveringsoperaties na de mislukte staatsgreep in 2016, fundamentele verschillen waren over de mensenrechten tussen dat land en de EU. Op de persconferentie herhaalde Erdogan dat Turkije het zat was om “voortdurend te smeken voor toetreding tot de EU”. Eerder zei de Turkse president al dat de meeste Turken “de EU niet meer willen”.

Wapenleveringen aan jihadi’s

Erdogan viel ook hard uit naar een journalist die hem vragen stelde over beweringen dat Turkije wapens naar jihadi’s in Syrië zou sturen. Over die feiten berichtte de Turkse krant Cumhuriyet in 2015. 

De Turkse president antwoordde hierop door de journalist ervan te beschuldigen dat hij als een lid van de Gülen-beweging spreekt. “Wanneer u uw vragen stelt, wees dan voorzichtig. En praat niet met de woorden van een ander”, zei Erdogan.

5 REACTIES

  1. Hij opperde dat het ogenblik misschien is aangebroken om een soort partnerschap, in plaats van een volwaardig lidmaatschap, te bouwen dat de Turkse bevolking alsnog in Europa zou verankeren (texto) (lees uitbreiden). Van een dubbele tong (in t’west Vlaams tweezak) gesproken. Is er nu werkelijk geen enkele leider in Europa die tegen die vent (Erdogan) kan zeggen dat ( “Zijn waarden de onze niet zijn” ) en dat Turkije nooit zal toetreden tot de EU. Zwaar ontgoocheld in Makron. Dit voorspelt niet veel goeds voor de toekomst.