Tarik Jadaoun, de gevangen IS-strijder afkomstig uit Verviers die in Irak gevangen zit, blijkt opnieuw niet zo onschuldig als hij zichzelf neerzette tijdens het bezoek van VRT-journalist Rudi Vranckx. Jadaoun verklaarde zich toen bereid om mee te werken met de Belgische inlichtingendiensten, trachtte spijt te tonen en schetste een goedgelovig en -bedoelend beeld van zichzelf. Amerikaanse ondervragingen ontbloten echter dat Jadaoun direct betrokken was bij meerdere aanslagcomplotten – waarvan er met zekerheid 2 tot doden in het Westen hebben geleid.

Jadaoun (29), de beruchte Belgische IS-strijder die gevangen zit in Irak, bleek eind september in strijd met eerdere berichten nog te leven. Hij werd tijdens de slag om Mosoel gevangen zijn genomen. In een interview eind vorig jaar met VRT-reporter Rudi Vranckx liet de gevangen jihadist weten dat hij “info heeft waar de Belgische diensten grote zaken mee kunnen bereiken”, die hij zou kunnen geven aan de Belgische overheid op voorwaarde dat hij terug naar België zou kunnen komen. Zijn reputatie als gevaarlijke en vernuftige terrorist wuifde hij weg als “journalistenpraat”. Amerikaanse ondervragen wijzen echter op tegenstrijdige informatie.

Jadaoun was kandidaat voor aanslagen

Uit informatie van Het Laatste Nieuws blijkt dat toen de Belgische Abdelhamid Abaaoud, het brein achter de Parijsaanslagen, kandidaten voor aanslagen zocht, Jadaoun zich meteen aanbood. Jadaouns IS-commandant weigerde dit, wellicht omdat men bij IS een coördinerende rol weggelegd zag voor Jadaoun.

Hijzelf gaf nooit die rol expliciet toe. Echter vertelde de moslimextremist wel hoe hij gebruik maakte van sociale media om sympathisanten in België aan te sporen tot terreur en te informeren hieromtrent. Zo had hij maar liefst 50 verschillende Facebookprofielen en verstuurde hij beveiligde chatberichten via Telegram, een communicatie-app populair bij criminelen en jihadisten. Jadaoun stond ook in contact, zo bekende hij zelf, met de twee jonge jihadisten die in Frankrijk een katholieke priester de keel oversneden.

De oprechtheid van Jadaoun valt verder nog in twijfel te trekken door de namen die hij lost. Over IS-jihadisten die reeds gedood of gevlucht zijn is de islamist loslippig, maar de echt belangrijke namen worden niet gelost.

Eerder in september werd al duidelijk wat er met de Belgische en andere jihadisten uit het Westen gevangen in Irak zou gebeuren. Zij zullen normaliter in Irak berecht worden. Dit omdat België geen uitwisselingsverdragen heeft met Irak. En de doodstraf voor de betrokken jihadisten is het meest waarschijnlijke gevolg hiervan. Dat communiceerde Iraaks regeringsverantwoordelijke Turhan Al-Mufti ondubbelzinnig reeds tegenover SCEPTR tijdens een parlementair bezoek van Kamerlid Filip Dewinter (Vlaams Belang) in Irak in september. Over dat bezoek bracht SCEPTR een week lang verslag uit. De info werd later in oktober door de Iraakse ambassadeur in België bevestigd.