Gisteren vond in het Europees Parlement een pro-Russische conferentie plaats over de Krim en de sancties die de EU tegen Rusland heeft uitgevaardigd. In een interview met SCEPTR na afloop van de conferentie roept Kamerlid Filip Dewinter (Vlaams Belang) op tot het afschaffen van die sancties.

De conferentie werd georganiseerd door de Tsjech Jaromír Kohlíček, lid van de extreemlinkse GUE-NGL-fractie in het Europees Parlement en de communistische partij in Tsjechië. Sprekers waren Alexander Vedrussov en Aleksei Vorobev, als politieke vertegenwoordigers van Rusland en de Krim. Naast mensen uit de zakenwereld waren er ook politici zoals Filip Dewinter (Vlaams Belang) aanwezig. Ook hij uitte na afloop kritiek op de sancties van de EU tegen Rusland.

SCEPTR: Hoe wilt u die sancties aanpakken?
Dewinter: “Premier Charles Michel gaat op 26 januari naar Moskou om daar gesprekken te hebben met onder andere president Poetin. Ik denk dat we nu druk op de ketel moeten zetten door een resolutie in te dienen in het parlement, hopelijk met zo veel mogelijk collega’s, om die sancties af te schaffen. Die sancties zijn niet alleen nutteloos, voor zover ze ooit nut hebben gehad, maar ze schieten hun doel volkomen voorbij. Ons land exporteert vooral fruit en groenten naar Rusland. Maar ook computertechnologie en niet te vergeten: ook wapens en munitie. Deze boycot is contraproductief in die zin dat het België een omzet van ongeveer anderhalf miljard euro per jaar kost die we niet kunnen exporteren naar Rusland.”

“Maar los van het economische is er vooral het geopolitieke gegeven. Ik denk dat Europa en Rusland partners zijn, bondgenoten, die mekaar moeten steunen en ondersteunen. We kijken nog veel te veel naar Washington en veel te weinig naar Moskou wat dat betreft. Die sancties moeten natuurlijk voor een stuk niet alleen Rusland, maar ook Europa, verzwakken en vooral ook de kans dat Rusland en Europa actief gaan samenwerken zo lang mogelijk tegenhouden. Dus ook omwille van strategisch-politieke redenen moeten die sancties dringend afgeschaft worden.”

SCEPTR: Waar komt die druk dan vandaan?
Dewinter: “Die druk komt er via de Verenigde Naties of de Europese Instellingen. Ook daar lopen we te veel aan het handje van de Verenigde Staten van Amerika denk ik. Maar wat hebben die sancties nu feitelijk uitgehaald, al die jaren? Bijzonder weinig. Hebben ze de Russische economie afgezwakt? In het begin wel, maar nu niet meer denk ik. Maar vooral hebben ze de samenwerking tussen Europa en Rusland voor vele jaren onmogelijk gemaakt. Men creëert een vijandbeeld ten opzichte van Rusland, maar dat is nergens voor nodig. Men diaboliseert Poetin, men doet alsof Rusland op het punt staat om Europa militair binnen te vallen. Dat soort van verhalen. Dat is ons vooral ingepraat door de Verenigde Staten.”

“En door de Europeanisten natuurlijk, die de invloed van Rusland in Europa tot een minimum willen beperken. Omdat Rusland, maar ook de staten van Midden-Europa – ik denk aan Hongarije, Polen en Tsjechië, met andere woorden de Visegradlanden en alles wat daar rond zit – natuurlijk een andere invulling geven aan het woord identiteit, de multicultuur verwerpen, de diversiteit absoluut niet voorstaan als einddoel, een strenge immigratiepolitiek voeren en kritisch staan tegenover de islam. Dat zint de Europese Unie niet. Daarom denk ik dat men ook deze sancties in stand houdt om de politieke en ook de metapolitieke invloed van Rusland in Europa tot een minimum te beperken.”

SCEPTR: Ziet u parallellen tussen bijvoorbeeld de Vlaamse of de Catalaanse zaak en die van bevolking van de Krim?
Dewinter: “Ik scheer dat zeker niet over dezelfde kam. Wat in de Krim gebeurt en dergelijke meer is een interne aangelegenheid, ik ga me daar verder niet over uitspreken. Er is een referendum geweest. Maar in hoeverre dat dat referendum ook legitiem was? Dat laat ik aan Oekraïne, Rusland en de bevolking van de Krim uit om daarover te oordelen. Ik spreek me enkel uit over de sancties. Ik denk dat die contraproductief zijn, dat die tegen het internationale recht ingaan en dat die ook onrechtvaardig zijn. In dat hele sanctieverhaal wordt telkens verwezen naar de Minsk-akkoorden. Die worden door Rusland volledig nageleefd, daar is iedereen het over eens. Dat betekent nog niet dat ik me ten gronde uitspreek over de situatie in de Krim en dergelijke meer. Ik heb trouwens de Oekraïense onafhankelijk altijd gesteund. Maar dit is een binnenlandse aangelegenheid waar ik me verder niet over uitspreek.”

SCEPTR: Waar vindt u binnen Europa bondgenoten om de sancties aan te pakken?
Dewinter: “Er zijn verschillende landen, ik denk aan de Franse senaat, die zich in meerderheid hebben uitgesproken tegen de sancties. Ik denk ook aan verschillende andere landen, zoals bijvoorbeeld Oostenrijk, waar men dat ook zal doen met de nieuwe regering die aan de macht is. Dus er is wel een beweging die op gang komt, ook in andere landen, die zich kritisch opstellen tegen de sancties. Zoals in Italië. Ik denk dat die sancties, die om de zes maanden hernieuwd moeten worden, op hun laatste benen lopen. Na de Russische presidentsverkiezingen, die plaatsvinden op 18 maart, zal er wellicht een evolutie ten goede zijn en ik vermoed dat de sancties tegen Rusland dan tot het verleden zullen behoren. Even geduld nog, tot na de Russische presidentsverkiezingen!”