Reuters rapporteert dat het Internationaal Monetair Fonds (IMF) haar voorspellingen voor de toekomstige economische groei naar boven heeft bijgesteld. De reden hiervoor is de verregaande belastinghervorming die in Amerika werd ingevoerd en zal zorgen voor een grote toename aan investeringen in de grootste economie van de wereld. Verwacht wordt dat ook de grote handelspartners van Amerika er baat bij zullen hebben.

Het IMF geeft in haar “World Economic Outlook” echter ook mee dat de Amerikaanse groei vanaf 2022 waarschijnlijk zal minderen omdat de initiële baten van de belastinghervormingen dan zullen uitgewerkt zijn. Ook kan het tekort verder oplopen door de verlaagde belastingen. De dollar wordt op haar beurt waarschijnlijk ook versterkt en de internationale investeringen worden ook beïnvloed door de veranderingen in de VS, aldus hoofdeconoom Maurice Obstfeld.

Structurele problemen aanpakken

“Politieke leiders en beleidsmakers moeten zich bewust zijn van het gegeven dat het huidig economisch momentum een samenkomen van factoren reflecteert dat nooit lang duurt.” aldus Obstfeld tegen reporters in het World Economic Forum in Davos.

In Davos liet Directeur van het IMF, Christine Lagarde, optekenen dat er voor haar een “verontrustende” stijging is in de schuldgraad van veel landen en waarschuwde beleidsmakers dat de tijd is aangebroken om de structurele problemen aan te pakken.

Sterke groei

De historische belastinghervormingen in de VS werden eind vorig jaar gestemd en waren de grootste overwinning van Amerikaans president Trump. Ze vertegenwoordigen een waarde van maar liefst 1,5 biljoen dollar. De bedrijfsbelasting werd van 35% teruggebracht naar 21% en ook de meeste burgers moeten minder betalen.

De positieve effecten in de VS zorgen er voor dat het IMF de globale groei nu zet op 3,9 procent voor 2018 en 2019. De Amerikaanse groei, die onder Obama altijd ondermaats bleef, wordt nu bijgesteld naar 2,7 procent, in plaats van de eerder verwachtte 2,3 procent. In 2019 zou die afklokken op 2,5 procent. Ook andere actoren zien de toekomst rooskleurig tegemoet. Wells Fargo voorspelt een Amerikaanse economische groei van 3 procent. Vrijdag spreekt Donald Trump zelf in Davos.

Europa

Ook voor de Eurozone wordt een betere groei vooropgesteld, vooral in Duitsland, Italië en Nederland, waar “een sterker momentum is in binnenlandse en buitenlandse vraag”. Voor Spanje is men pessimistischer. De gespannen situatie en onduidelijkheid rond de mogelijke onafhankelijkheid van Catalonië zorgt er voor dat de economie maar met 0,1% zal groeien.

Voor post-Brexit Groot-Brittannië blijven de verwachtingen bij 1,5% groei.

5 REACTIES