Nadat tweets uitlekten waarin ze Israël “een sinistere en illegale staat” noemt vol met “kindermoordenaars”, maakte Amena Khan – de blogster die het nieuwe gezicht moest worden in een shampoo-reclamecampagne van L’Oréal – bekend dat ze zich terug zal trekken en de samenwerking stopzet.

Enkele dagen geleden raakte bekend dat Amena Khan, een bekende modeblogster en tevens designer van een eigen hoofddoekenlijn, het gezicht zou worden van een reclamecampagne voor shampoo van cosmeticabedrijf L’Oréal. De wereld reageerde verbaasd op de keuze van L’Oréal omdat Amena Khan in de reclamespots ook een hoofddoek draagt. “Je geeft ook om je haar als je dat niet aan de buitenwereld laat zien”, was haar boodschap.

“Kindermoordenaars”

De samenwerking tussen Amena Khan en L’Oréal was er echter één van bijzonder korte duur. Khan kwam onder vuur te liggen nadat oude antisemitische tweets van haar waren uitgelekt. Ze besloot daarop de eer aan zichzelf te houden en maakte gisteren zelf bekend dat ze zich zal terugtrekken uit de reclamecampagne en uit de samenwerking met L’Oréal.

In de tweets, die dateren van 2014, noemde ze Israël “een sinistere en illegale staat”, stelde ze dat Israël verantwoordelijk is voor “marteling, moord, verkrachting en genocide” en dat het er vol loopt met “kindermoordenaars”. Ze verwijderde snel al de beruchte tweets en excuseerde zich. “De bevordering van diversiteit is een van mijn passies, ik discrimineer niemand.” L’Oréal aanvaardde het ontslag.

Jihad Van Puymbroeck

Het voorval doet denken aan de heisa rond Jihad Van Puymbroeck, de nieuwe redacteur sociale media bij VRT. Naast de vele anti-N-VA opmerkingen van Van Puymbroeck op Twitter – zo vergeleek ze Bart De Wever (N-VA) onder meer met Hitler – waren er ook tal van antisemitische opmerkingen te lezen op haar Twitter-profiel.

(Lees verder onder de tweet.)

Volgens de VRT zijn die tweets echter geen probleem. “Oude tweets zijn oude tweets”, klonk het. “Jihad Van Puymbroeck is aangeworven voor haar competenties inzake sociale media. Dat is gebeurd na een lange, open procedure met 120 kandidaten waaruit ze naar boven kwam als de beste kandidate.”

ADVERTENTIE