In het kader van lessen over islam bezoekt ruim 40% van de christelijke scholen in Nederland regelmatig een moskee. Daar leren kinderen hoe ze moeten bidden. Veel ouders zijn echter niet gediend met de verplichte moskeebezoeken voor hun kinderen.

Verus, een Nederlandse vereniging voor katholiek en christelijk onderwijs, deed onderzoek naar moskeebezoeken binnen het Nederlands katholiek onderwijs nadat tal van ouders hun ongenoegen uitten over verplichte moskeebezoeken voor hun kinderen. “Het leek ons interessant uit te zoeken of de scholen in onze achterban nog een band met een kerk hebben en of ze in andere gebedshuizen komen”, aldus Robbert Jan de Vries van Verus.

Leren bidden

Uit het onderzoek blijkt dat inderdaad veel Nederlandse katholieke scholen af en toe een bezoek brengen aan een plaatselijke moskee. Ruim 40% van de christelijke scholen zou in het kader van lessen over de islam een moskeebezoek inplannen. Tijdens dat moskeebezoek leren de kinderen onder andere hoe ze correct moeten bidden en andere islamitische rituelen. Sommige scholen zouden wel weigeren deel te nemen aan sommige religieuze rituelen.

Veel ouders zijn echter niet gediend van het feit dat hun kinderen op vaak jonge leeftijd gedwongen worden om een moskee te bezoeken, ondanks dat hun kind school loopt in een christelijke school. “De school gaat bijna altijd met ouders in gesprek om uit te leggen waarom de school dat doet”, aldus de Vries. Wanneer de ouders voet bij stuk houden, worden soms vervangende opdrachten georganiseerd zoals informatie over de islam opzoeken.

Voorzitter van Verus, Loes Ypma, begrijpt de heisa niet. Volgens Ypma is het net positief dat ook kinderen in christelijke scholen in aanraking komen met andere religies. “Het draagt bij aan begrip voor en kennis van andere godsdiensten. Dit is erg belangrijk in onze multireligieuze samenleving waar behoefte is aan verbinding en respect”, aldus Loes Ypma.

16 REACTIES

  1. De wraak van Bin Laden. “Moslimjongens in Oostende aanvaarden vrouwelijke leerkrachten niet” (sceptr.net 13 mei 2017). En anno 2018 christelijke basisscholen islamiseren via manipulatie in de moskeeën. De aanslagen van 9/11, 2001 op de WTC torens waren het startsein voor de reveil van het islamisme. De islamisering van Vlaanderen en Nederland (zwakke schakels) kaderen binnen de politieke kruistocht van het kalifaat.

  2. De vijand je andere wang aanbieden: typisch christelijk. Maar wat kan men anders verwachten van een Kerk, waarvan de hoogste leider, Paus Benedictus XVI, inmiddels vervangen werd door een usurpator, een jezuïet die het mondialisme aanhangt en heult met de mohammedaanse vijand.

  3. De moskee wordt vaker gebruikt als indoctrinatielocatie voor onbezoedeld kind breintjes. Het heeft te maken met de “DAWA” of missionering. Het is na ‘jihad’ het nieuwste woord waar westerlingen niet meer omheen kunnen: ‘dawa’. Dawa is een brede, wereldwijde praktijk, die door islamisten
    wordt ingezet om een heel mechanisme in gang te zetten – met als doel de invoering van het islamitisch recht (de sharia). De ‘jihad’, die mensen al langer kennen van IS en aanslagen in het westen, is binnen die praktijk slechts een ultiem, laatste middel. Niet uitleggen waar de sharia voor staat is pas “SCHULDIG VERZUIM” in plaats van het faciliteren van de “DAWA”

  4. Is het niet mooi dat ALLE kinderen , ook de zogenaamde katholieke , verplicht worden om regelmatig het plaatselijke rovershol van (kw)allah te bezoeken ? Zo worden de verschillen tussen de volgelingen van mohammed de pedofiel en onze kinderen immers op termijn volledig weggewerkt . Of worden daar geen (praktijk)lessen gegeven over pedofelie , veelwijverij , vrouwenmishandeling ? Jammer , een gemiste kans om van onschuldige kinderen ook waardeloze nietsnutten te maken , en de tweedeling in de maatschappij zo ongedaan te maken .