Gisteren beloofde het Gentse stadsbestuur de gemeenteraad om duidelijkere regels op te stellen in verband met het gebruik van de ‘beruchte’ Ghelamco-skybox. Zo komt er op vraag van CD&V-raadslid Veli Yüksel een register waarin alle vergaderingen en betalers vallen terug te vinden. Verder verklaarde Gents burgemeester Daniël Termont (sp.a) dat hij een burgerlijke en strafrechtelijke klacht gaat indienen tegen het boek van Ignace Vandewalle. Volgens Termont is de manier waarop het boek werd geschreven “om van te kotsen”.

Uit het boek van Ignace Vandewalle, ‘De illegale Ghelamco Arena‘, bleek eerder dat het Gentse stadsbestuur een skybox ter beschikking heeft in de Ghelamco Arena. Naast het feit dat het vragen opriep wat een stadsbestuur daarmee aanvangt, was er ook commotie over de vraag voor welk bedrag het stadsbestuur daar at en op wiens kosten dat was. Over deze kosten – die door de stad werden betaald – bracht het stadsbestuur net voor de gemeenteraad uitsluitsel. Uit de lijst die het stadsbestuur indiende blijkt dat het in totaal over zo’n 80.000 euro op 4 jaar gaat.

80.000 euro

Doch, voor Yüksel was dit – gelet op de belofte van het stadsbestuur om volledige transparantie te geven – niet voldoende. Zo stelde het raadslid voor om een register aan te leggen over het gebruik van de skybox. Ook merkte hij op dat de lijst van het stadsbestuur enkele blinde vlekken vertoonde.

Hoewel de meerderheids- en oppositiepartijen een uitvoerig debat organiseerden over het Ghelamco-dossier bleven nieuwe bezwarende elementen achterwegen. Zo stelde geen enkele oppositiepartij – in tegenstelling tot Vandewalle – dat het stadion “illegaal” is. Schepen voor Financiën Christophe Peeters  (Open Vld) verklaarde dan weer dat er geen probleem is met de participatie van de stad in het stadion en de aanbestedingsprocedure.

Termont: “Om van te kotsen”

Burgemeester Termont hekelde de sfeer die Vandewalle in zijn boek opriep. “Burgemeester en schepenen languit in de pluchen zetels, met kaviaar en champagne? Om van te kotsen. Niet van dat eten, maar van de manier waarop dit boek werd geschreven.” 

De Gentse burgervader verklaarde dat hij in eigen naam een strafrechtelijke en burgerlijke zaak gaat aanspannen tegen Vandewalle. Verder stelde Termont nogmaals dat Gent fier mocht zijn op het stadion “en de 3.000 bijhorende jobs”.

2 REACTIES