Kamervoorzitter en Gents gemeenteraadslid Siegfried Bracke (N-VA) stapt uit de raad van bestuur van de CVBA Arteveldestadion. Dat stelt de politicus op zijn sociale media. 

Normalerwijze zou Ignace Vandewalle, een voormalige medewerker van politicus Jean-Marie Dedecker, woensdag zijn boek ‘De illegale Ghelamco Arena‘ voorstellen. Hoewel de boekvoorstelling moest worden afgelast omwille van bedreigingen ten aanzien van Vandewalle, doet de inhoud al heel wat stof opwaaien. Zo maakt de auteur het aannemelijk dat er verschillende onregelmatigheden plaatsvonden bij de bouw van de Ghelamco Arena.

Bracke: “Wil er niets meer mee te maken hebben” 

Bracke neemt nu ontslag uit de raad van bestuur van de CVBA die het stadion heeft gebouwd. “Wat ik gisteren via de media heb vernomen, én wat ik intussen aan bijkomende informatie heb verzameld, is van die aard dat ik daarmee van ver of dichtbij niets meer te maken wil hebben”, schrijft hij in zijn ontslagbrief.

Niettemin benadrukt dat de Kamervoorzitter dat hij blij is dat het stadion er staat. “Ook de goede samenwerking tussen de stad en de club is vanzelfsprekend toe te juichen. Maar het een noch het ander rechtvaardigen de wet te overtreden en kunnen ook geen politieke praktijken legitimeren waarvan ik krachtig afstand wens te nemen.”

Belangenconflict

Bracke wijst verder nog op een mogelijk belangenconflict. De N-VA’er wil immers zichzelf – als gemeenteraadslid – niet interpelleren in de zaak. Niet iedereen is echter van mening dat de bouw van de Ghelamco-arena “illegaal” verliep. Zo stelde de burgemeester van Gent, Daniël Termont (sp.a), gisteren nog dat alle voorschriften werden gevolgd.

“Ik kan heel precies zijn: ons stadsontwikkelingbedrijf heeft in samenspraak met ons op 29 maart 2006 beslist om een Europese aanbesteding uit te schrijven. Die Europese aanbesteding is verschenen in het bulletin der aanbestedingen op 13 april 2006. Zijn bewering raakt geen enkele grond”, aldus Termont tegenover VRT NWS.

13 REACTIES

 1. Bracke wijst verder nog op een mogelijk belangenconflict. De N-VA’er wil immers zichzelf – als gemeenteraadslid – niet interpelleren in de zaak.


  Of beter, Bracke wil zijn eigen belangen veilig stellen. Het zal wel tevergeefs zijn dunkt mij.
  Want zelfs de fanatiekste nva-er zal niet kunnen ontkennen dat de nva in de gemeenteraad ten voordele van dat voetbalgedrocht gestemd had, inclusief de duistere contructies om aan de controlerende wetgeving te kunnen ontsnappen.
  Dus, daar waar Bracke nu beweert onthutst te zijn over de gang van zaken gaat het om niets anders dan smoelentrekkerij. Hij was erbij en deed eraan mee, en kreeg om die reden een profijtig postje in de bestuursraad toegewezen.
  Verder komt het mij voor dat politiek gezien zijn houdbaarheidsdatum (vervaldatum) is verstreken.

  • Spa was effie vergeten dat ze veel kwetsbaarder zijn.


   Neen, vriend Bracke was efkens vergeten ook smeer aan de vingers te hebben. En heeft helaas voor de Gentse nva dezelfde stupiede blunder begaan als Tom Meeuws.
   Maar zelfs zonder deze blunder zou het verkorven zijn geweest voor de Gentse nva, want die partij heeft zowaar het gedoe gesteund vanuit de oppositie. Onvoorstelbaar en toch waar. En dat hoofdzakelijk Bracke daarvoor verantwoordelijk is zal maar een schrale troost wezen.
   En, om mijzelf te herhalen, het ergste van alles is dat de Gentse nva hiermede het perfecte alibi heeft geleverd voor de schuinsmarcheerderijen van het stadsbestuur, alibi waarvan vandaag reeds gretig wordt gebruik gemaakt in de voormalige kwaliteitskrant “De Standaard”:

   Het project werd de voorbije 15 jaar in de gemeenteraad ook breder gedragen….

 2. Natuurlijk is er niets aan de hand , zoals gewoonlijk . Hoe zat dat weer met dat soort bank in Gent ? Ook niets aan de hand . Zo lang geschipperd met allerlei “instanties” tot er duidelijk “niets aan de hand” was . Er is in apenland belie/la belgique gewoon niets , absoluut niets , mogelijk zonder gesjoemel van onze geliefde politieke ratten .