Uit gelekte nota’s van het kabinet van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) blijkt dat terreurgevangenen in België wapens en smartphones de gevangenis binnengesmokkeld krijgen. Op die manier onderhouden ze contact met andere – soms ook opgesloten – terroristen. Deze verontrustende informatie werd bewust achtergehouden. Dat meldt De Tijd.

Senator Jean-Jaques De Gucht (Open VLD), zoon van Karel De Gucht (Open VLD), probeert al jaren een beeld te krijgen van de situatie van geradicaliseerde terreurgevangenen die opgesloten zitten in ons land. Hij stelde daarover enkele vragen aan minister van Justitie Koen Geens (CD&V), maar die hield in zijn antwoord bewust belangrijke en vernontrustende informatie achter. Dat onderzocht De Tijd.

Senator De Gucht kreeg het antwoord op zijn vraag in een pdf-document – ondertekend door minister Geens – en ook een kopie in een Word-document. De Gucht verstuurde die antwoorden naar de redactie van De Tijd, waar opgemerkt werd dat er nog ‘track changes’ (aangebrachte veranderingen, nvdr.) te zien waren. Na verder onderzoek bleek dat verschillende wantoestanden in het document geschrapt waren, om op die manier te situatie te verbloemen.

Smartphones en wapens

“Er werd reeds contact vastgesteld tussen in België opgesloten terroristen en in Syrië verblijvende Belgische foreign terrorist fighters”, werd bijvoorbeeld geschrapt uit het definitieve antwoord. Belgische terreurgevangenen zouden in staat zijn om smartphones de gevangenis binnen te krijgen en op die manier “contact te onderhouden in extremistische/terroristische en criminele milieus, zowel in België, ook in de gevangenis, als in het buitenland (soms zelfs in jihadistische regio’s)”.

De Staatsveiligheid en het gevangeniswezen “zijn zich bewust van het circuleren van smartphones in de gevangenissen. Als ze gedetecteerd worden, worden ze ter beschikking gehouden van de politie- en inlichtingendiensten”, staat te lezen in het document.

(Lees verder onder de Tweet)

Maar er zouden niet alleen smartphones circuleren in de gevangenissen. Naast smartphones zouden er zelfs wapens in omloop zijn in de gevangenissen en afdelingen waar gevaarlijke terroristen gedetineerd zijn. In de zogenaamde ‘Deradex-afdelingen’ – waar de zwaarste en gevaarlijkste terroristen geplaatst worden – werden al verboden wapens gevonden. Ook deze informatie werd achtergehouden.

Minister Geens ontkent stellig bepaalde zaken te hebben verzwegen. “Het enige geldige antwoord op een schriftelijke vraag is het definitieve antwoord dat de minister ondertekent. Dat is ook de enige versie die de minister nakijkt. Het gaat jaarlijks over zo’n 1.750 parlementaire vragen. Het spreekt voor zich dat de beleidscel na de input van de diensten om tal van redenen soms nog aanpassingen doet.”

https://sceptr.net/campaigns/doneer/donate/

21 REACTIES

 1. Mijn vader zaliger, nochtans zeer katholiek, had het meer dan zestig jaar geleden al over “die valsche kaloten”. Niets nieuws onder de zon dus.

   • De vraag is waar moet hij zijn ontslag indienen? Uit de Senaat?, Uit de gemeenteraad van Aalst? Uit één of andere intercommunale? De loge van de vrijmetselaars?, Als penningmeester van de liberale dartsvereniging “de blauwe pijlkes”?

 2. Het gevangeniswezen moet nog méér politie en cipiers van allochtone afkomst aanwerven, dan zal het probleem van wapenleveringen en gsm’s aan terroristen in de gevangenis nog groter worden. Want die allochtone cipiers en ordehandhavers maken deel ui van de ‘umma’, waartoe ook de terroristen behoren. De solidariteit tussen die ras- en/of religiegenoten is groter dan de loyauteit aan hun gastland die ze als te veroveren moslimgebied. Wie laat er nu wolven de schaapstal hoeden?

  • Als het gerotzooi uiteindelijk boven water komt, dan moeten er consequenties worden getrokken, maar dat gebeurt niet, want e hoge heren dekken elkaar. En dan hebben we het nog niet over de wijdverbreide corruptie.

  • Magda, u schat de kracht van de umma en de Islam , wel groot in, maar het is theologisch inderdaad correct, het zou een rol kunnen spelen. Er is ook nog de “geestelijke bijstand” van de Imams die men in de gaten zou moeten houden.

 3. Keer op keer blijkt dat er in België volop wordt gesjoemeld en gerotzooid bij de politie en de geheimdiensten, zonder dat er blijkbaar wordt ingegrepen en/of er verbeteringen plaatsvinden.

  Men zegt weleens: ” Zachte dokters veroorzaken stinkende wonden”, oftewel opzettelijk fouten verdoezelen en elkaar de handen boven het hoofd houden. Dat is nu precies wat er al jaren bij de Belgische overheid aan de gang is.

 4. Wanneer wordt Koen Geens ontslagen? @cdenv Wouter Beke zei ooit : “Als je geloofwaardigheid wordt aangetast, moet je daar conclusies aan verbinden” #deochtend #hautekiet #7dag Vlaanderen (texto). Ik ga een maileke sturen naar Wouterke. Afwachten of brokkenpiloot Koen Geens plaats ruimt voor ander en beter.

 5. “Sidder en beef, dankzij deze tsjif-tsjaf-tsjeef is het prison zo lek als een zeef “; “Allah Smartphone bar”

 6. Nu gaat Beke terstond eisen dat Geens zijn ontslag aanbied.
  Toebak is mijne vriend niet maar die heeft voor minder, indertijd, zijn ontslag aangeboden.

 7. Ik mis roeptoeters Calvo & Hedebauw in dit debat. Meestal staan die direcht klaar met hun ongevraagde mening. Toch als nva betrokken is.

 8. Het is enkel en alleen aan tjeven voorbehouden om tsevenstreken uit te halen zonder daarover de verantwoordelijkheid te nemen, anderen die van dit voorrecht gebruik maken, dien ontslag te nemen.

 9. Tja, ‘t is natuurlijk godgeklaagd dat toestellen zoals smartphones zomaar bij die moslimgeradicaliseerde gevangenen kunnen komen, dan nog in afdelingen speciaal voor hen gemaakt en wapens ook nog, toe maar, “Geens (minister Geens neem ik aan) wijst er op dat gevangenissen onmogelijk hermetisch kunnen worden afgesloten”, quote: VRT/NWS, toe maar, in de ex – DDR van o.a. Erich Mielke zou zoiets quasi onmogelijk te volbrengen zijn geweest, maar hier in ons huidig België kan blijkbaar uitermate vééél, tja, een mens kan veel kritiek uitbrengen over ‘t voormalige DDR – beleid, doch, ik denk wel dat Erich Mielke zijn Stasi – gevangenissen voor minstens 95% wél hermetisch kon afsluiten, da’s natuurlijk nog niet volledig hermetisch, maar da’s alreeds een begin, misschien kunnen we toch wat beter die voormalige Stasi – methodieken bestuderen, wie weet hoevééél beter wij ons huidige op moslimgeradicaliseerde gevangenen – beleid zouden kunnen voeren, doén zou ik zeggen!

 10. Naar verluidt op het www zou één van zijn schoondochters een muzelmanse heu.. muzelvrouwse zijn. Dat zou al veel kunnen verklaren…..

  • Als dat waar is, zal het een ex-moslima zijn, tenzij zijn zoon zich heeft bekeerd tot de islam, want een moslima mag niet trouwen met een “kafir”. Ik ben kurieus.

  • zijn schoonzoon is een moslim van ivoorkust.dus zeer radikaal en verklaart veel.in Belgie kan alles en zoiets verzwijgt de media angstvallig

 11. Koen Geens zijn schoonzoon is een moslim uit de ivoorkust waar hij fier op is zie internet .dat verklaart zoniet alles maar daar zwijgt onze media over

Comments are closed.