In heel Frankrijk worden vandaag gevangenissen geblokkeerd nadat een veroordeelde terrorist – wiens detentievoorwaarden recent versoepeld waren – vorige week 3 cipiers kon aanvallen en verwonden in de zwaarbeveiligde gevangenis van Vendin-le-Vieil. Ook Salah Abdeslam zal in die gevangenis verblijven tijdens zijn proces in België.

Christian Ganczarski is een Poolse Duitser die zich bekeerde tot de islam. Ganczarski is één van de sleutelfiguren en aanstichter van de terroristische aanslag tegen een synagoge in het Tunesische Djerba in april 2002, waarbij 21 dodelijke slachtoffers vielen. Ganczarski zou op dat moment één van de leiders geweest zijn van terreurgroep al Qaeda. In 2009 werd hij in Frankrijk veroordeeld tot een gevangenisstraf van 18 jaar.

3 cipiers verwond

Ganczarski zit zijn staf uit in de zwaarbeveiligde gevangenis van Vendin-le-Vieil, een dertigtal kilometer ten zuiden van Rijsel. Onlangs werden de detentievoorwaarden van de inmiddels 51-jarige terrorist echter flink versoepeld. Niet veel later – vorige donderdag – slaagde Ganczarski erin 3 cipiers te verwonden. De cipiersvakbonden eisen meer veiligheid en hekelen het feit dat de voorwaarden voor Ganczarski minder streng werden gemaakt werden.

Verschillende gevangenissen in Frankrijk zullen vandaag volledig geblokkeerd worden door stakende cipiers om aandacht te vragen voor het probleem. Een honderdtal cipiers blokkeerde vanmorgen “zo goed als volledig” de gevangenis van Vendin-le-Vieil. Daarnaast zouden ook tal van gevangenissen in de Franse hoofdstad Parijs volledig lam liggen vandaag. Vorige vrijdag vonden er reeds acties plaats in meer dan een derde van de Franse gevangenissen.

Ook terrorist Salah Abdeslam zal in de zwaarbeveiligde gevangenis van Vendin-le-Vieil verblijven tijdens zijn proces in België. Dat proces werd uitgesteld naar 5 februari.

6 REACTIES

  1. Ik weet niet of de cipiers daar al gehoord hebben van teaser guns of batons gebruikt in de states?, Met die batons kan je hem temmen tot dat hij je boots komt aflikken, Of moeten ze daar ook al ,n verzoekschrift indienen om hem in te tomen, Met zulke mannen praat je niet , je slaat er gewoon op, tot ze tam zijn.

  2. Dit is werkelijk een ernstig probleem. Die kerels radicaliseren andere gevangenen, leven voor een uiterst agressieve interpretatie van hun godsdienst (wat niet zo moeilijk is in de logica van islam). Laat ons uit die hele rommel onthouden dat we geen inspanningen moeten doen om onze Jidhadi’s uit Irak te halen, we hebben geen gepaste gevangeniscultuur voor die kerels en dames. En wees consequent en gooi alle radicale imams het land uit, Probeer ook een zachte vorm van Islam te ontwikkelen, maar ik geloof niet dat dit 100% kan lukken, want lezing van hun heilige boeken toont aan dat tereur in het DNA zit van de Islam.