Frankrijk wil dat het Le Touquet-akkoord wordt herzien. Dat is de overeenkomst uit 2003 die het grensbeheer (of het gebrek ervan) tussen Frankrijk en het VK organiseert. Concreet wil Frankrijk dat het VK meer geld bijdraagt én meer immigranten opneemt.

Het Le Touquet-akkoord regelt het grensverkeer tussen Frankrijk en het VK sinds 2003. Hierdoor kunnen nationale controles van beide landen naast elkaar geschieden. Met andere woorden, de grens van Frankrijk is sinds het akkoord reeds te vinden aan de zuidelijke kust van het VK, en de Britse grens in Noord-Frankrijk. Ook België is sinds 2004 betrokken partij in het akkoord. Echter, nu de Brexit in het vooruitzicht ligt, wil Frankrijk het akkoord herzien.

Meer bijdragen, meer migranten

Gerard Collomb (ex-PS, thans La République en marche!), de Franse minister van Binnenlandse Zaken, zei gisteren dat een hervorming moet plaats vinden. Dit moet een VK inhouden dat meer kosten draagt en grotere aantallen migranten opneemt. Dat zei Collomb in de Franse krant Le Journal du Dimanche.

Ik wil een bijkomend protocol overeenkomen en concrete stappen nemen die de kosten gedekt door de Britten behandelen”, aldus Collomb. De Britten moeten volgens Collomb tevens tastbare inspanningen leveren om “een groter aantal mensen met betrekking tot vluchtelingen en niet-begeleide minderjarige migranten” op te nemen. Collomb zei daarbij dat “Frankrijk vluchtelingen welkom [moet] heten, maar het niet alle economische migranten kan accommoderen”.

De Franse president Emmanuel Macron (La République en marche!) en Brits premier Theresa May (Conservatives) ontmoeten elkaar deze donderdag voor de 35ste VK-Frankrijk-top. Een persmededeling van de Franse overheid liet weten dat onder meer “manieren om de ontvangst van migranten beter te organiseren aan de gedeelde grens van Calais” besproken zullen worden. Macron liet eerder al op de Franse televisie weten dat hij het Le Touquet-akkoord wil heronderhandelen, “in het bijzonder de delen die betrekking hebben over het lot van kindmigranten”.

Jungle van Calais

Langs Calais passeren heel wat economische migranten die het VK willen bereiken. Hierdoor verblijven op elk gegeven moment heel wat illegalen – veelal uit Zwart-Afrika – in de Noord-Franse streek. In het najaar van 2016 werd het migrantenkamp in Calais – ook wel gekend als ‘De Jungle’ – door de politie ontruimd, hetgeen veel onrust tot gevolg had. Nadien werden heel wat informele kampementen opgebouwd rond de havenstad door de illegale migranten die de Dublinverordening aan hun laars lappen. Deze verordening bepaalt immers dat vluchtelingen asiel moeten aanvragen in de eerste EU-staat waar men toekomt.

Eind 2015 werd nog een Vlaams konvooi aangevallen van linkse weldoeners die met hulpgoederen waren gereden naar Calais onder de noemer: “Wij gaan naar Calais en nemen mee”. Ook nadien waren er nog geregeld incidenten en rapporten van helpende mensen die het deksel op de neus kregen vanwege de migranten ter plaatse.

https://sceptr.net/campaigns/doneer/donate/

3 REACTIES

  1. Dat “Le Touquet” akoord moest er nooit geweest zijn. Het heeft voor gevolg dat duizenden, letterelijk duizenden mensen door de mensensmokkelaars op weg gezet worden naar GB, maar hier in België en Frankrijk blijven steken, en gedwongen worden om hier of in Frankrijk asiel te vragen. Waanzin. Waarom moeten wij en de Fransen voor grenswachter van GB spelen, en migranten, tegen hun zin, dwingen om asiel aan te vragen in een land waar ze niet heen willen. Dit gebeurt, ik heb zelf in deze sector gewerkt, en weet het uit ervaring. England moet zijn mogelijkheid tot zwarwerk aanpakken, en zorgen voor een soort van identiteitskaart, en de mensenwmokkelaars beter aanpakken, in plaats van België en Frankrijk het werk te laten doen.

Comments are closed.