“Wie niet wil eten wat de pot schaft, kan gerust boterhammen meenemen, toch?”, dat tweet de rechtse Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken en moet ook de burgemeester van het Zuid-Franse Beaucaire gedacht hebben. Die burgermeester, Julien Sanchez van de partij van Front National van Marine Le Penheeft de beslissing – om maaltijden zonder varkensvlees in de schoolkantines op te dienen – teruggedraaid. De affaire veroorzaakt flink wat commotie, zelfs tot in de regering van president Emmanuel Macron (La République en marche! of LREM).

De school, dichtbij de stad Nîmes, heeft circa 600 leerlingen. De beslissing zal echter voornamelijk een impact hebben op de 150 leerlingen van islamitische achtergrond (Noord-Afrika), zo noteert ook Het Laatste Nieuws. In de islamitische en joodse voedselvoorschiften is het respectievelijk ‘haram’ en ‘niet-koosjer’ of onrein om varkensvlees te consumeren.

“Politiek wapen tegen moslims”

De beslissing door de FN-burgemeester laat zich voelen in geheel politiek Frankrijk. Marlène Schiappa (tevens LREM), staatssecretaris voor de gelijkheid tussen man en vrouw, bekritiseert Sanchez’ beleidskeuzes fel. Zij spreekt over een “typisch voorbeeld van iemand die de laïciteit (scheiding tussen Kerk en Staat, red.) gebruikt als een politiek wapen tegen moslims”.

De FN-burgemeester poneert dat het vroegere voedingsbeleid op een openbare school indruist tegen de waarden van de Franse Republiek. Het was de voorganger van Sanchez die in Beaucaire maaltijden zonder varkensvlees invoerde. Vanaf nu is deze maatregel dus afgeschaft. Het nieuwe beleid is evenwel niet zonder protest. Enkele ouders van allochtone leerlingen willen komende maandag een protestpicknick houden voor het gemeentehuis van Beaucaire om de nieuwe regel aan te klagen.

Halal en haram

Begin vorig jaar werd ook duidelijk dat meer en meer bedrijven ervoor kiezen om halal-producten aan te bieden. Zo serveert Quick in Frankrijk enkel halalvoedsel (in België doet geen enkel Quick-filiaal dit), maar ook heel wat Belgische producten, zoals Lutosa, hebben een halal-aanbod. Wat halal is, is geschikt voor de moslimgemeenschap en volgt een aantal regels die voortkomen uit de Koran en Hadith. Het kadert in de Fikh (plichtenleer) van de Sharia of islamitische wetgeving. Het kan hierbij niet alleen om voeding gaan, maar ook bijvoorbeeld om cosmetica of zelfs beleggingsfondsen.

Wat voeding betreft mag halal eten niet afkomstig zijn van of in contact zijn geweest met varkens (zoals algemeen bekend). Ook uit den boze: honden, apen, slangen, insecten, amfibieën zoals kikkers, ezels, krokodillen, bepaalde zeewezens enzovoort. Wat vleesproducten betreft, moeten dieren die niet tot bovenstaande soorten behoren volgens de correcte rituelen zijn geslacht.

Plantaardige producten moeten aan heel wat minder voorwaarden voldoen om een halal label te verkrijgen. De producten mogen niet voortkomen uit planten die intoxicerend werken of waarvan de roeswerking niet kan geneutraliseerd worden (bier, hoewel plantaardig, is dus haram of ‘onrein’ want bevat alcohol). Het eenvoudig criterium voor plantproducten kan een reden zijn waarom heel wat Belgische voedingsbedrijven ervoor kiezen om zo’n certificaat te behalen: het vergt weinig of geen moeite. Een spekboer heeft minder opties. Het joodse geloof heeft gelijkaardige regels omtrent voedsel.

https://sceptr.net/campaigns/doneer/donate/

8 REACTIES

  1. Nu zullen ze moeten kleur bekennen – de laïciteit handhaven en deze burgemeester gelijk geven, hem in het ongelijk geven maar dan toegeven dat de laiciteit niet meer bestaat of de laiciteit handhaven voor de andere godsdiensten en teogeven dat Islam anders wordt behandelt (en het princiepe van de gelijkheid onderuit halen). Wat er ook gebeurt, het FN wint.

  2. TERECHT geldt er geen enkele wettelijk verplichting tot leveren van spijswet-conforme menu’s op school, noch halal, noch kosher !

  3. Dat ze met hun halal -maaltijden de niet moslims schofferen is blijkbaar geen probleem.Op die manier infiltreert de islam-sharia beetje bij beetje in onze samenleving .Je geeft hen een vinger en ze grijpen een arm.Altijd maar meer.Eens ze gemiddeld 20% halen beginnen de problemen pas echt!

  4. Lutosa vindt het ook nodig om op al hun producten Belgische vlaggen af te beelden. Waardoor hun schatjes van belgicistische patatjes mij alvast niet meer smaken. Tijd om dat drolbedrijf eens grondig te gaan boycotten.

Comments are closed.