Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) stelde vandaag in ‘De ochtend’ op Radio 1 dat de EU zou kunnen instaan voor de bewaking van snelwegparkings. De staatssecretaris doet deze uitspraak in de marge van een informele EU-ministerraad met de ministers van Migratie. Ook counterde Francken de verwijten van Open Vld-vicepremier Alexander De Croo dat de EU niets doet tegen de mishandelingen van migranten in Libië.

Vandaag komen alle EU-ministers van Binnenlandse Zaken en Migratie samen in Sofia voor een informele ministerraad over dat onderwerp. Francken wil met onder meer zijn Britse collega’s “een goed gesprek” hebben. Vooral de transitmigranten in ons land die proberen in Groot-Brittannië te geraken zullen de nodige aandacht krijgen. Deze vielen onlangs nog de politie aan op een snelwegparking.

“Ik begrijp dat Groot-Brittannië Frankrijk geld geeft en een aantal akkoorden heeft met Frankrijk over transitmigranten”, stelde Francken vandaag in ‘De Ochtend‘. “Dat moet voor ons land ook kunnen”. Verder wil de staatssecretaris ook actie van de Europese Commissie. “Er is een Europees fonds, en ik vind dat dit fonds mee kan instaan voor de privé-bewaking van de snelwegparkings”, verklaarde hij.

Mishandelingen in Libië

Dinsdag raakte bekend dat migranten in Libië het risico lopen om ontvoerd en/of mishandeld te worden. Zo bracht VRT NWS beelden van hoe de ontvoerders losgeld eisten van de familieleden van de mishandelde migranten. Dit ontlokte bij De Croo een cynische reactie. “Zolang de migranten niet hier geraken is het goed voor Europa”, stelde de minister van Ontwikkelingssamenwerking.

“Het klopt niet dat de Europese Unie niets zegt of doet”, stelt de staatssecretaris. “We pleiten al er al maanden voor dat de Verenigde Naties toegang zouden krijgen tot Libië, maar dat gebeurt niet”. Voorts stipuleert Francken dat de situatie in Libië erg complex is, “anders hadden we het probleem al lang opgelost”. Zo is er volgens de staatssecretaris “op dit moment geen enkele goed werkende NGO op het terrein”.

Francken: “Europa creëert een aanzuigeffect”

Dit wil echter niet zeggen dat het Europese asielbeleid volgens Francken vlekkeloos verloopt. “Waarom zitten die mensen in Libië?”, vraagt hij. “Europa creëert een aanzuigeffect door ze uit het water te redden en ze naar Italië te brengen.”

2 REACTIES

  1. De EU heeft voorlopig geen tijd want ze zijn druk bezig met het oplossen van de tekorten op hun pensioenfondsen die door de lage rente miljoenen €’s bedragen.

  2. De complexiteit van de Libische situatie draagt de handtekening van Europa (la douce France). Europa heeft nood aan intelligente leiders. Laten we beginnen met het stoppen van gebuisde politici in de nationale politiek te verkassen naar de Europese instellingen.

Comments are closed.