Voormalig minister Fientje Moerman (Open Vld) is door haar partij voorgedragen als rechter voor het Grondwettelijk Hof. Moerman, die zich nu laat aanspreken als Rebecca Vanden Broucke, volgt haar partijgenoot Etienne De Groot op. 

Het Grondwettelijk Hof – samen met de Raad van State en het Hof van Cassatie het belangrijkste rechtscollege van het land – kent een dubbele pariteit. Zo bestaat het voor de helft uit voormalige parlementsleden en voor de helft uit Franstaligen. Moerman is de tweede liberaal die op korte tijd een nieuwe positie krijgt. Zo werd ex-minister Annemie Turtelboom (Open Vld) begin deze maand nog voorgedragen als kandidaat-lid van de Europese Rekenkamer.

Ontslag

Moerman was minister in zowel de federale als de Vlaamse regering. Doch, bij de Vlaamse regering moest de liberaal ontslag nemen nadat de Vlaamse ombudsman een kritisch rapport had geschreven. Dit verscheen nadat haar kabinetschef, Rudy Aernoudt, een klacht had ingediend naar aanleiding van het toekennen van een expertencontract. Dit verliep volgens Aernoudt niet volgens de toepasselijke regels.

 

Juridische achtergrond

De ex-minister heeft – net zoals haar voorganger Etienne De Groot overigens – een juridische achtergrond. Zo studeerde Moerman rechten aan de Rijksuniversiteit te Gent en behaalde de liberaal daarna een master of laws aan de Harvard Law School. Na haar studies was ze advocate in Brussel en New York.

 

https://sceptr.net/campaigns/doneer/donate/

9 REACTIES

 1. Fientje Moerman heet nu Rebecca Vanden Brouck, wat haar tweede voornaam is en de familienaam van haar moeder. Wil ze de goegemeente zo doen vergeten dat zij die ex-minister is die voor malversaties ontslag moest nemen? Dat is dan mislukt, Jozefien. Een sjoemelaarster die rechter wordt in een van de hoogste hoven van het land, dat kan alleen in België. Hopelijk steekt de N-VA een stokje voor de aspiraties van deze #niet onbesproken madam.

  • Correctie: Vanden Brouck is niet de familienaam van haar moeder, maar van haar echtgenoot. Ik heb me vergist, omdat ik nog altijd in de waan verkeerde dat Fientje het lief was van Peter De Wolf, de korpschef van de Gentse politie die zoals minister Moerman ook ontslag moest nemen wegens gesjoemel, in zijn geval een ongeval in dronken toestand en met vluchtmisdrijf dat hij heeft trachten te verdoezelen. Voorwaar, een mooie bende in Gent.

   • omdat ik nog altijd in de waan verkeerde dat Fientje het lief was van Peter De Wolf, de [voormalige} korpschef van de Gentse politie


    Mijn beste,
    Men moet al heel diep in het glas hebben gekeken om met een dergelijke waanvoorstelling behept te zijn, hoor.

    Tussen haakjes, Peterke werd veroordeeld voor valsheid in geschrifte, vervalsing van officiële documenten en nog wat van dat fraais.

   • Ik meende me zelfs te herinneren dat Fientje een kind heeft van Peter, dus ging ik er van uit dat ze zijn lief was. Al die BV’s die het met elkaar doen, een mens raakt de tel kwijt. Als ik met toch heb vergist, is dat kras, Kris.

 2. Een belgenmop. Ken nog enkele goeie kandidaten voor de gebuisde werkplaats van het GHW: Balthazar Boma, Fernand Costermans, Marckse Vertongen, Xavier en Carmen Waterslaeghers

 3. Dat België nu maar geen procedure van de EU tegen zich krijgt! Zomaar politiekers als rechter benoemen door de politiek! Polen staat voor minder in het beklaagdenbankje!

 4. “De kans is reëel dat Fientje Moerman binnen afzienbare tijd mee moet oordelen over de nieuwe regeling voor onbelast bijklussen, een paradepaardje van Open Vld. Wat zal haar standpunt zijn, denkt u?”, vraagt @MausMichel zich af (+)

Comments are closed.