De ‘Women’s March‘ – een internationale feministische organisatie en manifestatie die veel ophef maakte met acties tegen Amerikaans president Donald Trump, wil af van haar roze mutsen. De mutsen, beter gekend als  ‘pussyhats’, refereren namelijk aan het vrouwelijk geslachtsorgaan. En dit kan kwetsend zijn ten aanzien van transvrouwen, die geen vrouwelijk geslachtsorgaan hebben, of tegenover ‘niet-binaire’ vrouwen. Dat vindt de stichter en voorzitter van de organisatie, Phoebe Hopps.

“Ik persoonlijk zal geen [pussyhat] dragen als het zelfs slechts enkele mensen hun gevoelens kwetst. Dan vind ik niet dat het iets verenigend is”, zo vertelt Phoebe Hopps, stichter en voorzitter van de feministische organisatie, aan de Detroit Free Press. “Ik geef meer om mensen mobiliseren rond de deelverkiezingen dan een bepaalde muts dragen op één moment in het jaar”. De oorspronkelijk feministische organisatie steekt nu veel energie in campagnes die buiten het klassieke feministische spectrum vallen. Zo zet men zich onder andere in voor het verblijf van illegalen en de positie van indianen en zwarten in de VS.

Poezenmutsen niet inclusief genoeg

Verschillende afdelingen van de organisatie zouden reeds meerdere maanden al proberen “om de ‘pussyhats’ achterwege te laten” en gestopt zijn met de mutsen te gebruiken bij promoties, aldus Hopps. Dit omdat er “enkele dingen verkeerd zitten in de boodschap [van de mutsen]. Het ligt niet goed bij een groep van mensen die ofwel vinden dat de mutsen vulgair zijn ofwel boos zijn omdat de mutsen transvrouwen, ‘non-binaire’ vrouwen of vrouwen wier [genitalia] niet roos zijn, niet includeren”.

De ‘Women’s March’ trok vorig jaar – een dag na de inauguratie van de Amerikaanse president Trump – honderdduizenden mensen aan in Washington DC om te protesteren tegen Trump. Die wordt door tegenstanders als vrouwonvriendelijk geacht omwille van een aantal uitingen zoals de beruchte “Grab them by the pussy”-uitspraak uit 2005. De marsen werden op verschillende plaatsen in de wereld nagebootst. Dit evenwel met minder manifestanten dan op de originele massabetoging in de VS.

Ook in België werd tijdens de inauguratie van Trump een vrouwenmars georganiseerd. Deze betoging ging door in Brussel. Op Facebook tekenden toen nagenoeg 3.000 deelnemers present voor deze manifestatie.

https://sceptr.net/campaigns/doneer/donate/
 • Magdalena Vervoort

  Transvrouwen, non-binaire vrouwen, vulgaire pussyhats die op roze vulva’s lijken, de pot-sierlijke (heeft u ‘m?) feministische waanzin kent blijkbaar geen grenzen meer. Zelfs Goedele Liekens, alias Marina Vagina, had het niet zo ranzig kunnen verzinnen.

 • Pmm Claes

  Spijtig dat zot zijn gene zeer doet.

 • Erik Claessens

  Op deze marsen zijn “cisgender males” verboden. O zo inclusief…..

 • Stapper

  Ach, God moet van alles zijn getal hebben.

 • Paul Cock

  Het feminisme was nodig, net zoals het socialisme nodig was. Het probleem is dat de moderne opvolgers, zoals het derde golf feminisme en de mondiale socialisten helemaal hun gezond verstand verloren hebben.

 • Daniel Debreeck

  Ooit zal de totale verdwazing stoppen.

 • rogier

  ze kunnen hun ,, pussyhats,, inruilen tegen ,, dickyhats,,.

 • Dirk Julius Vandessel

  “Poesjesmutsen” ? “Preutenmutsen” DAT zijn het !