Het Amerikaans ministerie van Justitie (DOJ) heeft een nieuw onderzoek gelanceerd om uit te zoeken of The Clinton Foundation zich ingelaten heeft met ‘pay for play’ of andere illegale frauduleuze activiteiten terwijl Hillary Clinton Minister van Buitenlandse zaken was.

FBI-agenten uit Little Rock, Arkansas – waar The Clinton Foundation werd opgericht – hebben de leiding in het onderzoek en hebben vorige maand al minstens één getuige ondervraagd. Verdere stappen worden de komende weken verwacht. Men onderzoekt of de Democraten Hillary en haar echtgenoot Bill Clinton vroeger als politici (overheids)beloftes hebben gemaakt of voordelige beleidsdaden hebben gesteld in ruil voor donaties aan hun organisatie. Het onderzoek kan ook nagaan of er eventueel inbreuken gemaakt werden op de belastingwetgeving.

Jarenlang

Volgens een getuige die door de FBI ondervraagd werd, gebeurde dit “uiterst professioneel en grondig”. De focus lag op vragen of donoren van de foundation een bevoorrechte behandeling kregen van de Obama-regering. Dergelijke beschuldigingen hangen al jaren rond de Clintons.

De Wall Street Journal rapporteerde eind 2017 nog dat er al meer dan een jaar informatie verzameld werd over de Clinton Foundation, maar dat Justitie tegen werkte. De verhalen rond corruptie bij de Clintons doen al lang de ronde in allerlei media. Opvallende beleidsbeslissingen volgden geregeld op allerlei verdachte donaties. De meest bekende gevallen staan opgesomd in het boek ‘Clinton Cash’ van Peter Schweizer.

De woordvoerders van oud-presidentskandidate Hillary Clinton (Dem.) en de Foundation gaven nog geen commentaar op de gebeurtenissen. In het verleden ontkenden ze altijd dat de Clintons overheidsgunsten op die manier verkochten. Volgens hen waren de beschuldigingen een afleiding aangebracht door conservatieven en Republikeinen om het Rusland-onderzoek tegen huidig president Donald Trump (Rep.) minder aandacht te geven. Nochtans hebben de Clintons nu ook een eigen Ruslandverhaal.

Nieuwe elementen

De nieuwe aandacht voor de eens machtige Clinton-familie komt er na een belofte van het Departement van Justitie aan het Congres om bepaalde onderzoeken en juridische vraagstukken die afgerond werden onder Obama opnieuw tegen het licht te houden. Ook president Trump liet zich hier al meermaals over uit op Twitter.

(Lees verder na de Tweet/video.)

Meerdere Republikeinse congresleden vroegen aan Minister van Justitie Jeff Sessions om een speciaal onderzoek te laten voeren om de vele duistere zaken rond de Clintons op te helderen. In november antwoordde Justitie hierop dat enkele van deze zaken opnieuw geëvalueerd werden, maar Sessions verklaarde later dat de aanstelling voor een speciaal onderzoeker bepaalde juridische vereisten kende waar nog niet aan voldaan was.

Ook zou de beruchte e-mailzaak (Hillary Clinton gebruikte als Buitenlandminister op illegale wijze een private mailserver en wiste haar mails achteraf) opnieuw onderzocht worden. Dit nadat nieuwe zaken aan het licht kwamen. Zo bleek achteraf dat de toenmalige FBI-directeur zijn conclusie al klaar had voordat het onderzoek af was en zaten er ook enkele bevooroordeelde agenten in het onderzoek. Ook maakte de conservatieve ‘watchdog’-groep ‘Judicial Watch’ bekend dat er maar liefst 18 vertrouwelijke e-mails werden teruggevonden op de laptop van Anthony Weiner, de ex-man van de rechterhand van Clinton, Huma Abedin. Weiner zit nu in de gevangenis voor zedenfeiten met een minderjarige.

De klok tikt wel voor de onderzoekers, want voor heel wat mogelijke inbreuken staat een verjaringstermijn van slechts vijf jaar. Dat betekent dat zelfs als de Clintons schuldig blijken, ze mogelijk niet veroordeeld kunnen worden.

4 REACTIES