De laatste onthullingen over Tom Meeuws, de kopman in Antwerpen voor sp.a in de linkse lijst ‘Samen’, zijn er te veel aan geweest, zo blijkt nu. Deze morgen hield Groen een nationaal crisisoverleg over ‘Factuurgate’ of de zaak-Meeuws. De ecologisten van Antwerps lijsttrekker Wouter Van Besien hebben tijdens deze vergadering besloten om de stekker te trekken uit Samen, het linkse kartel in Antwerpen waarmee sp.a en Groen samen naar de kiezer wilden trekken.

“We trekken er vandaag de stekker uit”, zo vertelt een bron van SCEPTR dicht bij het bestuur van Groen. Eerder vandaag zei politicoloog Dave Sinardet (VUB) in Het Laatste Nieuws dat “wettelijk […] het nog mogelijk [is] om ‘Samen’ op te heffen”, maar dat het politiek – gezien de bombastische aankondiging – een stuk moeilijker zou liggen.

Het nieuws over het einde van het kartel is intussen bevestigd bij ook andere bronnen van Het Laatste Nieuws.

Verwarring door intrekking ontslag Meeuws

Bij Groen heerste er aanvankelijk verwarring nadat Meeuws zijn ontslag aanbood aan het duo dat de lijst van Samen trekt: Wouter Van Besien (Groen) en Jinnih Beels. Dat ontslag leek in kannen en kruiken te zijn, maar het sp.a-bestuur van Antwerpen weigerde onverwacht dat ontslag waardoor Meeuws op post bleef.

Deze ochtend organiseerde Groen een nationaal crisisoverleg om de zaken uit te klaren en een nieuw actieplan op te stellen: met of zonder sp.a? Groen heeft nu ervoor geopteerd om alleen verder te gaan. De kieslijsten moeten pas een maand voor de verkiezingen ingediend worden, dus alles is nog mogelijk, wettelijk gezien. Inzake de campagne, naar marketing en de kiezers toe, liggen de zaken echter anders.

Factuurgate

Gisteren kwam aan het licht dat Meeuws bij zijn vorige job – als lokaal directeur bij De Lijn Antwerpen – een verdacht afscheid nam. Dit zou gebeurd zijn na gesjoemel met twee facturen ter waarde van een slordige 800.000 euro. Na afloop zou Meeuws ‘in der minne’ vijf maanden opzegvergoeding hebben verkregen. En vandaag kwam daar nog een ‘sjoemelfactuur’ bovenop.

Meeuws kwam eerder al meerdere malen in opspraak, tot ergernis van de partners in Samen. Zo bleek Meeuws ook aanwezig geweest te zijn op een controversiële bijeenkomst met bouwpromotor Land Invest. Groen had voor deze onthulling immers flinke kritiek op de aanwezigheid van N-VA en partijvoorzitter Bart De Wever (N-VA) op eenzelfde bijeenkomst in restaurant ‘t FornuisHet integriteitsbureau vond geen problemen hierbij, maar door de nieuwe onthullingen rond Meeuws kwam Antwerps lijsttrekker Wouter Van Besien (Groen – Samen) wel in een moeilijk parket terecht.

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken

Ook Meeuws’ informele uitspraken rond de anti-GAS-kritiek van Van Besien tijdens een debat met Antwerps schepen voor Financiën en Mobiliteit Koen Kennis (N-VA), georganiseerd de Vlaams-nationalistische Debatclub, bleken vervelend.