De laatste onthullingen over Tom Meeuws, de kopman in Antwerpen voor sp.a in de linkse lijst ‘Samen’, zijn er te veel aan geweest, zo blijkt nu. Deze morgen hield Groen een nationaal crisisoverleg over ‘Factuurgate’ of de zaak-Meeuws. De ecologisten van Antwerps lijsttrekker Wouter Van Besien hebben tijdens deze vergadering besloten om de stekker te trekken uit Samen, het linkse kartel in Antwerpen waarmee sp.a en Groen samen naar de kiezer wilden trekken.

“We trekken er vandaag de stekker uit”, zo vertelt een bron van SCEPTR dicht bij het bestuur van Groen. Eerder vandaag zei politicoloog Dave Sinardet (VUB) in Het Laatste Nieuws dat “wettelijk […] het nog mogelijk [is] om ‘Samen’ op te heffen”, maar dat het politiek – gezien de bombastische aankondiging – een stuk moeilijker zou liggen.

Het nieuws over het einde van het kartel is intussen bevestigd bij ook andere bronnen van Het Laatste Nieuws.

Verwarring door intrekking ontslag Meeuws

Bij Groen heerste er aanvankelijk verwarring nadat Meeuws zijn ontslag aanbood aan het duo dat de lijst van Samen trekt: Wouter Van Besien (Groen) en Jinnih Beels. Dat ontslag leek in kannen en kruiken te zijn, maar het sp.a-bestuur van Antwerpen weigerde onverwacht dat ontslag waardoor Meeuws op post bleef.

Deze ochtend organiseerde Groen een nationaal crisisoverleg om de zaken uit te klaren en een nieuw actieplan op te stellen: met of zonder sp.a? Groen heeft nu ervoor geopteerd om alleen verder te gaan. De kieslijsten moeten pas een maand voor de verkiezingen ingediend worden, dus alles is nog mogelijk, wettelijk gezien. Inzake de campagne, naar marketing en de kiezers toe, liggen de zaken echter anders.

Factuurgate

Gisteren kwam aan het licht dat Meeuws bij zijn vorige job – als lokaal directeur bij De Lijn Antwerpen – een verdacht afscheid nam. Dit zou gebeurd zijn na gesjoemel met twee facturen ter waarde van een slordige 800.000 euro. Na afloop zou Meeuws ‘in der minne’ vijf maanden opzegvergoeding hebben verkregen. En vandaag kwam daar nog een ‘sjoemelfactuur’ bovenop.

Meeuws kwam eerder al meerdere malen in opspraak, tot ergernis van de partners in Samen. Zo bleek Meeuws ook aanwezig geweest te zijn op een controversiële bijeenkomst met bouwpromotor Land Invest. Groen had voor deze onthulling immers flinke kritiek op de aanwezigheid van N-VA en partijvoorzitter Bart De Wever (N-VA) op eenzelfde bijeenkomst in restaurant ‘t FornuisHet integriteitsbureau vond geen problemen hierbij, maar door de nieuwe onthullingen rond Meeuws kwam Antwerps lijsttrekker Wouter Van Besien (Groen – Samen) wel in een moeilijk parket terecht.

Ook Meeuws’ informele uitspraken rond de anti-GAS-kritiek van Van Besien tijdens een debat met Antwerps schepen voor Financiën en Mobiliteit Koen Kennis (N-VA), georganiseerd de Vlaams-nationalistische Debatclub, bleken vervelend.

19 REACTIES

  • Even dacht ik dat het een LAT-relatie zou worden. Maar neen, die Groenen gaan er met de grove borstel door.
   Met hun energieplan is het precies hetzelfde. Geen stroom? Kan Groen niet bommen.

   • Groenen zijn geëvolueerd van softe hippies tot staalharde ideologen die ijveren voor een groenlinkse dictatuur. Wat een verschil met 50 jaar geleden.

 1. Kalm aan Groen. Rustig! Denk een aan je fans! Die LeftStreamMedia kunnen niet volgen met het aanpassen van hun stories! Hun creatieve ondersteuning raakt zo nog oververhit! Straks zijn er pannes in de LeftStreamMedia.

  Even recapituleren:
  Ik wil weg, zegt Meeuws.
  ‘t Is goed, zegt een gretige Van Besien.
  Niet akkoord, zegt Spa.
  Boem zegt Groen.

  Het is nog steeds wachten tot de architect van deze grap – brokkenpiloot Van Besien – zijn ontslag aankondigt.
  Dit is immers één grote afvalhoop geworden.

  A propos, hoe gaan jullie die brokken recycleren?

  • “Een grote afvalhoop geworden” ? excuseer altijd al een grote afvalhoop geweest . De vorige god bij Spa ? Die ritzige limburgse plezanterik die het kanaal GRATIS probeerde leeg te drinken . Helaas falikant afgelopen , helaas ?

   • Spa is idd. al jarenlang een zeer bizarre politieke partij.
    Groen was al eerder aan het afglijden in diezelfde richting.
    En sommige bezielers van Samen waren op zijn zachtst uitgedrukt onwaarschijnlijk naïef. Zo naïef zelfs dat je andere opties moet overwegen om hen te beschrijven.

    Maar dat een politicus, die vandaag nog steeds dezelfde torenhoge ambities heeft, van zijn project een dergelijke grote ramp maakt, is toch wel verrassend voor mij.

 2. Schadenfreude. Die slogan in de achtergrond van bovenstaande foto maakt het compleet: ‘Samen werkt beter’. Oh, ironie. ‘Samen werkt beter, tenzij… je kartelpartner in een corruptieschandaal is verwikkeld’ of ‘Samen werkte even’.

 3. Natuurlijk is het jammer dat Groen zich nu reeds heeft ontdaan van haar socialistische blok aan het been. Zoals iedereen met twee gram politiek inzicht reeds wist, haalt die partij meer stemmen als ze zich niet allieert met een establishmentpartij. Deze episode zal, vrees ik, niet lang genoeg in het geheugen blijven zitten om de verkiezingscampagne substantieel te beïnvloeden.

  • Dat laatste heb ik me ook afgevraagd.
   Daar moet toch een enorme bloedarmoede heersen om zoiets te overwegen.
   Zijn die totaal wereldvreemd binnen de sp.a in Antwerpen?

   Ik heb de lokale politiek in een middelgrote stad van dichtbij meegemaakt en zelfs op dat niveau zie je al de vuile spelletjes dat binnen een partij worden gespeeld om er persoonlijk beter uit te komen. Zeker als een partij op de terugweg is. Iedereen heeft schrik om zijn postje te verliezen. Dan komen de haaien pas echt aan de oppervlakte.
   Ik kan dus moeilijk geloven dat er niemand binnen de sp.a dacht: “dit is mijn kans!”

   Waarschijnlijk zullen een aantal mensen binnen de partij het niet aan iemand anders gunnen, dus bleven ze maar achter Meeuws staan.
   ‘t Is speculatie, maar voor de rest kan ik me weinig anders bij voorstellen.

  • Volgens doorgaans slecht ingelichte bronnen zou er bij de VDAB een vacature zijn binnen gelopen voor de post van voorzitter van een Antwerpse (kaviaar)linkse partij. Brokkenpiloten dienen zich te onthouden.

 4. De SP.A is een zinkend schip. Het groene schip moest zich hier wel van losmaken, anders zou het mee naar de bodem gesleurd worden.

  • U hebt gelijk, Groen moest de touwen wel kappen en ballast lozen. Maar dat dit kon gebeuren was -helemaal niet- onverwacht gezien de voorgeschiedenis van Spa.

   Spa was, en is, verbrand.

   Daarnaast vraagt zowat iedereen zich af of Van Bezien, als hij zelfs niet in staat lijkt te zijn een electorale campagne te managen, wel in staat is om de grootste stad van Vlaanderen en de grootste economische trekker van België te managen…

   Meeuws op zich interesseert mij geen lor. Niemand ligt wakker van de persoon Meeuws. Het is de –aard van de feiten– waar mensen van steigeren. En de indruk van -incompetentie- van Van Bezien. Als ik Van Bezien bezig hoor, denk ik dat het best een sympathieke gast is.

   Denk dan aan volgende: Brave, sympathieke, naïeve jongens en meisje voeren je in deze wereld naar de ‘hel’. En dat blijkt. Voorlopig enkel de Groenen.

 5. Waarom hebben onze gesubsidieerde linkse scenarioschrijvers dit nooit kunnen verzinnen?
  Dit is waarlijk volksvermaak van topniveau. Spelen èn Brood!

  Bedankt Bezien!

 6. Nu weten we waarom Van Bezien het kartel heeft doorgedrukt. Tommeke had voor de instelling waar zijn vrouw nu werkt centjes gegeven, en chanteerde Van Bezien tot het goedkeuren van het kartel. Anders zou zijn madam geen baas mogen worden van zijn (onze) centjes. Trouwens, ik begin te snappen waarom in Gent niet opgetreden wordt tegen de roma zigeuners, Termont dacht dat het om dat links zaaltje ging.

 7. Wat een dom idee om Rood” en “Groen” SAMEN te willen mengen. Van in onze korte broeken tijd met die plakaat-verfdozen wisten we toch al reeds dat het resultaat “bruin” geeft . Evident dat er dan iets ‘bruin aan de knikker” kwam en het was zeker geen choco, neen, neen, neen, choco ruikt immers smakelijk !

Comments are closed.