Jihad Van Puymbroeck maakte vandaag op Twitter bekend dat ze de nieuwe redacteur Sociale Media bij de VRT is. Op zich is hier niets vreemd aan, ware het niet dat Van Puymbroeck eerder bestuurslid was bij Groen Beveren en actief was bij het linkse Kif Kif. 

Volgens de deontologische code van de VRT moeten journalisten onpartijdig zijn. Het is echter nog maar de vraag welke garanties de VRT heeft gekregen in het geval van mevrouw Van Puymbroeck. Zo viel er tot voor kort op de website van Groen Beveren te lezen dat Jihad Van Puymbroeck eerder werkte als “communicatie- en persmedewerker bij het Minderhedenformum. Als een van onze jongste krachten bij Groen Beveren is politiek voor haar geen ver-van-mijn-show. Drie jaar lang heeft ze [zich] ingezet als adviseur bij de Vlaamse Jeugdraad waar ze de stem van kinderen en jongeren heeft vertegenwoordigd. Daarnaast liep ze ook stage bij de federale fractie van Groen. Haar engagement en interesse in de politiek zet ze nu graag verder bij Groen Beveren”. 

(lees verder onder de tweet.)

Van Puymbroeck werkte verder nog bij de linkse pro-migratie-vzw Kif Kif“Kif Kif is een interculturele beweging die strijdt voor gelijkheid en tegen racisme”, staat op hun website te lezen. “Via kritische, sensibiliserende, interactieve en educatieve initiatieven geeft Kif Kif mensen de instrumenten in handen om een andere stem te laten horen in het maatschappelijk debat over de interculturele samenleving”. In het verleden echter publiceerde de interculturele beweging een cartoon waarop de onthoofding van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) en Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten viel te zien. “Beeld je eens in dat dit soort haatmedia maar subsidies blijven krijgen om cartoontjes te maken”, twitterde Francken toen.

In lijn met de deontologische code?

In artikel 48 van de deontologische code van de VRT valt te lezen dat “de programma’s, programma-items of berichten waarvoor [de journalist] bijdragen levert of verantwoordelijk is […] onpartijdig en waarheidsgetrouw [moeten] zijn”. Aan SCEPTR laat de woordvoerder van VRT weten dat Van Puymbroeck al haar politieke engagementen heeft stopgezet. “Ze maakt ook geen deel uit van een politieke of duidingsredactie. Dit is dus geheel in lijn met onze deontologische code.

ADVERTENTIE