Het Duitse Federaal Bureau voor Migratie en Vluchtelingen (BAMF) heeft nieuwe cijfers gepubliceerd waaruit blijkt dat ongeveer 43.000 personen die een inburgeringscursus volgen helemaal niet kunnen lezen of schrijven.

Onder de asielzoekers in Duitsland bevindt zich een groot aantal analfabeten. In de eerste helft van 2017 namen ongeveer 43.000 mensen deel aan een speciale integratiecursus voor analfabeten van het Federaal Bureau voor Migratie en Vluchtelingen. Dit komt neer op een stijging van ongeveer tien procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Onvoldoende kennis Duits voor de meest eenvoudige job

Ondanks kleine leergroepen en tot 1.300 lessen, spreken vier van de vijf studenten nog steeds zo slecht Duits dat ze geen kans maken om zelfs ook maar aan de eenvoudigste baan of opleiding te beginnen.

Slechts 17 procent van de deelnemers haalde het B1-taalniveau, dat door arbeidsbureaus en uitzendbureaus wordt omschreven als het minimumvereiste voor een nevenfunctie. Vooral vluchtelingen uit Eritrea en Irak presteerden bijzonder slecht op de taaltoetsen.

Snelle integratie mislukt

De poging om de 1,6 miljoen opgenomen vluchtelingen – waaronder een miljoen jonge mannen – snel te integreren en aan het werk te krijgen, lijkt te zijn mislukt. Daarnaast brengen de migranten een torenhoge kost met zich mee, tot die conclusie kwam de denktank het Ifo al eerder.

“Het leren van Duits gaat veel minder snel dan gedacht”, zegt onderzoeker Gabriel Felbermayr. “Vaardigheden en arbeidsethiek sluiten slecht aan op de Duitse arbeidsmarkt waar diploma’s vereist zijn. Het klinkt onwetenschappelijk, maar vluchtelingen hebben moeite om vroeg door de regen te moeten voor een werkdag van acht uur.”

25 REACTIES

 1. Ik denk dat er ,n zo,n 500.000 analfabeten zijn onder de migranten in Duitsland waarvoor Duitsland zwaar gaat betalen zonder enige tegen prestatie, levens lang leven van uitkeringen; Wir schaffen das is ,n dure aangelegenheid, nietwaar Mvr. Merkel.

 2. Is het hier zoveel anders? Was het niet die Madam Almaci die zei dat we al die geneesheren en ingenieurs hier goed konden gebruiken? Juist ja, vandaar dat al die VDAB vacatures tegenwoordig zo moeilijk ingevuld raken – onze immigranten zijn veel te hoog opgeleid . We kunnen die van ons misschien naar Merkel sturen

 3. Ze zullen doen met ons land, zoals ze hebben gedaan in de Sahara ; nadat ze een oase volledig hebben geplunderd met hun ezels, geiten en kamelen vertrekken naar de volgende oase, om daar weer te herbeginnen met de leegroof. Plunderen. Dat hebben ze duidelijk goed onder de knie en bewijzen het bij elke betoging of rellen. Een filosoof zei eens ; de Arabieren heten zich de zonen van de woestijn, maar ze zijn in werkelijkheid de vaders van de woestijn. Zo zal het met ons ook gebeuren, als we ons niet rap en beter organiseren en verweren . Wir schaffen das ? Nee, ZIJ schaffen das . Met de noodlottige collaboratie van de gutmenschen onder ons.

 4. Fout artikel. Mijn kwaliteitskrant DM heeft geschreven dat het allemaal hoogopgeleiden zijn die seffens mijn pensioen gaan opbrengen. Foei BAMF. Stoute jongens.

  • Maar heb je dan niet gelezen dat het onze racistische, discriminatoire, ongelijke, onverdraagzame samenleving is die deze potentiële hoogopgeleiden ervan weerhoudt om succesvol te zijn?

 5. Natuurlijk zijn die invasie immigranten voor het merendeel analfabeet: het zijn immers moslims die een achterlijke ideologie aanhangen. En achterlijkheid genereert analfabetisme. Toch?

 6. Maar zitten er geen kannibalistische koks bij ? Die kunnen toch heropgeleid worden door de VDAB tot bereiders van “Congolaise-saus” voor “Spaghetti Congolaise” op basis van “bush meat” ! Spaghetti Bolognaise is zo saai na al die tijd….

 7. Wat had men gedacht. Bekijk nog maar de bureaucratie in onze landen, voor alles moet je een papier invullen. Die mensen komen van een totaal andere leefwereld. Wij worden van in de wieg al klaargestoomd om 45 jaar lang 8 uur te werken en veel Westerlingen worden zelfs ziek van dit tempo maar migranten zouden meteen in dit systeem meekunnen? Je moet echt wereldvreemd zijn om de verschillen tussen Duitsland – Irak niet te zien. Mensen opleiden kan je enkel en alleen maar als je de taal spreekt, dat is volgens mij het probleem met kinderen die een andere thuistaal hebben. Hoe kan je op school goed presteren als je niet begrijpt wat de leerkracht uitlegt? Het lukt zelfs niet om Belgen om te scholen, ik hoor het Muyters graag zeggen, die leven echt in een andere wereld. Er zijn automechaniekers tekort en theoretisch zou je werklozen kunnen omscholen, maar dit duurt jaren en zodus veel geld plus je moet de mensen een leefbare uitkering geven. Anders zouden mensen geen 6 jaar middelbaar plus hoger onderwijs doen als je zo makkelijk een nieuw vak kan aanleren. En dan hebben we het nog niet over moeilijker vakken als IT, petrochemie, ingenieurs,… dus hoe ga je migranten opleiden? Er zijn nauwelijks laaggeschoolde jobs en de helft van Brussel is al werkloos. Er zouden dringend eens grootschalige studies moeten komen over wat de netto kost of opbrengst is van migratie buiten de EU op de lange termijn. Het is onze welvaart dat verdwijnt. En de werkgeversorganisatie zien het graag gebeuren, dat er 10 moeten binnenkomen om 1 geschikte kandidaat te vinden is voor hen geen probleem, maar wij zitten met die andere 9 die niets doen.

  • Pas op Jeroen, je gebruikt je gezond verstand, en gezond verstand word in onze maarschappij gezien als racisme, en racisme is strafbaar. Pas dus op als je jouw gezond verstand gebruikt, want het zou wel eens strafbaar kunnen worden.

 8. En in mijn naïviteit geloofde ik oprecht dat het allemaal binnenhuisarchitecten, astrofysici en hersenchirurgen waren.

  Onderzoeker Gabriel Felbermayr. “Het klinkt onwetenschappelijk, maar vluchtelingen hebben moeite om vroeg door de regen te moeten voor een werkdag van acht uur.”
  —Het zijn trouwens (in de meeste gevallen) asielzoekers, geen vluchtelingen.
  —Dat klinkt ‘onwetenschappelijk’ omdat die vraag niets met wetenschap te maken heeft; het is een voor de hand liggende empirische vaststelling. Valt onder de categorie ‘culturele verschillen’.

  • Het is wel wetenschappelijk aantoonbaar. Deze migranten beschikken niet over schoolcultuur. School kan zelf geen schoolcultuur aanbrengen. Het kan enkel mensen iets aanleren die schoolcultuur bezitten. Dit moet aangebracht worden door de ouders en de gemeenschap rond het kind. Doet deze dat niet, dan faalt het schoolproces. Hoeveel moeite de school ook doet. Dit gegeven werd reeds onderzocht in Congo tijdens de jaren ’50.

 9. We zijn in volle snelheid op weg naar een maatschappij van robotisering en digitalisering, en Europa voert analfabeten in. Mooi.

 10. Men moet toch niet geletterd zijn om overvallen te plegen, te verkrachten etc zoals sommige asielkolonisten in Duitsland aantoonden, politiek-correct weggecensureerd in de media, maar gopenbaard op de sociale media, o.a. op de “Facebook” KLOON http://www.vk.com die vanuit Rusland opereert.

 11. Dat de meesten van dat tuig (tot 95%) niet kunnen lezen en/of schrijven is geen nieuws meer . Ze hebben echter wel andere “kwaliteiten” waarmee wij , en vooral dan de vrouwen en (zeer) jonge kinderen , helaas maar al te vaak worden geconfronteerd , namelijk achter hun … aanlopen .

Comments are closed.