In Duitsland heeft is de SPD op een partijcongres akkoord gegaan om de coalitiegesprekken met de CDU/CSU op te starten. De stemming verliep zeer nipt.

De sociaaldemocratische SPD heeft op zijn partijcongres groen licht gegeven om echte coalitiegesprekken op te starten met de CDU/CSU van bondskanselier Merkel. De stemming – per handopsteking – verliep erg moeilijk en was zo nipt dat de stemmen afzonderlijk geteld moesten worden.

“Sleutelmoment”

Uiteindelijk stemden 352 mensen voor en 279 tegen het ontwerpakkoord, er was ook één onthouding. Uiteindelijk werd er vandaag maar liefst vier uur lang fel gediscussieerd, binnen de SPD bestaat er bij velen de wens om in de oppositie te gaan.

SPD-leider Martin Schulz had het over een “sleutelmoment” in de geschiedenis van de partij. “Je moet niet tot elke prijs willen regeren, dat is waar. Maar je moet ook niet tot elke prijs niet willen regeren”, aldus Schulz “De Unie-partijen zullen zich erop moeten instellen dat de coalitieonderhandelingen net zo hard zullen verlopen als de verkennende gesprekken.”

SPD aanvankelijk niet van plan te regeren

Aanvankelijk was de SPD van plan om in de oppositie te gaan, na hun verkiezingsnederlaag. De SPD werd immers afgestraft wegens hun deelname aan de vorige ‘grote coalitie’. Het resultaat was zo even het slechtste in de hele geschiedenis van de partij. Binnen die partij bestaat er nog altijd tegenstand om in coalitie met de CDU/CSU te treden, zoals nu ook blijkt.

Na de verkiezingen in september heeft Bondskanselier Angela Merkel aanvankelijk geprobeerd een ‘Jamaica’-coalitie te smeden tussen haar christendemocratische CDU, de Beierse CSU, de liberalen van FDP en de Groenen. Die pogingen mislukten echter.