Berlijn is niet opgezet met het Turkse offensief in het noorden van Syrië tegen de Koerden, zo blijkt. Der Spiegel brengt dat de Duitse regering van lopende zaken op het punt staat om de geplande updatelevering van de Turkse Leopard-tanks op te schorten. Turkije maant Duitsland aan om “solidair” te zijn met hun Turkse bondgenoot.

De regering van lopende zaken in Duitsland wil na de Turkse excursie in Afrin tegen de Koerden de tanklevering met Leopard-upgrades opschorten. Donderdag zouden huidig bondskanselier Angela Merkel (CDU) en de Duitse minister van Buitenlandse zaken Sigmar Gabriel (SPD) overeen zijn gekomen dat wapenlevering aan Ankara enkel kan verricht worden vanaf er een nieuwe regering is. De CDU en de SPD zijn momenteel verwikkeld in formatiegesprekken na de verkiezingen in Duitsland afgelopen september.

“Grote zorgen”

“De federale regering maakt zich grote zorgen over het militaire conflict in het noorden van Syrië, zo zei Gabriel in Der Spiegel. “Wat het huidig debat inzake wapenexport betreft, is het duidelijk voor de federale regering dat we geen wapens kunnen leveren aan conflictgebieden”. En nog: “De federale regering is het er [verder] over eens dat we niet zullen vooruitlopen op de uitkomst van de hangende coalitieonderhandelingen en zullen wachten met kritieke projecten tot een nieuwe regering is gevormd”.

Turkije wachtte niet lang met een reactie. Mevlüt Cavusoglu, de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, zei dat Turkije “steun en solidariteit verwacht van de Duitse bondgenoten”. Eerder vorig jaar lagen Turkije en Duitsland in conflict rond de propagandabezoeken van Duitse politici aan de Turkse gemeenschap in Duitsland. De regering van Turks president Recep Erdogan wou namelijk zoveel mogelijk stemmen ronselen voor het referendum in april 2017 dat hem meer macht verschafte. Ook vorig jaar ging de Duitse luchtmacht over tot het terugtrekken van eenheden uit de Incirlik-luchtmachtbasis in Turkije.

Afrin

Zaterdag startte het Turkse leger ‘Operatie Olijftak’. Turkije zette het offensief in met hevige artilleriebombardementen en luchtaanvallen op de Syrisch-Koerdische YPG-milities. Volgens Turkije is het Vrije Syrische Leger op het terrein ook betrokken bij de gevechten, aan de kant van Turkije. De aanvallen volgden na wekenlange waarschuwingen van president Erdogan en zijn ministers tegen de YPG in Syrië. Turkije beschouwt de YPG als verbonden aan de omstreden Koerdische Arbeiderspartij (PKK). Ankara vreest voor de oprichting van een autonome Koerdische staat aan de Turkse zuidgrens met Syrië.

In een verklaring communiceerde het Turkse leger dat het de operatie in Afrin was begonnen om de grens van Turkije veilig te stellen en “terroristen te verbannen […] en vrienden en broeders, de mensen in de regio, te redden van hun wreedheid”.

19 REACTIES

 1. Ze zouden ze beter leveren aan de koerden om zo een beetje het evenwicht te herstellen. De moedige koerden vechten om hun vrijheid en zouden geholpen moeten worden. Laat ze tenminste met gelijke wapens strijden. De turken moeten hier niet spreken van redden. Onderdrukken met geweld is het juiste woord. Zo rap mogelijk Turkije uit de NAVO zetten als ze zich zo verder blijven gedragen. Erdogan is gewoon onbetrouwbaar.

 2. Turkije zal moeten oppassen wat het daar doet. Één ding is zeker, Trump zal niet over zich laten lopen. Dat voordeel heeft hij op de angsthazen van Europa, die zich ook beter zouden scharen achter de Koerden. Dat zijn toch linkse mensen, neen? Maar ja Che Guevara is minder gevaarlijk, hij is tenminste dood. De Koerden niet. En dat vraagt dus wat meer actieve steun, en dat ligt bij de linkse Turkse achterban nogal moeilijk.

   • Wat je zegt toont aan dat er meer analytisch inzicht is in jouw pink, dan in heel ” vergeef me het woord” het journaille en de hele politiek. Met andere woorden je hebt gelijk. Maar wat koop je daarvoor? Wat is er beter? De pest of de cholera? Linkse Koerden zijn in dat opzicht verkieselijk boven een fundamenteel islamitische IS. En links, in een islamitisch land, is dat niet hetzelfde als socialisme hier?

   • hoernalisten worden dan ook niet aangenomen voor hun kennis maar voor hun bereidheid op de rug te gaan voor hun intellectuele pooiers (dit wou ik allang eens zeggen – grijns).
    Ik steun trouwens in deze de Koerden :

    Em xortên Midya û Keyhusrew in,
    Dîn îman û ayîn man, her nishtîman
    Dîn îman û ayîn man Kurd û Kurdistan
    Kes nebê Kurdin mirin
    Kurd jîn dibin,
    Jîn dibe qet nakeve ala Kurdan

   • Dat was nieuw voor mij. Ik dacht dat Rusland nog steeds voor de T95 ging.
    Moet er meer over te weten zien te komen. Alleen dit, volgens mij is een 152 mm kanon net iets van het goede teveel.
    Wat wel interessant is, is dat de gevechtsvoertuigen, artillerie en tanks hetzelfde onderstel gebruiken.
    Mijn opmerking was over de vorm van de Leo II – vind het nog steeds de visueel mooiste tank ooit. maar ‘de gustibus et coloribus, non disputandem est’ 😉

   • De huidige T14 is uitgerust met een 125mm kanon. alleen wordt er ook een versie met een 152mm kanon ontwikkeld. Ik denk niet dat die al echt in gebruik is.
    Maar het idee van een volledig geautomatiseerde geschutskoepel zonder bemanning is echt een enorme stap vooruit.
    Het is zelfs mogelijk om de tank volledig vanop op afstand te bedienen.