In Duitsland hebben de christendemocratische CDU/CSU en de sociaaldemocratische SPD een akkoord bereikt over het vormen van een ‘grote coalitie’.

In Duitsland hebben christendemocraten van CDU/CSU en de sociaaldemocraten van SPD een akkoord bereikt tot het vormen van een ‘grote coalitie’. De laatste onderhandelingsronde duurde meer dan 24 uur. De drie partijen staan nu op het punt formele formatiegesprekken aan te kondigen.

Migratie struikelblok

Over het akkoord werd de hele nacht onderhandeld. Om zes uur vanmorgen leek een mislukking nog niet uitgesloten. Het grootste struikelblok in deze onderhandelingen vormden de migratie en het financiële beleid. Er was ook heel wat discussie over de pensioenen, de gezondheidszorg en de toekomst van de EU.

Migratie kwam in Duitsland naar voren als een controversiële politieke kwestie na de migratiecrisis, toen 1,2 miljoen migranten het land binnenkwamen in 2015-2016. Het verzet tegen het besluit van Merkel om de Duitse grenzen open te houden, heeft ertoe geleid dat een rechtsnationalistische partij, de Alternative für Deutschland (AfD), voor de eerste keer in meer dan 50 jaar het Duitse parlement betreedt.

Angela Merkel (CDU) en Martin Schulz (SPD) benadrukten echter de wil om tot een akkoord te komen. Merkel, Schulz en Horst Seehofer (CSU) zullen er nu bij hun achterban op aansturen om de onderhandelingen aan te gaan. Uiteindelijk kwam men tot een document van 28 pagina’s, dat aan de betrokken partijen overhandigd werd.

Hierna zal een grote groep van veertig onderhandelaars bij elkaar komen. Als dit akkoord goedgekeurd wordt, zal het evenwel nog bekrachtigd moeten worden op een partijcongres van de SPD op 21 januari.

SPD aanvankelijk niet van plan te regeren

Aanvankelijk was de SPD van plan om in de oppositie te gaan, na hun verkiezingsnederlaag. De SPD werd immers afgestraft wegens hun deelname aan de vorige ‘grote coalitie’. Binnen die partij bestaat er nog altijd tegenstand om in coalitie met de CDU/CSU te treden.

Na de verkiezingen in september heeft Bondskanselier Angela Merkel aanvankelijk geprobeerd een ‘Jamaica’-coalitie te smeden tussen haar christendemocratische CDU, de Beierse CSU, de liberalen van FDP en de Groenen. Die pogingen mislukten echter.

10 REACTIES

   • Friedrich Nietzsche


    Als u dan toch de geleerde bol wilt uithangen, dan zou u toch minstens Nietzsches orginele tekst moeten citeren i.p.v. andermans vertaling domweg te kopiëren en te plakken.

    Overigens, waarom voor de interloctueel minder bedeelden onder ons geen vertaling uit het Duits in fatsoenlijk Nederlands?

   • Wahnsinn bei Individuen ist selten, aber in Gruppen, Nationen und Epochen die Regel.

    Krankzinnigheid in individuen is zeldzaam, maar de regel in groepen, naties en tijdperken.

   • “Der Irrsinn ist bei Einzelnen etwas Seltenes, – aber bei Gruppen, Parteien, Völkern, Zeiten die Regel.”

    De waanzin is bij enkelingen zeldzaam – maar bij groepen, partijen, volkeren is het de regel

   • Burgeroorlog is het einddoel van de EU (texto). Bugeroorlog zou het eindresultaat kunnen zijn. Maar kiekens en schapen revolteren niet. Zelfs niet in het kieshokje. Lijkt mij dus weinig realistisch. Het VB zou de grenzen kunnen sluiten en bondgenoten vinden bij Orban en co. Op voorwaarde de volstrekte meerderheid te halen in Vlaanderen. En om Steve Stevaert te parafraseren, dat zie ik niet gebeuren. Dus wenkt het kalifaat op termijn. De regio Brussel heeft nu al een burgemeester die sympathiseert met de leer van Erdogan. Het zou natuurlijk ook kunnen dat de moslims zich in de toekomst massaal gaan bekeren tot het christendom uit dankbaarheid voor onze gastvrijheid {…}

   • Ben het boek Verzet van Filip Dewinter aan het lezen. Volgens Filip zal een migratiestop de islamisering niet tegenhouden en ik geef hem gelijk. Er leven al teveel moslims in Europa. Het is een kwestie van tijd. we zijn zeker en vast onderweg naar een moslimstaat. Spijtig dat mijn linkse vriendjes dit weigeren te zien. Tegen 2050 is 1 op 5 europeanen moslim !

   • Heb het boek nog niet gelezen. Maar naar mijn overtuiging is een migratiestop zonder asielstop, voor niet-europeanen, dweilen met open kraan. De Europese landen moeten soeverein over hun grenzen- en asielbeleid kunnen beslissen. Orban lijkt die weg te willen volgen. De enige optie om de ondergang van de natiestaten te voorkomen.