Duitse kerk gesloopt voor ontginning vervuilende bruinkool na kernstop

3
3497

In Duitsland, niet ver van de Belgische grens, moet opnieuw een dorp eraan geloven ten voordele van de bloeiende bruinkoolontginning in Duitsland. Ditmaal werd Immerath gesloopt, dat een unieke kerk telde. De Sint-Lambertusbasiliek, die bekend stond omwille van haar twee grote, prachtige torens. Sinds de ‘energiewende’ in Duitsland – de beweging weg van kernenergie verder ingezet door bondskanselier Angela Merkel (CDU) na de kernramp van Fukushima – “kan Duitsland niet zonder bruinkool”, zo getuigt VRT-correspondente Judith Van de Hulsbeek

Militanten van Greenpeace werden deze week door de politie weggejaagd zodat de sloopwerken uitgevoerd konden worden. De kerk in Immerath was reeds eerder ontwijd, maar genoot nog steeds aanzien omwille van de unieke en grote torens. Deze waren ook waarom het gebedsgebouw een basiliek werd genoemd plaatselijk. De kerk dateert uit de 19de eeuw. Het dorp zelf is nog ouder: 1.000 jaar oud om precies te zijn.

https://twitter.com/janboehm/status/950118908262002690

Na het einde van de sloopwerken zullen gigantische baggergraafwielen of ‘schaufelradbagger’ de bovenste grondlagen van de streek afschrapen. Hierna wil men de bruinkool in de bodem delven. De inwoners van het dorp werden reeds eerder verhuisd naar 8 kilometer verderop en kregen een financiële compensatie.

Dankzij de nazi’s

De Duitse onteigeningswet is redelijk verregaand wat betreft het ontginnen van brandstoffen. De wet dateert nog uit 1937, toen de nationaal-socialisten Duitsland bestuurden. Geen enkele – linkse of niet – regering heeft hierna de wet durven aanpassen, gezien de economische belangen.

(Lees verder na de tweet/video.)

Vooral in het oosten van Duitsland verwacht men dat de komende jaren nog veel woon-en natuurgebied zal verdwijnen ten voordele van bruinkoolontginning. “Duitsland moet stilaan afstand nemen van haar groene imago”, vindt Van de Hulsbeek. Bruinkool heeft een hoog zwavelgehalte. Energieopwekking in verouderde bruinkoolcentrales kan daarom bijdragen aan zure regen. Moderne centrales hebben echter betere filtering. Maar omdat bruinkool een lagere energiedichtheid heeft en vochtiger is dan steenkool (zoals antraciet) is de CO2-uitstoot van bruinkoolcentrales fors hoger.

3 REACTIES

  1. CO2 neutrale bruinkoolcentrales bestaan maar wat met de opslag van die CO2? Maar er zijn er veel te weinig op dit ogenblik. Kernenergie opdoeken en het milieu vervuilen zonder voldoende alternatieven is ook een misdaad. De bruinkoolcentrales maken gebruik van het zogenaamde oxyfuel-procédé,ontwikkeld door Vattenfall in samenwerking met de universiteiten van Cottbus en
    Dresden. Hoogleraar Hans-Joachim Krautz uit Cottbus: “Deze technologie maakt het ons mogelijk CO2 tijdens de verbranding van bruinkool af te splitsen en vloeibaar te maken.” Consequentie is wel, dat de vloeibare CO2 ergens moet worden opgeslagen. Dat gebeurt in ondergrondse opslagplaatsen. Hopelijk ontsnapt het nooit.

    https://duitslandinstituut.nl/artikel/1655/duitsland-krijgt-milieuvriendelijke-krachtcentrale

  2. men is op 2 fronten bezig de Duitsers te elimineren, enerzijds het massaal importeren van de islam en ook nog het vernietigen van de oude infrastructuur. na het afgraven van de bruinkool komt er waarschijnlijk een moskee in de plaats van de kerk. het enige goede hieraan is dat ook de allochtonen vergiftigd zullen worden door de co2 uitstoot.