Denemarken zal niet langer automatisch een asielzoekersquotum aanvaarden in het kader van een VN-verdelingsplan. Dit komt er nadat het Scandinavische land vorige maand een wet stemde dat de rechtse Deense regering in staat stelt om zelf te bepalen hoeveel vluchtelingen het land binnen mogen. Maar dat is niet de enige maatregel die de conservatief-liberale Deense regering – die gedoogsteun geniet vanwege de rechtsnationalisten van de Deense Volkspartij – neemt om migratie in te perken.

67, dat is het getal dat trots prijkt op de site van het Deense migratie- en integratieministerie. Het vertegenwoordigt de maatregelen die de Deense regering nam om de migratiewetgeving te verstrengen sinds 2015. Die maatregelen zijn niet zonder impact, zo blijkt uit de cijfers. Denemarken geniet het laagste aantal asielzoekers sinds circa 10 jaar. En daar is de Deense regering zo fier op dat de ronde getallen in de optellijst van migratieverstrengingen zelfs gevierd worden met taart.

Vi skal have styr på, hvor mange der kommer hertil. Derfor besluttede jeg sidste år, at vi ikke skulle tage…

Publiée par Inger Støjberg sur Mercredi 20 décembre 2017

Denen wijzen VN-quota vluchtelingen af

Sinds 1989 stemde Denemarken er mee in om 500 vluchtelingen per jaar op te nemen via een speciaal VN-programma. Deze vluchtelingen worden/werden geselecteerd door de VN en vallen onder een herverdelingsplan om de druk te verlichten op buurlanden van oorlogsgebieden. Echter, nadat de asielcrisis in 2015 zorgde voor bijna 20.000 asielaanvragen in het kleine Noordse land met amper 5,5 miljoen inwoners, weigert Denemarken om nog VN-vluchtelingen op te nemen. De linkse oppositie klaagt aan dat dit dit de druk op landen die al reeds veel asielzoekers opnemen, verhoogt.

Maar nu het land een nieuwe wet heeft gestemd ligt de macht met betrekking tot de specifieke asielmaatregel bij Denemarken. Vanaf dit jaar kan de Deense minister van Immigratie beslissen hoeveel VN-vluchtelingen er nog zullen opgenomen worden. Het maximum ligt thans op 500, tenzij in een “uitzonderlijke situatie”.

“Het is moeilijk te voorspellen hoeveel vluchtelingen en migranten zullen komen opdagen aan onze grenzen om asiel aan te vragen en we weten dat het moeilijk kan zijn om hier te integreren”, zo lichtte minister van Immigratie en Integratie Inger Støjberg eind vorig jaar de nieuwe wet toe. “We kijken naar de werkgelegenheid […], dus een lager aantal vluchtelingen is van groot belang”. De minister wijst ook op het werk dat nog dient gedaan te worden rond integratie van de grote groep asielzoekers die in 2015 toekwam.

Steeds minder asielaanvragen in Denemarken

De afgelopen jaren daalt het aantal asielaanvragen in Denemarken echter sterk. Terwijl in 2015 nog maar liefst 21.316 asielaanvragen werden ingediend, daalde dat in 2016 al naar 6.266. En afgelopen jaar, in 2017, vroegen slechts ongeveer 3.500 immigranten asiel aan in Denemarken, een laagterecord sinds 2008. Enkel 2.400 hiervan werden erkend. En daar is de Deense regering ook tevreden over. “Vluchteling is iets wat je tijdelijk bent”, zo schreef de Deense minister Støjberg gisteren nog op Facebook. “Als er vrede is, moet je naar huis gaan. Net zoals de Deense Joden na de Tweede Wereldoorlog terugkeerden naar huis”.

Antallet af asylansøgere i Danmark er det laveste i mange år. Nu handler det om at få sat mere skub i hjemsendelserne,…

Publiée par Inger Støjberg sur Mercredi 3 janvier 2018

Vluchteling is is iets wat je tijdelijk bent. Als er vrede is, moet je naar huis gaan. Net zoals de Deense Joden na de Tweede Wereldoorlog terugkeerden naar huis.

De daling heeft een aantal oorzaken. Begin 2016 werd een grenscontrole aan de Zweedse grens geïntroduceerd. Hierna verstrengde Zweden tevens de mogelijkheid tot gezinshereniging en beperkte het de rechten van afgewezen asielzoekers.

Maar ook Denemarken maakte de immigratiepaden flink wat nauwer. Niet alleen weigert het land nu VN-vluchtelingen, maar introduceerde het 67 beleidswijzigingen om de immigratiewetten strenger te maken. Zo introduceerde het land in 2016 een wet die het mogelijk maakt om waardevolle items van asielzoekers in beslag te nemen om de kosten van hun dossier te financieren. Dingen met sentimentele waarde kunnen niet genomen worden door de Deense overheid, maar wel zaken zoals dure horloges en computers. En vorige maand nog ging Denemarken over tot strengere grenscontroles aan de Duitse grens.

In Denemarken is sinds 2015-2016 een rechtse regering aan de macht. Vandaag regeert in het land de dominante partij, het conservatief-liberale ‘Venstre’ (hetgeen ironisch genoeg letterlijk ‘links’ betekent), samen met de Conservatieve Volkspartij en de Liberale Alliantie. De coalitie is minoritair en geniet daarom gedoogsteun van de migratiekritische Deense Volkspartij.

4 REACTIES