CD&V-Europarlementslid Ivo Belet haalde in het VRT-programma De Zevende Dag uit naar staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). “Over alles wat hij nu in de toekomst zegt, zijn we niet meer zeker of het waar is of niet”. Belet doet de uitspraak nadat eerder uitkwam dat Francken premier Charles Michel (MR) verkeerde informatie gaf met betrekking tot repatriëringen naar Soedan.

Eind vorig jaar kwam Theo Francken een hele poos onder vuur te liggen naar aanleiding van de zogenaamde ‘Soedan-rel’. Onder de verantwoordelijkheid van Francken werden namelijk verschillende illegale Soedanezen, die de Dublinverordening verbroken hadden en dus illegaal in België verbleven, teruggestuurd naar hun land van herkomst.

Echter, eind vorig jaar beweerden twee Soedanezen gefolterd te zijn in Soedan. En dit is – indien waarachtig – in overtreding van het non-refoulementprincinpe. Dit verhindert staten om vluchtelingen terug te sturen naar landen die gevaar huisvesten. Na de onthullingen verklaarde Francken dat er in januari geen deportatievluchten meer gepland stonden. Maar er bleek toch nog een vlucht gepland die Francken evenwel, zodra hij het bericht kreeg, annuleerde. Het kwaad was echter reeds geschied want Michel had in de Kamer verklaard dat er geen terugkeervluchten meer op de planning stonden.

CD&V laat Soedan-rel nazinderen

De linkse oppositie schreeuwde moord en brand en eiste het ontslag van Francken, maar ook binnen de regeringscoalitie werd er gebriest. Wouter Beke, voorzitter van regeringspartij CD&V, zei dat “een CD&V’er […] niet [zou] aanblijven”. Belet zet zich met zijn nieuwste uitspraken op de lijn van Beke. Belet vindt – ook al maakt hij geen deel uit van de Belgische beleids- of wetgevende organen – dat Francken al lang had moeten opstappen, maar dat de N-VA-staatssecretaris dit zelf moet uitmaken.

Eerder vandaag liet Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten in De Zondag weten dat de betrouwbaarheid van Francken is aangetast omwille van de foutieve informatie die werd verschaft aan Michel door Francken. Of de brede kritiek zal blijven plakken, valt nog maar af te wachten. Peilingen wijzen uit dat Francken en zijn beleid bijzonder populair zijn, zelfs in Wallonië. Zo is de N-VA’er al een jaar lang gepeild als populairste politicus van het land.