Voor de afgezette Catalaanse minister-president, Carles Puigdemont, ziet het er niet goed uit. Wil Puigdemont Catalonië immers vanuit Brussel besturen, dan zal Spaans premier Mariano Rajoy er een stokje voor steken.

Bij de Catalaanse verkiezingen in december vorig jaar behielden de onafhankelijkheidspartijen hun meerderheid in het parlement. Vorige week raakte bekend dat de drie onafhankelijkheidspartijen het erover eens waren dat Puigdemont zichzelf moet opvolgen. De installatie Puigdemont als Catalaans minister-president gaat echter niet van een leien dakje lopen. Na de beëdiging van het Catalaanse parlement zoekt de nieuwe parlementsvoorzitter binnen de tien dagen een kandidaat-premier.

Hoewel de onafhankelijkheidspartijen Puigdemont steunen, moet de minister-president een toespraak gaan houden in het Catalaanse parlement. Vanaf de politicus echter een voet op Spaanse grond zet, riskeert hij het om te worden opgepakt.

Rajoy: Mandaat “fysiek” opnemen

Rajoy echter wil dat Puigdemont zijn mandaat “fysiek” opneemt in het Catalaanse parlement. Niettemin weet de Spaanse regeringsleider dat vanaf de Catalaan één voet op Spaanse bodem zet, hij kan worden opgepakt.

Tussenoplossingen zoals een toespraak per videoverbinding verwerpt Rajoy. Kiezen de separatisten hier toch voor, dan blijft artikel 155 van de grondwet van kracht omdat Catalonië dan geen rechtmatige minister-president heeft.

Puigdemont: “Wees een democraat en respecteer de beslissing van het Catalaanse parlement”

Volgens Puigdemont moet Rajoy een democraat zijn en de beslissing van het Catalaanse parlement om een nieuwe regering te installeren respecteren. “Hij kreeg maar vier zetels in de laatste verkiezingen”, stelt de afgezette minister-president nog.

Een terugkeer naar Catalonië sluit Puigdemont echter niet uit. Doch, dan moeten er wel voldoende waarborgen voorhanden zijn. Hiervan is op dit moment nog geen sprake. Tot op heden blijft er een arrestatiebevel tegen de afgezette minister-president lopen.