Voor de afgezette Catalaanse minister-president, Carles Puigdemont, ziet het er niet goed uit. Wil Puigdemont Catalonië immers vanuit Brussel besturen, dan zal Spaans premier Mariano Rajoy er een stokje voor steken.

Bij de Catalaanse verkiezingen in december vorig jaar behielden de onafhankelijkheidspartijen hun meerderheid in het parlement. Vorige week raakte bekend dat de drie onafhankelijkheidspartijen het erover eens waren dat Puigdemont zichzelf moet opvolgen. De installatie Puigdemont als Catalaans minister-president gaat echter niet van een leien dakje lopen. Na de beëdiging van het Catalaanse parlement zoekt de nieuwe parlementsvoorzitter binnen de tien dagen een kandidaat-premier.

Hoewel de onafhankelijkheidspartijen Puigdemont steunen, moet de minister-president een toespraak gaan houden in het Catalaanse parlement. Vanaf de politicus echter een voet op Spaanse grond zet, riskeert hij het om te worden opgepakt.

Rajoy: Mandaat “fysiek” opnemen

Rajoy echter wil dat Puigdemont zijn mandaat “fysiek” opneemt in het Catalaanse parlement. Niettemin weet de Spaanse regeringsleider dat vanaf de Catalaan één voet op Spaanse bodem zet, hij kan worden opgepakt.

Tussenoplossingen zoals een toespraak per videoverbinding verwerpt Rajoy. Kiezen de separatisten hier toch voor, dan blijft artikel 155 van de grondwet van kracht omdat Catalonië dan geen rechtmatige minister-president heeft.

Puigdemont: “Wees een democraat en respecteer de beslissing van het Catalaanse parlement”

Volgens Puigdemont moet Rajoy een democraat zijn en de beslissing van het Catalaanse parlement om een nieuwe regering te installeren respecteren. “Hij kreeg maar vier zetels in de laatste verkiezingen”, stelt de afgezette minister-president nog.

Een terugkeer naar Catalonië sluit Puigdemont echter niet uit. Doch, dan moeten er wel voldoende waarborgen voorhanden zijn. Hiervan is op dit moment nog geen sprake. Tot op heden blijft er een arrestatiebevel tegen de afgezette minister-president lopen.

8 REACTIES

   • Moet zijn…zoals N-VA,CD&V en OVLD heden dage plegen te doen in de Belgische regering van Charles Michel. Mbt tot CD&V en OVLD verbaast mij die collobaratie attitude niet. Van N-VA had ik die bocht niet verwacht.

   • Google eens IPP. Irish Parliamentary Party, de architecten van de home rule welke partij in het zuiden is weggevaagd in 1919, in het noorden één van de voorgangers van de SDLP.
    De grootste vrees van Rajoy en de zijnen was dat Tierra Lliure terug actief zou worden.
    Als je de emancipatie bewegingen van Europa bekijkt sinds 1815 zie je dat alleen degene die bereidt waren tot geweld als ultiem middel slaagden (uitzonderingen zijn Noorwegen maar daar ging wel een nationale staking van weken aan de onafhankelijkheid vooraf en Tsjechoslowakije – maar dat is wel een héél speciaal geval).

 1. Spanje is zonder de centen van Catalonië een failliete staat, en bijgevolg na de afscheiding van Catalonië een groot bankroet land dat ook met Duitse fondsen niet meer te redden is door onze eurocraten: een nog grotere uitdaging als het bankroete Griekenland. Op die manier misschien ook wel het einde van de Europese droom. Vandaar de intussen gekende EU- reactie, of tenminste: het uitblijven van elke zinvolle reactie.

 2. Spanje bewijst hiermee geen democratie te zijn,gesteund door de zwijgzame EU die maar al te graag het vingertje klaar heeft,wanneer er iets gebeurt in andere landen buiten de EU.Hoe geloofwaardig kan je nog zijn met de huidige Europese Gemeenschap ?Géén Europese democratie dus !Schande !!